Els treballs començaran a finals de juliol i es preveu que finalitzin l’abril del 2023. La planta baixa continuarà sent un espai polivalent per organitzar activitats, mentre que el primer pis acollirà un laboratori de tecnologies 4.0.

L’Ajuntament es prepara per culminar la restauració del Molí, l’antiga fàbrica Ferrer i Mora. Amb la biblioteca enllestida i mentre la rehabilitació del Mòdul C avança amb un algun retard, el ple municipal ha aprovat l’adjudicació de les obres per reformar la planta baixa i el primer pis de l’equipament a l’empresa Urcotex per 2,2 milions d’euros. Els treballs començaran a finals d’aquest mes i s’espera que acabin sobre l’abril del 2023.
El ple ha aprovat tota aquesta documentació durant la sessió de juny amb els vots dels partits que formen el govern, el PSC i Junts per Molins, i amb les abstencions d’ERC, Molins Camina-Podem i Ciutadans. La CUP hi ha votat en contra perquè no creuen que siguin unes inversions “prioritàries” en el context socioeconòmic actual.
Segons ha explicat el regidor d’Obres i primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, durant el plenari, s’han presentat fins a cinc empreses a aquesta adjudicació. Després de descartar-ne dues per alçar la seva oferta, Urcotext, que és la mateixa companyia que està rehabilitant el Palau de Requesens, ha estat la que més punts ha aconseguit.
“Estem en bones mans, vista l’experiència que hem tingut amb el Palau. És una empresa seriosa, amb experiència en la rehabilitació i esperem que tot funcioni bé”, ha argumentat Sánchez. Urcotex comptarà amb un total de 2,2 milions d’euros per fer els treballs, 1,2 dels quals s’abonaran aquest 2022, mentre que el milió restant queda subjecte als pressupostos de l’any vinent.

El regidor d’Obres també ha recordat quins seran els usos als quals es destinaran aquestes dues plantes. Els baixos, que ara mateix acullen l’exposició i les xerrades del cicle Molins de 10, continuaran sent un espai firal i polivalent per organitzar activitats. En canvi, la primera planta, fins ara inutilizada, es convertirà en un laboratori tecnològic especialitzat en tecnologies 4.0.
“Estem empoderant a la ciutadania en les noves tecnologies i fent un estímul per a tots els joves que tindran un futur complicat”, ha recordat, en referència a la voluntat educativa que espera tenir aquest nou espai. Entrarà en funcionament entre la primavera i la tardor de l’any vinent, un cop finalitzades les obres i quan s’hagin instal·lat tots els serveis.
La CUP no ho veu una prioritat
La majoria de l’oposició s’ha abstingut en l’aprovació d’aquesta adjudicació, amb l’excepció de la CUP, que ha votat en contra perquè han defensat que aquests projectes requereixen inversions molt altes que no veuen “prioritàries” en l’actual context socioeconòmic, marcat per la inflació. “Vam demanar repartir aquestes inversions excepcionalment altes com a mínim en dos anys perquè no hi hagués deute”, ha argumentat el regidor de la formació Marc Vives, mentre ha tornat a demanar més recursos en polítiques socials. De fet, els anticapitalistes ja van mantenir aquesta postura durant el debat dels pressupostos municipals, quan es van tractar justament aquestes inversions.
Com a resposta, el tinent d’alcalde ha argumentat que estan seguint el seu programa electoral i “complint les promeses” que s’han “compromès a fer davant de tota la ciutadania”. Com ja ha fet l’equip de govern format pel PSC i Junts davant d’acusacions similars, ha reiterat que, més enllà d’aquests projectes, posen “els diners que facin falta per a les persones que més ho necessiten”: “Atenem a tots els focus de la ciutadania, però també projectem aquest Molins de Rei del futur”. Un raonament que part de l’oposició posa en dubte.