Les cuidadores del SAD de Molins de Rei i d’altres poblacions demanen canviar l’empresa que gestiona el servei perquè consideren que incompleix el conveni del sector, pel qual haurien de rebre una pujada del sou del 8%.
Les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) es planten. Els sindicats CC.OO. i UGT han convocat una vaga aquest dijous per reclamar l’increment salarial del 8% que les pertocaria segons el conveni del sector. Estan cridades a la convocatòria les 38 cuidadores del SAD de Molins de Rei i al voltant de 500 empleades més d’altres municipis del Baix Llobregat, Osona, el Maresme, el Barcelonès i el Vallès Occidental.
Les treballadores del SAD d’aquests municipis tenen una cosa en comú: els Ajuntaments estan adherits al Consorci de Salut Social de Catalunya (CSSC) i desenvolupen les seves tasques des de la Fundació S21, un ens depenent del CSSC. Aquesta institució aplica el V conveni d’Atenció Domiciliària de Catalunya, pel qual les treballadores haurien de rebre un increment salarial del 8% aquest 2022, d’acord amb l’Índex de Preus de Consum (IPC).
“El van signar i ara no volen complir el conveni. D’un sou d’uns 1.000 euros són 60 que no guanyem respecte a companyes del sector. És molt injust”, ha lamentat durant el ple municipal del mes de maig Caterina Lorca, treballadora del SAD a Molins de Rei i delegada de CC.OO.
De fet, durant la sessió, el govern municipal, ha llegit una moció en nom d’aquestes empleades on s’han exposat les possibles solucions a aquest conflicte. El problema recau en el fet que la Fundació 21S està subjecte a la llei dels pressupostos generals de l’Estat, que estableix en un 2% el màxim augment salarial possible. Una forma de poder arribar al 8% seria amb una excepció de l’article 19 de la lleu dels comptes, que regeix les despeses en personal dels serveis públics.
Una altra opció seria que la Generalitat de Catalunya fes ús de les seves competències per “aplicar possibles alternatives” i que les treballadores “puguin disposar de la quantitat equivalent del 6% del salari que actualment no estan percebent”, segons el text.
Tot i això, Lorca ha explicat que fa cinc mesos que estan negociant amb les diferents administracions implicades i ha remarcat que “podrien pagar” aquest increment “però no el pagaran”. Per això, demanen a totes les administracions locals que treballen amb la Fundació S21 un canvi d’empresa. “Tots ens han dit que no tornaran a contractar una empresa que no compleix el 100% del conveni”, ha destacat.
A aquesta demanda, l’alcalde, Xavi Paz, ha assegurat que l’Ajuntament “prendrà les decisions que pertoqui per esmenar la situació”, però ha recordat que per canviar l’empresa que gestiona un servei caldria fer un nou concurs públic o revisar la forma de prestar-lo, el que requereix temps.
Problemes durant la pandèmia
La delegada de CC.OO. ha aprofitat la seva intervenció al ple per denunciar la precarització laboral que pateixen les cuidadores. Per exemple, ha remarcat que des que la fundació va fer-se càrrec del SAD fa quatre anys han retallat els serveis uns 10 minuts. “Abans en quatre hores fèiem quatre serveis, ara en fem cinc. El cinquè els surt gratuït a costa nostra, del nostre esforç, d’anar més de pressa i més cansades”, ha lamentat.
Lorca també ha recordat com, durant els mesos més durs de la pandèmia, no disposaven d’equips per protegir-se a elles mateixes o els usuaris del servei, la gran majoria gent gran o persones dependents. “Treballem amb malalts, no amb màquines. Ens agrada la nostra feina, però hem d’estar bé i ara estem descontentes”, ha remarcat sobre com les seves condicions laborals podrien impactar la qualitat del servei.
La moció que han presentat les cuidadores ha rebut el suport unànime de tots els grups municipals, en un text que remarca la precarització del sector de les cures i de l’atenció a persones dependents. “El sector de les cures és un sector feminitzat, amb un alt percentatge de dones migrades, amb recorreguts formatius de poca qualificació i que es troben extremadament invisibilitzades, tot i la seva rellevància al sistema”, remarca el text, que ha llegit la regidora de Serveis Socials, Ainoa García. Des del govern, asseguren que s’han reunit amb la resta d’administracions per conèixer les accions que s’han emprès per desencallar la situació.
Demandes de municipalització
Pel que fa a l’oposició, Estefania Castillo, de la CUP, ha volgut destacar altres mançanes a les quals s’enfronten les cuidadores, més enllà de la qüestió salarial, com “la nul·la assistència psicològica, la manca de facilitats tècniques i la inestabilitat de la plantilla”. Considera que la solució a aquests problemes demanaria gestionar el servei directament des de l’Ajuntament.
A aquesta reivindicació s’hi ha sumat Ana Aroca, regidora de Molins Camina-Podem, que ha recalcat que no està d’acord amb la forma de gestionar el servei, “especialment des d’aquestes fundacions que a vegades actuen com a ens públic i altres com a empreses privades”. “Al final, els afectats són els treballadors que acaben amb convenis que no són el que haurien de ser”, conclou.