
Només entrar a govern vam fer els primers passos per engegar la maquinària. Parlem de mesos de molta feina i pocs resultats visibles, ja que s’havien de posar d’acord totes les administracions i els temps d’aquestes són lents, malauradament.
El següent pas va ser l’adequació dels estatuts de Molins Energia per tal de modificar l’objecte social i poder gestionar qualsevol servei que el ple li demanara en el futur. Vist així, sembla fàcil, però va ser una feinada que tampoc mai s’havia fet a Molins de Rei, la seua aprovació no va poder arribar fins al ple del 26 de juliol de 2018, amb la CUP a govern portant la regidoria de Municipalitzacions.
Ens vam reunir a la Diputació de Barcelona per demanar assessorament per municipalitzar serveis. Cal dir que mai ens van respondre a la petició feta formalment per carta el 27 de març de 2018 als estudis de municipalitzacions de serveis que ells oferien als ajuntaments i que amb alguns sí que ho van fer. Tampoc a les reiterades trucades, correus electrònics, etc. Sort que en aquell moment l’alcalde i la responsable del servei eren del mateix partit!
També ens vam reunir amb altres municipis que tenien empreses municipals que funcionaven i havien aconseguit fer créixer, municipis de tots els colors polítics. Vam treballar per tal de municipalitzar l’enllumenat públic, la zona blava, el manteniment dels jocs infantils, l’aigua, i la dita jardineria. També molt atents al servei de recollida d’escombraries i en tot allò que fos possible. Vam contactar amb diversos agents per resoldre totes les mancances i dubtes per fer-ho possible, buscar l’espai físic on començar a funcionar i les persones que ho dirigirien. Una feina de formigueta, moltes hores, moltes reunions, picar moltes portes i cap visibilitat.
I per últim, transparència total amb l’oposició, cercant consensos i participació de tots els grups municipals, també al consell d’administració de Molins Energia. Vam informar regularment a les comissions informatives, reunions específiques per tractar el tema i convocar la comissió d’estudi dels serveis municipals, una comissió que naixia l’any 2017 a proposta de la CUP i que fa més de dos anys que no es convoca, tot i reclamar-ho en diverses ocasions.
El senyor Zaragoza, actual regidor del govern sociovergent, no venia a aquestes reunions. Per tant, em sorprenen els atacs i descrèdits que va fer cap als regidors de la CUP quan érem a govern, al ple de març del 2022, totalment infundats i esbiaixats, com queda clar en aquest article.
També cal dir que el senyor Paz era sempre qui intentava posar bastons a les rodes, demanava prudència i intentava dilatar-ho tot. No recordo quantes vegades demanava posposar una decisió amb mil i una excuses, i amb bona fe nosaltres ho posposàvem, però després no feien cap proposta.
També quan vam proposar obrir el consell d’administració a la resta de grups, però el PSC s’hi va negar amb més excuses. Jo no sé si realment estava a favor o en contra i només jugava amb nosaltres o al seu cap només tenia present les eleccions municipals i qualsevol èxit en les nostres propostes li venia malament.
Nosaltres podríem haver tirat pel dret en moltes qüestions aprofitant l’àmplia majoria tant entre el govern i resta d’oposició, el senyor Paz s’hauria enfadat molt i ens hauria tractat com un govern totalitari, però s’hauria avançat més que intentant cercar un consens i una transparència que ara ells li neguen a l’oposició. El modus operandi dels governs sociovergents eren a curt termini: és molt més fàcil fer una licitació i que gestioni una empresa privada enriquint-se amb els nostres diners, el camí de la gestió directa municipal és farragós i de poques fotos públiques.
Sincerament, m’esperava que després de tota la feina feta, el PSC ho guardara tot a un calaix i fes les licitacions a la baixa, com sempre. Em sorprèn que hagen aprofitat la feina feta, tot i la lentitud, l’opacitat amb l’oposició i la poca visió a mitjà termini. El servei de jardineria s’hauria pogut municipalitzar el mateix any 2019, estava tot preparat i realment ens van faltar molt poc per enllestir-ho abans d’arribar les eleccions municipals del maig.
Segons l’acta de l’últim consell d’administració de Molins Energia al qual vaig assistir el 23 de maig de 2019, l’Ajuntament va demanar el 10 d’abril el pressupost per tal de gestionar la jardineria i el manteniment dels jocs infantils, lliurant-se un primer esborrany, a l’espera de la seua acceptació per part de l’ajuntament.
Tres dies després el PSC guanyava les eleccions municipals i no se’n va saber res de la municipalització que estava preparada fins dos anys després. Tenia una mínima esperança d’algun tipus de reconeixement a la veritat després de tantes reunions i tota la transparència que vam tindre sempre amb l’oposició, però, al cap i a la fi, no em sorprèn gens que uns personatges que porten 20 anys servint-se de la política sense cap mena d’intenció de fer Molins de Rei un lloc millor actuen mentint i difamant.
Agraït per l’oportunitat d’intentar canviar les coses durant el meu breu pas per la política institucional i sempre disposat a desemmascarar els farsants. Cal recordar que no sempre podran estar enganyant tanta gent durant tant de temps.
Asier Baiona, exregidor de la CUP de serveis municipals i municipalitzacions (2017-2019), amb el suport de l’Assemblea de la CUP Molins de Rei