El pregó, tot imitant un concurs de TV3, fa un recorregut històric entre tres edificis centenaris de Molins de Rei, La Peni, el Foment i la Federació Obrera, que serveix per començar un Sant Miquel amb l’única restricció de l’amenaça de pluja.
Era arriscat citar tres monuments històrics a una batalla per veure quin era el millor de Molins de Rei, a l’estil del programa Batalla monumental de TV3. Però entre clicades d’ullet dels actors i l’empat final, tot plegat va esdevenir en un pregó que, a més de donar el tret d’inici a la Festa Major, va homenatjar a tres emplaçaments centenaris: La Joventut Catòlica La Peni, el Foment Cultural i Artístic i la Federació Obrera. Si l’objectiu era repassar el passat i el present de tres indrets que van conformar i conformen la vitalitat social, cultural i fins i tot política del municipi, es va aconseguir.
El show, presentat per Moi Aznar i amb el guió d’Eva Moreno i el departament de Cultura del Consistori, va començar apel·lant a l’èpica del concurs i a una participació fictícia a través de trucades i codis QR. Uns excel·lents vídeos dirigits pel molinenc Oriol Roig van il·lustrar, amb veu en off de Mercè Martínez, la història dels edificis. En un parell de minutets no hi cap un segle de vida, però els petits curtmetratges els haurien de passar a les escoles i instituts.
Un representant de cada edifici va presentar, en 30 segons, la seva candidatura a la ‘victòria’. Ania Posada va representar a La Peni, Ermenegil Siñol al Foment i Leandre Pahissa, història viva del municipi, a la Federació Obrera. “La Peni és la casa de tothom, sempre ho ha estat i sempre ho serà”, va proclamar Posada. Pahissa va recordar la frase que el conseller de Cultura de l’època de Francesc Macià a la Generalitat, Ventura Gassol, va escriure en el llibre d’honor de l’equipament el 1932: “Com aquesta societat hauria d’haver-hi una en cada poble de Catalunya”. I Siñol va reivindicar que “el Foment és sentiment”.
Després, ja asseguts en butaques, tots tres van creuar-se en una sort de debat o diàleg. Al final, per problemes tècnics que eren part del guió, tots tres van guanyar i van alçar una gran M de xocolata. A l’hora de sopar, més d’un assistent al pregó es va menjar un pedaç del premi.
Abans de tot això van realitzar-se els protocol·laris discursos polítics, amb la presència de tots els portaveus municipals excepte la de Ciudadans, que no va fer acte de presència al pregó. La regidora de Cultura, Ainoa García; i l’alcalde, Xavi Paz, van lloar el teixit associatiu que fa possible la Festa Major. Sempre són les entitats les que tiren del carro d’aquesta festivitat des de temps immemorials.
La regidora va enumerar algunes novetats, com el reforç dels punts lila i del servei de bus municipal. García també va destacar la “recuperació de la normalitat” després de dos anys marcats per la covid on la cultura popular ha hagut de lluir “capacitat” d’adaptar-se a unes circumstàncies canviants.
Per la seva banda, l’alcalde va fer valdre el patrimoni que representen els tres edificis que feien de pregoners i, al mateix temps, va recordar les obres per recuperar altres dos: el Molí i el Palau de Requesens, tots dos ara en obres.