El nou servei de bicicleta pública compartida permetrà desplaçar-se entre diferents punts del municipi i a les ciutats de la primera corona metropolitana. El primer any tindrà un cost de 25 euros anuals i a partir del 2024 el preu serà de 40 euros, amb la possibilitat de contractar un abonament compartit amb el Bicing de Barcelona.
El servei de bicicleta pública compartida d’àmbit metropolità ja dona les seves primeres pedalades. El sistema d’estacions i les primeres bicis han estat presentades i estan a punt per iniciar un desplegament que arrencarà a principis del 2023 a Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Cornellà. Durant els tres mesos següents arribarà a Molins de Rei i els onze municipis restants on funcionarà el servei anomenat AMBici.
El funcionament serà pràcticament idèntic al del Bicing de Barcelona però serà incompatible amb ell, amb un model de bicicletes i estacions diferents. Les bicis metropolitanes permetran desplaçar-se entre els municipis de la conurbació però sense poder accedir a la capital catalana. En les fronteres municipals hi haurà estacions d’intercanvi amb el servei metropolità i el de Barcelona, pensades per aquells usuaris de les ciutats veïnes com l’Hospitalet o Esplugues.
De totes maneres, en el cas de Molins de Rei, està pensat per que sigui utilitzat com un servei complementari amb el transport públic, facilitant connexions entre els diferents barris l’estació de Rodalies o les parades de bus interurbà. “L’objectiu és fomentar l’intercanvi amb el transport públic”, destaca el vicepresident de Mobilitat, Antoni Poveda. La resta d’estacions es trobaran a prop d’equipaments o espais que generen un cert moviment de persones.
2.600 bicis en 236 estacions
El servei serà gestionat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), el que suposa l’arribada per primera vegada a Molins de Rei del principal operador de transport públic de Catalunya. Ho farà a través d’un encàrrec a una unió temporal d’empreses liderada per Nextbike, l’empresa encarregada de fabricar les bicicletes i les estacions amb un model molt similar al que es pot trobar a ciutats com Berlín, Glasgow i Bilbao. Les 2.600 bicis que integraran el servei seran 100% elèctriques i es caracteritzen tant per la seva autonomia com per la seva robustesa.
En el conjunt de l’àrea metropolitana hi haurà 236 estacions, Molins de Rei, concretament, comptarà amb 50 bicicletes i sis estacions, segons ha dit l’alcalde, Xavi Paz. Es repartiran entre l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. La meitat de les parades estaran connectades a la xarxa elèctrica per garantir la recàrrega de les bicicletes mentre estan estacionades. La resta seran energeticament autònomes amb unes plaques fotovoltaiques que garantiran el funcionament del sistema d’ancoratges.
Cost inicial de 25€ anuals
Durant el primer any del servei, els abonaments tindran un cost de 25 euros anuals, on s’inclouen els primers 30 minuts de cada trajecte. Cada mitja hora adicional costarà 50 cèntims. A partir del 2024, el preu augmentarà fins els 40 euros anuals, amb un cost de 15 cèntims pels primers 30 minuts, i 50 cèntims les mitges hores posteriors. Les bicicletes es podran desbloquejar mitjançant una aplicació mòbil on s’informarà també de la disponibilitat de vehicles a cada estació i del nivell de càrrega de cadascuna de les bicis. Donar-se d’alta no tindrà cap cost, però per emprar una targeta física enlloc de l’aplicació s’hauran de pagar sis euros.
Tot i que no hi ha cap tipus d’integració entre el servei metropolità i el Bicing de Barcelona, l’AMB i l’empresa municipal barcelonina BSM han arribat a un acord per que els usuaris puguin adquirir un abonament combinat que bonificarà el cost a aquells usuaris d’ambdós sistemes. D’aquesta manera, es podran utilitzar els dos sistemes de bicicleta pública compartida per un preu d’entre 53 i 65 euros en funció de si es tria una tarifa de pagament per ús o una tarifa plana al Bicing barceloní.