El tercer document d’aquest tipus que té Molins de Rei actualitza les accions i polítiques feministes pels pròxim quatre anys. Tots els partits polítics del ple municipal voten a favor tot i que la CUP i ERC reclamen un espai municipal que trenqui barreres i ajudi a aconseguir els objectius marcats.

L’Ajuntament ha aprovat en el ple del mes de gener el tercer pla municipal d’igualtat de gènere, que aborda les noves accions de govern -compreses entre el 2023 i el 2026- en la lluita contra les desigualtats en l’àmbit del gènere. El document ha estat aprovat per unanimitat per totes les forces polítiques del consistori.
En la seva intervenció, la regidora d’Igualtat i Feminisme, Jessica Revestido, ha explicat que la metodologia d’aquest nou pla, redactat per l’institut Diversitas, “està inspirada en les perspectives participatives d’inspecció i acció”. Per a l’elaboració del document, han participat un total de 274 persones, de les quals 226 han estat ciutadans i ciutadanes que han donat la seva opinió i el seu coneixement sobre les polítiques d’igualtat i els equipaments públics a través d’una enquesta.
El primer pla municipal d’igualtat de gènere aprovat a Molins de Rei va ser l’any 2006 i el segon al 2012. Des de fa deu anys, no es feia un de nou. Ara es planteja un pla adaptat a l’actualitat amb una mirada interseccional i que desenvolupi accions en diferents àmbits per així poder millorar la identificació i l’actuació sobre les violències i desigualtats per raó de gènere. En el document aprovat s’emmarquen sis línies d’actuació que són: compromís institucional, drets i qualitat de vida, violència masclista, participació sociopolítica, treball i ús del temps i discriminacions múltiples.
A més, per tal de garantir el correcte funcionament del pla, s’ha creat una comissió de seguiment tècnica i ciutadana conformada tant per tècnics de l’Ajuntament com per representants d’entitats i ciutadans interessats, que valoraran l’efecte de les accions i marcaran les prioritats locals en matèria d’igualtat de gènere.
Millores en la sensibilització envers la igualtat de gènere
Des de l’oposició han aplaudit aquest nou pla assegurant que és una eina que afavoreix l’anàlisi de les situacions i especialment la prevenció i detecció de violències. Si més no, crida l’atenció que gran part de la ciutadania encara desconeix molts dels equipaments municipals d’atenció a les dones. La regidora d’ERC Marta Espona considera que, per aquest motiu, “cal impulsar estratègies perquè tothom conegui els equipaments municipals”. D’altra banda, també ha remarcat que hi ha accions del pla anterior que encara no s’han acabat de desenvolupar i que “cal millorar en la falta de sensibilització i impulsar una tasca educativa envers el tema”.
En aquest sentit, la CUP aposta per “tenir un espai municipal físic i obert a tothom que trenqui la barrera institucional amb la ciutadania”, segons ha defensat la regidora Estefania Castillo. En aquest espai, segons la CUP, “s’ha de lluitar contra la violència patriarcal a través de xerrades, grups de conversa i grups de suport a les víctimes”. Els cupaires també proposen contractar més personal a la regidoria i millorar la formació de gènere als funcionaris públics, especialment la Guàrdia Urbana, “ja que és bàsic que el cos policial local tingui aquesta formació”. De la mateixa manera que ERC, també aposten per millorar la formació a les escoles i les famílies.“Malgrat anem per bon camí, cal més inversió”, conclouen.