Les obres de recuperació de l’edifici històric han estat complexes pel mal estat en què es trobava l’espai i pels diferents usos que havia acumulat amb el pas dels anys. L’equip multidisciplinari que ha fet els treballs diu que ha estat un constant procés de descobertes.
Si la façana exterior del Palau de Requesens en el seu moment ja evidenciava el deteriorament de l’edifici, el panorama al seu interior encara era pitjor. La part baixa estava molt afectada, “es notava que havia passat el temps a l’interior”, segons Marc Alemany i Irene Puig, els arquitectes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que s’han encarregat del projecte de rehabilitació de l’edifici històric. Ho han explicat en una taula rodona a la biblioteca El Molí en la qual s’han assegut els diferents membres de l’equip multidisciplinari que ha tirat endavant el projecte durant els últims anys.
Els mateixos arquitectes no han dubtat a afirmar que “era el moment d’intervenir abans que la situació anés a pitjor”. Una de les principals causes del mal estat són les constants transformacions que havia viscut aquest espai. “Els murs tenien tota classe de materials fruit de les diverses etapes i restauracions”, ha destacat Puig. La mateixa visió ha estat compartida per l’arqueòloga Gemma Caballè, que recorda com anaven “trobant estructures pel subsol i s’havien d’aturar els treballs”. Tot i que els treballs han finalitzat amb uns mesos de retard, podia haver estat molt pitjor pel conjunt d’imprevistos i el constant procés de descoberta que expliquen els implicats en el procés de rehabilitació.
Un resultat que millora el projecte inicial
Una intervenció més agressiva potser hauria estat més ràpida, però mantenir el màxim d’elements ja existents ha estat prioritari a totes les etapes. “Hem volgut recuperar els sistemes constructius antics, és una manera de transmissió de cultura a través de tècniques”, ha destacat Pep Brazo el responsable tècnic de l’empresa executora de les obres, Urcotex. Per a Brazo, aquesta idea de manteniment de les tècniques particulars de construcció també “s’han d’entendre i d’ensenyar”.
Un cop acabades les obres, els propers passos per a l’equip responsable de la rehabilitació són l’elaboració de la memòria final arqueològica amb tots els detalls de materials, infraestructures i descobriments. També resta la creació del museu i la successiva acreditació com a tal, una qüestió que no es farà realitat fins d’aquí a uns mesos, segons l’alcalde, Xavi Paz, que ha celebrat com ha quedat el Palau després de les obres. “El resultat ha millorat el projecte inicial”, considera Paz, que ha fet d’aquest projecte una aposta personal que ha acabat tirant endavant en plena pandèmia i entre crítiques de l’oposició.
Jornada de portes obertes durant el cap de setmana
La taula rodona amb els artífexs de la restauració ha estat una activitat prèvia a la jornada de portes obertes del Palau de Requesens, que tindran lloc aquest cap de setmana. L’horari de visita de divendres és de 16.30 a 20 hores, i dissabte i diumenge durant tot el dia: de 10 a 13.30 i de 16.30 a 20 hores. A més, també hi ha programades visites guiades on s’explica la història de l’edifici i la relació de Molins de Rei amb el període renaixentista. Es fan en torn de tarda el divendres (16.30, 17, 18 i 19 hores) i torn de matí i tarda el cap de setmana (10.30, 11.30, 12.30, 17, 18 i 19 hores). Per a les visites guiades és necessària inscripció prèvia a través del següent correu: cultura@molinsderei.cat, o bé per telèfon trucant al 93 680 33 40 (extensió 1195).