
La “POTA NORD” intenta colar el projecte de la gravera com un projecte de millora ambiental de l’espai quan en realitat és l’execució d’un projecte de gran infraestructura per fer la rotonda a la zona del Rec Vell que faciliti l’accés del trànsit de la “pota nord” i dels barris de muntanya al centre de la vila pel Terraplé i del polígon del Molí (també a DSV) amb les autovies al Baix Llobregat i l’Ordal per una gran rotonda feta per Fomento…
Zona industrial?
El projecte de modificació del PGM, a més de projectar fer-hi edificis, fa una requalificació de 10.000 m2 de zona d’equipaments 7b, però no a zona verda, com fóra lògic si es vol regenerar, sinó a zona industrial-magatzem 22a! Això pot permetre instal·lacions difícilment compatibles amb la renaturalització de l’espai, que es presenta com a prioritària.
Es planteja una instal·lació de biomassa, que causaria “trànsit i activitat industrial” en una zona que així es voldrà dir “verda”: “Preveure la possibilitat d’aportar un espai destinat a revalorització de la biomassa obtinguda en la gestió forestal de l’entorn” …/… Incorporar nous usos vinculats a activitats productives i de desenvolupament econòmic”
Un centre de tractament de massa forestal i més trànsit de camions tan a prop de les vivendes de la Granja? No caldria instal·lar aquesta planta en una zona industrial ja consolidada?
Més cotxes cap al Terraplé?
El projecte proposa tres alternatives, totes les quals promouen la construcció d’edificis i de vials en l’interior, per no parlar de “construir noves zones d’aparcament!”, com es llegeix al cartell que acompanya la maqueta instal·lada a la Federació Obrera sota el títol “Molins de Rei 2030”…
Però, sobretot, preveu un nou pont sobre la riera de Vallvidrera, que connectaria directament el polígon del Molí i el trànsit procedent de la zona nord amb el ja col·lapsat passeig del Terraplè.
Parlant clar: no només enviaria més cotxes “des de i cap a” el centre del poble. És que ho faria a una zona tan sensible com és el col·legi de la Sínia, la Clínica, supermercats, l’ambulatori…. uns espais amb serveis sanitaris i escolars, que fora bo protegir d’excessiu trànsit!
El projecte no segueix la recomanació, proposada per la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’AMB, de desviar-lo per l’exterior de l’àmbit. Objectius Ambientals: Planificar l’àmbit de manera que els fluxos de vehicles de pas transcorrin preferiblement per fora de l’àmbit”. Al contrari s’hi dirigeix un increment del trànsit de flux de pas procedent de la zona nord, del Papiol i de les Llicorelles (800 desplaçaments diaris)!
Inevitablement, i lògica, els tres nous traçats viaris proposats, tots sense complir aquesta recomanació, no fan altra cosa que augmentar les emissions cap el centre de la vila, quan cal recordar que Molins de Rei és a la Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric en NO2 i PM10, (Decret 322/1987 de 23 de setembre), on es superen els nivells de contaminació en diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) de la Directiva 2008/50/CE de 21 de maig de la Unió Europea sobre la qualitat de l’aire ambient i atmosfera a Europa. I, doncs, que s’hi ha d’aplicar el Decret 226/2006 del 23 de maig, que ha generat el Pla d’actuació per la millora de la qualitat de l’aire 152/2007 del 10 de juliol…
Alternativa de connexió
És possible evitar aquests transits de simple connexió, de flux de pas, de l’interior de Molins de Rei, i de la zona sensible del Terraplè?
Bastaria convertir en una via de doble direcció la “carretera de Caldes exterior”, que va des de la Granja per darrere els supermercats fins a ajuntar-se amb el carrer Clavé direcció al Papiol? Els dibuixos que acompanyem obren la porta a aquesta possibilitat?
Fent-ho així, potser el flux de vehicles de pas des del nord, que simplement vol arribar a les vies ràpides del riu (la B23, l’A2, la connexió cap Vallirana…) tindria un accés directe i fàcil a la nova rotonda sobre la B23 també projectada, evitant així passar pel centre del poble… i descarregant alhora el semàfor del final del carrer Verdaguer.
Idènticament. El trànsit en sentit contrari, és a dir, des del poble “sud”, podria accedir tant a la rotonda sobre la B23, com direcció al Papiol, a la zona nord de Molins de Rei i a les Llicorelles, fent el recorregut invers. I la connexió amb del Terraplè, però sense passar per la “zona sensible” citada abans, i per la zona nova de la Gravera, es podria evitar simplement connectant aquest trànsit, molt abans d’arribar-hi i de la seva rotonda final, amb la carretera exterior de Caldes, paral·lela al riu. Bastarà girar noranta graus al sud per a connectar-hi ben fàcilment el carrer de la Mujada i-o el de l’Arada…
Per acabar: per a l’accés dels molinencs i molinenques als equipaments de la gravera des de la rotonda al final del Terraplè, bastaria una passera per a vianants i ciclistes!
Tanmateix… Tot aquest projecte de la Gravera per part de l’Ajuntament tindrà sentit sense esperar a la nova rotonda elevada projectada per Fomento a la B23? Trigarà una dècada com la de l’A2 amb la B23 a Castellbisbal?
Prioritats
El projecte de vials i rotondes a l’alçada de la gravera es farà en ares d’una suposada millora de la mobilitat… que entenem que hauria de ser dels molinencs i molinenques, no “dels seus cotxes”. I segueix insistint en un model urbà que prioritza el vehicle privat i el transport de mercaderies sense tenir en compte la crisis ambiental en que vivim immersos ni l’evident canvi climàtic, tan legislat i en boca de tothom sense que tingui cap conseqüència en les decisions concretes que el govern municipal pren a Molins.
Una activitat que perpetua l’aposta per un progrés basat en un creixement il·limitat, i que no respon a les reals necessitats de prosperitat de la gent, sinó a uns suposats beneficis de curta volada i, com en el cas del Polígon DSV a les Llicorelles, en interès d’una minoria.
Per una altra banda, és imprescindible que el projecte a la Gravera afavoreixi una recuperació real de la riera de Vallvidrera: no és pot repetir el desori de que la seva suposada renaturalització feta i pagada per l’Ajuntament des dels ponts de can Baruta fins a can Rabella hagi comportat que ni tan sols s’hagi seguit la “restauració” aprovada i s’hagi convertit en un mer canal de desguàs en forma d’U per imposició de l’ACA.
Al contrari, hauria d’estar d’acord amb criteris de preservació de la seva diversitat i d’acord amb el Pla de Conca en progrés que abasti tota el curs de la riera i permeti una veritable restauració de la seva llera, del bosc de ribera, i de les seves fauna i flora sistèmiques.
Propostes
- La requalificació de zona 7b, ara d’equipaments, ha de ser coherent amb l’objectiu anunciat de regenerar i renaturalitzar la zona, i per tant, ha de ser cap a zona verda, no d’equipaments. No és acceptable que se’n requalifiquin 10.000 m2 a… “zona industrial”.
- Cal mantenir l’objectiu declarat del projecte de prioritzar la renaturalització de la riera i del Rec Vell, mantenint lliure d’edificacions aquest espai i evitant-hi la construcció de vials i d’un nou pont. Cal protegir realment la seva llera com a connector natural entre la reserva natural parcial a la riera, el parc agrari i el riu Llobregat.
- Cal eliminar el nou pont i la prolongació del Terraplé. Cal fer passar el trànsit de connexió i de simple flux de pas per fora de l’àmbit, evitant el tràfec interior innecessari que es vol dirigir pel Terraplè i per la zona amb equipaments sanitaris i escoles, donant preferència a la mobilitat a peu o en bicicleta cap a una zona que cal pacificar. En tot cas, cal substituir el nou pont previst per una passera lleugera per a vianants i bicicletes.

Acompanyem una fotografia on es veu com l’Ajuntament, mestre del greenwashing, “pinta” la zona en la maqueta del “Molins 30” que es mostra a la Federació Obrera: totalment verda, i és així (però externalitzant els vials) com s’hauria de naturalitzar i recuperar la Gravera!


El projecte contempla equipaments, edificis, aparcaments… però també que es requalificaríen 10.000 m2 a “zona industrial”…

En les tres alternatives contemplades al projecte de l’Ajuntament hi figuren vials que connecten, a través d’un nou pont, amb una futura prolongació del Terraplé, dirigint-hi el trànsit de connexió o de simple pas procedent de tot “Molins nord”.

Trànsit nord-sud: fóra possible dirigir-lo a no col·lapsar amb trànsit de pas el Terraplè afectant la zona escolar i sanitària, i els supermercats, fent la carretera de Caldes exterior de doble sentit?

Trànsit sud-nord: a l’inversa, tot i que ja pot fer cap a Barcelona com fins ara (directament pel pont sota l’autopista del carrer Verdaguer), també tindria una alternativa que evités passar pel Terraplé i la Granja…

La connexió directa cap la carretera de Caldes exterior faria possible desviar el trànsit de pas abans de la zona escolar i sanitària..
Pere Casas en nom del col·lectiu d’entitats organitzadores de l’Acte al CEM “Aturem el retrocés ambiental a Molins de Rei” (Plataforma Cívica Defensa de Collserola, Stop Llicorelles, Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius, SOS la Rierada)
Totes les imatges son cedides per Pere Cases en nom del col·lectiu d’entitats organitzadores de l’Acte al CEM “Aturem el retrocés ambiental a Molins de Rei”.