Entitats ecologistes denuncien que restes de residus com cartutxos, toves i bales de plom continuen més de dues dècades després del cessament de les activitats del camp de tir.

El Parc Natural de la Serra Collserola torna a estar en el punt de mira per la presència de nombrosos abocaments il·legals que amenacen la salut pública i l’equilibri mediambiental de l’entorn. La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC), juntament amb el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC) i SOS la Rierada, han denunciat l’acumulació de residus perillosos en una zona propera a l’antic camp de tir de Molins de Rei. La reivindicació també té el suport de l’Agrupament Escolta Jaume Vicens Vives, el Centre Excursionista de Molins de Rei, l’Ateneu Mulei i el Grup Excursionista Assembleari.
L’antic camp de tir, situat al quilòmetre 1,5 de la carretera B-1465, que connecta Molins de Rei amb Vallvidrera, acumula als boscos del seu voltant una gran quantitat de residus contaminants. Des de fa dècades, aquesta zona acumula restes de les activitats de tir lúdic que es desenvolupaven a l’espai, com trossos de ceràmica dels plats utilitzats i una gran quantitat de cartutxos gastats al bosc adjacent, fora del perímetre de la finca. Aquests cartutxos, formats per culs metàl·lics, fundes i diferents tipus de plàstic, es van dispersar durant els anys d’activitat del camp de tir per la muntanya i ara, més de dues dècades després sense activitat en el camp de tir, continuen al mateix lloc.
A més, en camins propers, lleugerament allunyats del camp de tir en si, s’han localitzat bales de plom, que també es feien servir en aquestes activitats. De fet, les entitats ecologistes expliquen que aquestes bales de plom han estat arrossegades per l’aigua de les pluges fins als camins inferiors i també apunten que hagin arribat fins a la riera de Vallvidrera, afluent del riu Llobregat.
Avaluació de l’impacte ambiental dels residus
Les entitats ecologistes han sol·licitat al Consorci del Parc Natural de la Serra Collserola una avaluació urgent de l’impacte ambiental d’aquests residus. De fet, apunten que aquests abocaments no només impacten negativament la fauna i flora de l’entorn, sinó que també podrien afectar les aigües que flueixen cap a la riera de Vallvidrera, Molins de Rei i la conca del Llobregat. A més, en la petició que han fet al Consorci, apunten que la presència de plom, és “especialment preocupant”, ja que es tracta d’un metall pesant amb efectes tòxics que es pot introduir a la cadena alimentària, generant conseqüències a llarg termini.
Davant la situació, les entitats exigeixen al Consorci una intervenció immediata. Entre les actuacions que reclamen hi ha l’avaluació urgent dels riscos ambientals i sanitaris, la retirada completa dels residus acumulats i la depuració de responsabilitats, incloent-hi aquelles dels responsables històrics dels abocaments, apuntant tant als propietaris de l’antic camp de tir, com als responsables dels boscos d’aquella zona del parc. La denúncia, que incorpora fotografies i dades de localització, posa de manifest la necessitat d’una actuació contundent per protegir aquest espai natural i evitar danys a la biodiversitat i així poder garantir l’equilibri ecològic de Collserola.
També han denunciat residus procedents de la bòbila Marimon
Aquesta no és la primera vegada que es denuncia un abocament il·legal a Molins de Rei. Les entitats ecologistes denunciants ja van fer un requeriment a finals de l’any passat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) assenyalant la presència de residus de l’antiga bòbila Marimon, un espai abandonat situat al barri de la Rierada. Entre els residus es van identificar restes de toves i uralita, aquesta darrera amb restes d’amiant, un material altament perillós per a la salut.
Després de la denúncia, l’ACA va inspeccionar la zona, confirmant que els residus s’estenien al llarg de 2,5 quilòmetres de la llera i que la descomposició de l’amiant amenaçava l’ecosistema i la seguretat de la població. L’agència va requerir a l’Ajuntament de Molins de Rei la retirada immediata dels residus, assenyalant la seva responsabilitat per ser titular de la finca, però el consistori encara no ha confirmat com actuarà al respecte.
Galeria d’imatges dels residus al voltant del camp de tir






Imatges: Samar Elansari