Ramon Sánchez és el candidat d’Ara Molins a l’alcaldia de Molins de Rei. En aquesta entrevista amb Viu Molins de Rei explica què és Ara Molins i algunes de les propostes que marcaran el full de ruta del partit per la propera legislatura. En aquest sentit, aposten per impulsar un pla de rehabilitació de voreres, un pla d’ocupació que permeti al municipi arribar a la plena ocupació. També que l’aigua regenerada que pròximament arribarà als aiguamolls també arribi al municipi.
Què és Ara Molins?
Ara Molins és un projecte transversal, jove i il·lusionant que neix de buscar la transversalitat política. Jo vinc d’un partit amb unes sigles que al final et marquen què has de fer en tot moment. Jo crec que la política nacional i la política local són dues coses molt diferents, i per això vaig impulsar Ara Molins, per fer de la política local el centre. Crec que és un projecte que ha il·lusionat a molta gent i estic molt content de la feina feta i de l’evolució del projecte.
Al novembre de l’any passat l’executiva de Junts per Catalunya va dimitir en bloc. Aquesta legislatura ha estat primer tinent d’alcalde representant el grup municipal de Junts per Molins. Què va passar?
Jo en aquells moments ja no hi era, però va haver-hi desacords evidents entre l’executiva local i la meva persona. Aquestes desavinences van fer que alguns de nosaltres decidíssim fer un pas al costat i aprofitant una assemblea l’executiva va anunciar aquesta decisió.
Dieu que sou un partit independent i municipalista, però, en canvi, concorreu amb els drets electorals del PDeCAT. Aquest fet no és una contradicció?
Pot semblar una contradicció, però vam fer aquest pacte per poder concórrer a les eleccions amb Ara Pacte Local, la marca blanca del PDeCAT. De totes maneres, per pactar vaig posar tres línies vermelles, entre elles que volíem fer un partit i un programa exclusivament local i que no podien exigir la presència de cap persona a la llista. Ells van acceptar i al final vam decidir concórrer junts.
Enumera tres mesures destacades del programa electoral.
Per nosaltres una de les mesures essencials és fer un pla de xoc de voreres. És molta gent la que ens explica que no estan bé i que són perilloses i, per tant, cal fer un pla d’acció per arreglar en una licitació totes aquelles que estan fetes malbé. Un segon punt important és impulsar l’esport a Molins de Rei en dues línies: el pavelló esportiu que ha de néixer a la carpa Mariona i crear una pista d’atletisme a les Guardioles. Un tercer punt és parlar de l’aigua, no només la del subsòl. Cal posar canonades noves. Cal posar sistemes de drenatge sostenible, com ja estem fent a les places U d’Octubre i Pont de la Cadena. En aquest sentit, tenim una oportunitat a la reforma de la plaça dels Països Catalans. Allà podem fer un pou de laminació perquè quan hi hagi avingudes torrencials tota l’aigua no vagi al Centre Vila i el col·lapsi. Proposem també la reforma de la plaça del Palau perquè és evident que massa sovint s’acaba inundant. Cal ficar una gespa de més llarga duració no només com la que hem tingut fins ara.
Es valora l’ús d’aigua regenerada?
Volem que aquesta aigua regenerada que arribarà als aiguamolls també arribi al municipi. És a dir, col·locar un espai de recàrrega d’aigua regenerada no només pels aiguamolls però sobretot també hem de fer que aquesta aigua arribi als nostres pous. Des d’allà, posar una canonada per tal que l’aigua que utilitzem per regar i netejar els carrers la poguéssim agafar d’allà. Això voldria dir que l’aigua que utilitzem del nostre freàtic quedaria intacta només per l’ús de boca.
Has estat al govern en aquesta legislatura. Em pots especificar una cosa que l’Ajuntament no hagi fet bé i una altra que tu hauries desenvolupat d’una altra manera?
Aquest mandat ha estat complicat, especialment l’inici de la legislatura amb la pandèmia. El projecte del qual em sento més orgullós d’aquest mandat ha estat l’impuls per poder construir una residència. Per altra banda, crec que una de les mancances ha estat davant l’habitatge, ja que els habitatges de protecció oficial no són accessibles a tothom i cal impulsar l’Ajuntament per avaluar els casos de necessitat i poder arribar a tothom. De fet, és un tema cabdal al qual s’ha de donar compliment al proper mandat.
Una de les principals mesures del vostre programa polític és la substitució de tot l’enllumenament públic per tecnologia LED, però, això ja ho està realitzant l’Ajuntament de forma progressiva. De fet, fa poc, es va fer una acció de millora i es preveu que a finals d’any ja estiguin renovant el 80% de l’enllumenat públic. Llavors, què farà Ara Molins en aquest cas?
Nosaltres volem que l’enllumenat públic canviï d’intensitat per tal d’estalviar. No és lògic que hi hagi la mateixa il·luminació a les 10 de la nit que a les tres de la matinada. Llavors proposem una il·luminació d’una intensitat més baixa entre la una de la matinada i les set del matí.
Però si baixeu la intensitat de la llum a les nits, no pot provocar més percepció d’inseguretat als veïns?
La llum no queda al 0% i, a més, a aquestes hores no transita pràcticament ningú.
En matèria d’habitatge, parleu de potenciar les promocions de lloguer assequible i de rehabilitar pisos buits per destinar-los a lloguer. Com ho fareu?
Hem de garantir que tots aquests pisos que la gent pugui posar en el mercat l’Ajuntament els faci servir. Cal veure l’estat en el qual es troben aquests pisos, reformar-los i posar-los al mercat. És evident que hi ha una problemàtica en vers l’habitatge i cal garantir l’habitatge a tots aquells que no hi poden accedir.
També parleu de la compra de pisos. Ho destinareu a emergència social o assequible?
El destinarem a lloguer assequible perquè amb els sous actuals hi ha persones que no poden accedir a l’habitatge. Hem de tenir en compte que hi ha persones que no poden accedir als habitatges en règim de protecció oficial perquè no arriba als mínims, però tampoc compleixen els requisits per ser assistits per serveis socials. Aquesta franja de persones que es queden en aquest buit són el principal mercat al qual volem arribar. Comprar pisos buits al mercat lliure que no estan sent utilitzats i destinar-los a lloguer assequible per aquest grup de persones que per ingressos no poden accedir als pisos de lloguer o compra.
Quants diners esteu disposats a destinar a la partida d’habitatge?
La partida que tenim per habitatge és de 2,3 milions d’euros. És una partida interessant per poder adquirir com a mínim 10 habitatges en aquesta legislatura.
Quin preu ha de tenir per tu un lloguer assequible?
Depenent de les necessitats de cadascú i de les capacitats de cadascú. Però per algú que no té capacitat per arribar al mercat lliure estaria entre els 400 i 550 euros.
També parleu de la rehabilitació de les façanes, on destinareu una partida de 100.000 euros anuals per arreglar-les. Què fareu amb les façanes?
Aquesta és una partida que ja hem estat tirant endavant en els últims anys per la rehabilitació de les façanes antigues i ara està aturada. També volem destinar una part a la rehabilitació energètica dels edificis.
Una de les propostes centrals del programa és arribar a la plena ocupació. Quines mesures concretes teniu? L’Ajuntament té competències per garantir arribar al 5% d’atur en aquests quatre anys?
Hi ha alguns programes que cal anar potenciant com el de potenciar que les empreses contractin persones del municipi. Per altra banda, hem de fer una bona anàlisi de les mancances que hi ha actualment al mercat laboral i de la situació de les persones que hi ha a l’atur. Hi ha persones que no tenim identificat el seu perfil, per tant, no sabem a què es dediquen. En aquest sentit, cal fer una diagnosi completa de les persones que hi ha a l’atur a Molins de Rei i d’aquesta manera anar treballant per poder fer possible arribar a aquest 5% d’atur. També volem continuar potenciant els programes per joves aturats a l’Ajuntament.
Quines són les principals propostes d’Ara Molins en matèria de sostenibilitat?
Per nosaltres és bàsic crear una oficina de subvencions per poder veure que ens dona Europa i com podem acollir-nos. Llavors a través d’aquestes subvencions podem finançar les rehabilitacions energètiques dels edificis. Per altra banda, també volem crear una oficina de comunitats energètiques locals que garantirà que cap persona es quedi enrere i no pugui fer front a les despeses de llum i gas que suposa posar la calefacció o l’aire condicionat a l’estiu.
Proposeu el projecte ‘Els camins de l’aigua’. Què és això?
Els camins de l’aigua és un projecte que comprèn l’espai entre el municipi i el parc de Collserola. Si caminem per aquestes zones, veiem que no estan dignificades i l’objectiu d’aquest projecte és dignificar els espais i convertir-los en zones que siguin segures i transitables per tothom. Aquestes zones, un cop estiguin intervingudes, tindran una millora que permetrà a les persones sortir a fer esport i connectar la ciutadania també amb la cultura, especialment pel que fa a la pujada a Sant Pere Romaní. La idea, per tant, és recuperar i mantenir l’espai.
Cal dignificar també el polígon de les Llicorelles?
El polígon de les Llicorelles és una inversió on hi ha actualment una empresa, en aquest cas Goodman Spain. L’Ajuntament ha intervingut per poder dignificar l’espai de les Llicorelles, però també és veritat que amb la sequera el procés és complicat.
Al programa portes implementar un ‘hub’ tecnològic a la Gravera. Ens ho pots especificar?
Si volem que l’activitat econòmica que hi ha actualment cesi, cal tenir un projecte. Nosaltres el que volem és fer un projecte per tal que allà hi pugui anar una indústria perquè amb indústria la zona pot tenir un pla d’autoprotecció. Intentem buscar una solució per tal que en aquella zona aparegui un sostre industrial i que ens permeti posar bosses d’aparcament. Aquella zona d’allà canviarà completament en els pròxims anys perquè també canviarà l’accés de la B-23 amb la rotonda que s’ha de crear la zona. El més important és començar amb el projecte.
Per altra banda, creiem que és rellevant que amb la quantitat de serveis que hi ha al voltant no pot haver-hi una indústria pesant.
Un dels problemes del municipi és l’aparcament i, ara, amb la implantació de l’AMBici també els perills que pot suposar la mobilitat en bicicleta si no està ben resolta. Quines propostes té Ara Molins en matèria de mobilitat urbana?
A la plaça de la Llibertat cal que apareguin 70 pisos dels quals 20 són de venda i 50 de lloguer a més de diferents zones d’aparcament. Aquesta és una aposta de futur que ens permetrà pacificar el Centre Vila. Si tenim aquest aparcament públic a aquella zona i que la gent pugui transitar a peu, un cop tinguem aquest aparcament podrem començar a prendre decisions, però aquesta mesura permetrà potenciar el comerç de la vila.
Per altra banda, també cal treballar per implantar la bicicleta a Molins de Rei. Hi ha un eix des de la plaça Pont de la Cadena fins a la Granja on es pot estudiar un carril bici. També cal tenir en compte que el passeig del Terraplè necessita una reforma integral per convertir-lo en un eix verd i això cal que sigui una prioritat per aquest mandat.
En matèria de seguretat expliqueu que voleu potenciar els efectius al carrer. És Molins de Rei un municipi insegur?
La percepció que hi ha és que no hi ha efectius al carrer i aquesta percepció és la que volem canviar. És important que la policia es passegi a peu per tots els barris per tal d’acabar amb aquesta sensació d’inseguretat que tenen els ciutadans.
Pel que fa a polítiques socials, destaca una mesura del programa en matèria de gent gran, una de joventut i una d’infància.
Davant a les polítiques de gent gran cal instaurar un consell de la gent gran perquè la gent gran s’ha d’explicar i hem de cobrir les seves necessitats. A banda, també cal continuar treballant per la residència i un cop estigui oberta l’actual residència cal convertir-se en un casal per la gent gran.
En matèria de joventut cal trobar espais per la gent jove i nosaltres l’ubiquem en els espais que tenim a les Guardioles. Necessitem un espai que la gent jove el senti seu on puguin dur a terme diferents activitats com una sala de concerts. I en matèria d’infància creiem que és fonamental potenciar el suport psicològic per a infants i famílies.
Durant la precampanya us vam escoltar i us vam veure utilitzar l’eslògan ‘Comptem amb tu’ però ara, als cartells surt l’eslògan ‘Fes-ho per molins’. La candidata d’Enlaira Molins ha assegurat davant aquesta mateixa càmera que li heu copiat l’eslògan. És cert?
Nosaltres no hem copiat l’eslògan d’Enlaira. L’eslògan el vaig confiar a un conegut que no és de Molins i és expert en màrqueting. Va ser ell qui em va proposar l’eslògan “Fes-ho per Molins” i així ho vam fer. A més aquest eslògan nosaltres ja el vam deixar anar el dia de la presentació, on hi havia persones d’aquesta formació política. Jo no sé si van parar l’orella.
Quin resultat espereu de cara a les eleccions?
Nosaltres tenim confiança en què ens anirà molt bé. Presentem la frescor i unes propostes que fan petjada en les persones. Nosaltres en tot cas, el que tenim clar és que la marca d’Ara Molins ja és absolutament reconeguda i que la gent sap que estem fent les coses bé.
A l’hora de constituir el nou Ajuntament, estàs obert a parlar amb tots els grups polítics per arribar a acords de govern?
Estem oberts a pactar amb tothom que estigui disposat a posar el focus en posar tots els serveis a disposició de la ciutadania. Amb qui sí que tenim línies vermelles és amb Vox, evidentment, i també amb el PP, malgrat el candidat, en l’àmbit personal, em caigui molt bé.
Les preguntes més personals del candidat d’Ara Molins, Ramon Sánchez
Edat
53 anys
Què vas estudiar?
Vaig estudiar arts gràfiques als Salesians de Sarrià.
A què et dediques?
Tinc una empresa d’equipaments d’oficina i a més sóc primer tinent d’alcalde, regidor de Fira, d’Esports i d’Obres.
Quants anys fa que vius a Molins de Rei?
Sóc de Molins de Rei de tota la vida.
Tens fills?
Tinc dos fills de 15 i 11 anys.
Quina va ser la teva motivació per fer política a Molins de Rei?
Cap al 2010 vaig començar a interessar-me per la política i a través del Joan Ramon Casals vaig iniciar-me. Creia en un projecte per fer de Molins de Rei un lloc millor.
Quines són les teves aficions?
M’agrada molt la música.
Escull un lloc de Molins de Rei
La plaça de l’Ajuntament però no l’actual, sinó la que hi havia abans que tenia el llac al centre. Em porta molts records de la meva infància.