Els partits del govern subscriuen la postura de l’Ajuntament i l’oposició també recolza els afectats i no intenta treure rèdit polític dels fets abans d’analitzar-los en fred.
Molins de Rei es va despertar diumenge amb importants destrosses als seus carrers. La nit de dissabte a diumenge va estar marcada per uns actes de vandalisme que es van produir passades dos quarts de quatre de la matinada al passeig del Terraplè. L’Ajuntament va emetre un comunicat poques hores després condemnant els fets i reclamant “mesures preventives per implementar mesures per garantir la seguretat de les persones i dels béns durant les festes populars”. L’alcalde, Xavi Paz, ha titllat els fets de “molt greus” i ha demanat als Mossos d’Esquadra la màxima implicació “perquè els fets no quedin impunes i es produeixin les detencions”.
Els partits del govern -PSC i Molins en Comú Podem- han subscrit les paraules del comunicat oficial emès per part de l’Ajuntament. El líder dels comuns i segon tinent d’alcalde, Lucas Ferro, també ha condemnat els fets en les seves xarxes, titllant la nit com “insòlita” i agraint l’actuació dels cossos i forces de seguretat que van intervenir. A més, Ferro, també ha matisat que volen festes “segures per a tots i totes”.
L’oposició recolza als afectats
L’oposició, davant uns fets tan significatius, ha donat una resposta contundent des del primer moment sense desmarcar-se del govern. En aquest sentit, també han emès diferents comunicats a través de les seves xarxes socials on condemnaven rotundament els actes vandàlics de la nit de dissabte. ERC, a través de Twitter, manifestava el seu suport a “totes les entitats” que organitzen la Festa Major i han reivindicat la necessitat de “posar remei a aquests comportaments”.
Altres formacions polítiques, com Ara Molins, s’han compromès a col·laborar perquè aquests fets “no es tornin a produir”. Els del partit encapçalat per Ramon Sánchez també han volgut donar el seu suport a totes les persones i comerços que s’han vist afectats i han manifestat posar-se “a disposició del govern municipal per treballar conjuntament” perquè aquestes situacions no es tornin a produir.
Enlaira Molins, per la seva banda, diuen al seu comunicat que en aquest moment “cal estar amb les persones que han patit els actes” i també han demanat explicacions als responsables del dispositiu de seguretat.
Pronunciaments des de fora del ple
Els partits polítics que conformen el ple municipal no han estat els únics que s’han posicionat davant els fets de la nit de dissabte. Des de la CUP han condemnat tots els actes que es desmarquen del “clima de Festa Major” tant els actes vandàlics com les actuacions policials “desproporcionades” cap a totes les persones “que res tenen a veure amb els aldarulls”.
El PP, per la seva banda, ha titllat de “molt trist” que Molins de Rei “estigui en boca de tothom pel vandalisme d’uns pocs” i han remarcat que la violència és conseqüència d’una política “de tolerància cap als violents”.
Crec que l’exposició realitzada per Lluis Carrasco en un article anterior, tècnic policial amb amplia experiència en la matèria objecte del seu anàlisi, es queda curt respecte a la responsabilitat que es deriva dels fets que varen tenir lloc la passada nit de dissabte a dissabte.
La responsabilitat en matèria de seguretat pública local recau directament en la figura de l’Alcalde, i en el nostre cas, per delegació, en el Regidor de Seguretat Pública i Guàrdia Urbana, com a màxima autoritat. Ningú pot posar en dubta que l’Alcalde presideix la Junta Local de Seguretat, màxim òrgan en matèria de planificació i coordinació policial, que periòdicament analitza els fets delictius que es produeixen a la vila i planifica les futures actuacions per tal de reduir el seu impacta a la nostra vila.
Amb la finalitat d’eludir la responsabilitat institucional, es molt fàcil dir que l’ordre públic es competència exclusiva del cos de Mossos d’Esquadra , però això no és cert donat que la Guardia Urbana han de col·laborar amb Mossos tant en la prevenció com en l’actuació.
Centrant-nos en els fets en qüestió. L’Ajuntament està obligat a disposar d’un Pla d’Autoprotecció de la Festa Major, Pla que ha d’analitzar, diagnosticar i planificar accions per fer front als possibles riscos que es puguin produir com a conseqüència del desenvolupament de l’activitat. Aquest Pla d’Autoprotecció te dues besants, una preventiva i d’altra operativa.
Consultat si es va activar el Pla d’Autoprotecció per fer front els greus aldarulls que es van produir, resulta QUE NO ES VA ACTIVAR, simplement el servei de la Guardia Urbana va informar dels fets al Regidor de l’Àrea i a l’Alcalde, i els Mossos van actuar amb els efectius de que disposaven aquella nit.
Perquè no es va activar el PLA D’AUTOPROTECCIÓ? Personalment penso que aquella nit, l’Alcalde no tenia ni idea del que tenia que fer ni va ser informat pel Cap de Cos policial al seu càrrec de com es tenia que actuar davant greus aldarulls a la via pública.
Tiene usted pruebas de eso que dice? “Personalment penso que aquella nit, l’Alcalde no tenia ni idea del que tenia que fer ni va ser informat pel Cap de Cos policial al seu càrrec de com es tenia que actuar davant greus aldarulls a la via pública.”
El propi Conceller Joan Ignasi Elena ha reconegut manca de personal policial i ha promès que en properes edicions augmentarà el seu nombre.