Durant les jornades s’ha presentat un nou aplicatiu digital desenvolupat per la UPC que avisa als pagesos del moment òptim per tractar les males herbes. A més, també s’han exposat diferents tècniques per potenciar la sostenibilitat i la retenció de l’aigua al sòl conreable.
En un any marcat per la sequera, les Jornades Tècniques Agràries de la Fira de la Candelera han apostat per potenciar i mostrar les diferents tècniques i eines tecnològiques agràries per millorar la fertilitat dels camps i estalviar aigua.
De fet, una de les novetats que es va presentar durant la sessió de dimarts a la tarda a la Fundació Agrària de Molins de Rei, va ser l’eina GestHerb, una aplicació informàtica desenvolupada per investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que té com a objectiu informar i avisar als pagesos de quin és el moment òptim per poder tractar les males herbes i així no sobreexplotar el sòl amb la retirada d’aquestes. L’eina, que encara està en fase de proves, va ser exposada per Montse Solsona, Promotora de recerca, innovació i formació al servei del sector agroalimentari de la UPC i Jordi Izquierdo, investigador d’AgrotechUPC.
Durant la tarda de dimarts també es van exposar diverses tècniques per potenciar l’horticultura sòl viu, un tipus de tècnica agrària que utilitza grans quantitats de restes vegetals per millorar la matèria orgànica del sòl. Amb aquestes tècniques s’aconsegueix una major fertilitat del sòl conreable així com la retenció d’aigua, en un moment en què a Catalunya es viu un període de sequera.
Les dues primeres xerrades, que van anar acompanyades d’una part pràctica durant el matí de dimecres a Can Fisas, van anar a càrrec de Neus Vinyals, formadora i assessora de l’Espai de Recursos Agroecològics; i Gilad Buzi, cap de l’explotació hortofructícola Auora Agrícola, S.L.