Els barris de muntanya de la Rierada i Vallpineda van ser qualificats pel PGM76, i refermats en aquesta condició per les modificacions aprovades pel MPGM de 1984, com a “zona urbana” i-o “urbanitzable”, però sense que -prèviament!- es complissin cap ni una de les tres condicions necessàries i imprescindibles: que tinguessin contacte físic amb la vila, que hi fossin construïdes 2/3 parts, i que disposessin dels serveis bàsics que conformen una “urbanització”, a saber: llum, carrers, clavegueram i… aigua.
L’ajuntament així ho considera malgrat aquesta mancança: els seus veïns estan pagant totes les contribucions municipals, entre elles els IBI, com a “zona urbana”, sense gaudir d’aquests serveis i, doncs, sense tenir aigua corrent.
El subministrament d’aigua a una zona urbana aprovada per l’ajuntament, per se, havia i ha de ser doncs responsabilitat política del consistori. Oimés quan a la legislació vigent sobre drets fonamentals s’indica clarament que “l’accés a un habitatge i als subministraments d’aigua i energia han d’estar garantits de forma universal”.
Si no hi ha encara les canonades, que sigui el municipi qui es faci càrrec, com passa a la vila, de complir el dret que tenen els veïns de zones urbanes a tenir-ne i, doncs, de posar aigua a peu dels habitatges regularment inscrits en el registre de la propietat.
Contracte caducat… i subvenció oblidada?
Ara el contracte vigent “amb la subministradora Aqualia”, diuen que “irregular i de bona fe”, s’ha acabat i el govern municipal ha assegurat en reunió als veïns, per boca de l’alcalde Xavi Paz i el regidor Lucas Ferro, que no tenen cap obligació ni procediment de cara a assegurar als veïns mantenir la subvenció actual per a que puguin disposar d’aigua a preus assimilables als de la resta de la vila.
La solució que dona l’ajuntament es que “licitarà –en el més curt termini possible (sic!)- “un servei de cubes” que permeti un servei a preus “millors”.
És a dir, només ara ho farà reguladament, segons procediment i contracte d’acord amb la normativa municipal.
I és aquí on es posa de peus a la galleda. Si accepten que l’ajuntament s’ha d’encarregar de la licitació municipal… estan acceptant políticament que el subministrament és la seva responsabilitat!
Els veïns no tenien coneixement de què es pagava en cada transport: suposaven que també “pagaven l’aigua”.
Tanmateix, no és així: l’alcalde bé assegura que fins ara els veïns de la Rierada i Vallpineda, només pagaven pel concepte del transport. Aleshores?…
Com és que l’alcalde, a la reunió amb els veïns i veïnes afectats, i en les seves manifestacions a la ràdio, es permet afirmar “que no pot ser que els molinencs de la vila els hagin de pagar l’aigua”… ocultant curiosament dir-ne res, en absolut, de la subvenció de 52.000 euros que mai no era pagada per l’ajuntament, sinó… per la Diputació, com afirma en Ramón Sánchez, el seu antic soci de govern i ara regidor d’Ara Molins?
Queda clar doncs, que l’ajuntament accepta, de facto, que complia d’alguna manera irregular –ni més, ni menys!- que amb “la seva acceptada obligació” de pagar el subministrament. És evident, doncs, que el futur servei de cubes no ha de ser a càrrec dels veïns. En aquesta pròxima licitació, la subvenció al transport, amb subvenció de la Diputació o sense, s’ha de mantenir.
I, a més, sembla també clar que, com que l’ajuntament complia “només amb la meitat” del seu deure, la compensació haurà d’abastar, en la nova licitació, la totalitat del servei.
No es pot mantenir, de cap manera, la situació actual en que, fins ara, els veïns i veïnes pagaven l’aigua al doble de preu que a la vila, i ara, en multiplicar-se el preu de les cubes, passarien a pagar-la a 6 vegades el preu de a Molins! No es pot mantenir la voluntat de l’ajuntament de pressionar i fer pagar als barris de muntanya la seva incapacitat de donar els serveis mínims en uns plans d’urbanització inacceptables tant a nivell d’inviabilitat econòmica com de compliment de la legislació urbanística i mediambiental.
No es pot mantenir tampoc que en la seva factura paguin l’IVA al 21%, com si fos el transport d’un objecte de luxe, mentre a Molins de Rei sigui lògicament el d’un servei essencial.
Entenem, com han entrat per instància les AAVV afectades, que els veïns i veïnes de la Rierad i Vallpineda, hem de pagar “l’aigua”, però ha de ser l’ajuntament qui reguli el cost mitjà de l’aigua dels barris afectats fins a un preu assimilable al de tota la vila de Molins de Rei.
Davant aquesta licitació:
Demanem que el govern municipal, i amb ell l’ajuntament de Molins de Rei, faci les gestions oportunes amb l’AMB i les entitats i administracions corresponents per negociar el model de gestió de l’aigua a Molins de Rei i, en particular, per a evitar que als barris de muntanya els preus siguin superiors als de la resta de la vila.
Així mateix, demanem que es gestioni la renovació de la subvenció rebuda fins ara des de la Diputació, -segons el tinent d’alcalde de la darrera legislatura de 52.000 €-, destinada a
reduir el preu que els veïns d’aquests barris, la Rierada, Vallpineda, sectors de Can Portell i Sant Bartomeu pagaven per subministrament d’aigua de boca.
I reclamem
1.- Que en la nova licitació quedi clar que és l’ajuntament qui es fa càrrec de les despeses del transport mitjançant cubes.
2.- Que l’ajuntament es comprometi a mantenir aquest servei al seu càrrec fins no s’executin i entrin en servei els bàsics i obligats en una urbanització consolidada: aigua, llum, clavegueram…
3.- Que l’ajuntament es comprometi, fins no entri en funcionament el nou servei licitat, a reemborsar les factures degudament pagades en aquest període pels veïns afectats.
4.- Que en tot cas només se’ls facturi l’aigua a preu de vila i amb unes tarifes reglades per tram on l’aigua de boca no estigui gravada abusivament, i només en cas que l’ajuntament pugui disposar d’un control -fins ara era totalment inexistent!- dels m3 servits a cada veí.
5.- Que l’aigua de boca als barris de muntanya, sigui quin sigui el mètode de subministrament, tingui garantida que serà gravada com a bé essencial, amb el 4 % com a la resta de la vila, i no amb un 21% com si fos un transport d’article no de primera necessitat.
6.- Que es mantingui la voluntat política de no fer pagar als veïns dels barris de muntanya la incapacitat de dècades de l’ajuntament de donar-los els serveis urbanístics bàsics, com reclamem les 29 parcel·les signants del Contenciós al Pla Parcial.
Pere Casas i propietaris de 29 parcel·les del Pla Parcial de la Rierada
Es dificil dar una opinión de este asunto , máxime cuando és la primera vez que este tema sale publicitado en los medios de comunicación digitales y que admiten comentarios de la ciudadanía , como és Viu Molins.
Queda claro que la Rierada i Vallpineda van ser qualificats pel PGM76, com a “zona urbana” i- que hi fossin construïdes 2/3 parts de las parcelas , cosa que no se cumplia en aquel momento
No sabemos con exactitud si realmente els seus veïns estan pagant els mateixos imports que centre vila , entre elles el IBI,
El actual subministrament d’aigua a una zona urbana aprovada per l’Ajuntament, por lo que sabemos es una chapuza. que vuena ya de Janés, Arcas, Casals y ahora Paz , ¿ Es una responsabilitat política del consistori o és supramunicipal ?, Y ahora contracte caducat con Aqualia … i subvenció oblidada… “irregular i de bona fe”, s’ha acaba,, El govern municipal ha assegurat en reunió als veïns, per boca de l’alcalde Xavi Paz Penche (PSC) i el regidor Lucas Silvano Ferro Sole (Podemos ) , que no tenen cap obligació ni procediment de cara a assegurar als veïns mantenir la subvenció actual per a que puguin disposar d’aigua a preus assimilables als de la resta de la vila. Una solució que dona l’Ajuntament es que “licitarà , o s’hen fará carrec Molininvers , en el més curt termini possible “un servei de cubes” que permeti un servei a preus “millors”.y que el dia 23 se dará la solución sin asegurar el procediment i con contracte d’acord amb la normativa municipal o AMB , sin acceptanr políticament que el subministrament és la seva responsabilitat!
En este tema hay un gran desconocimieto y ocultismo a la ciudadania de Molins de Rei, i por lo visto els veïns no tenien coneixement de què es pagava en cada transport: suposaven que també “pagaven l’aigua”. i l’alcalde bé assegura que fins ara els veïns de la Rierada i Vallpineda, només pagaven pel concepte del transport, el cost de l’aigua la administrava Aqualia y la hacia repercutir en todos los recibos de la vila. tal como ha manifestado l’alcalde, a la ràdio, de “que no pot ser que els molinencs de la vila els hagin de pagar l’aigua de la Rierada i Vallpineda … ocultant curiosament dir-ne res, en absolut, de la subvenció de 52.000 euros que mai no era pagada per l’ajuntament, sinó… per la Diputació, com afirma ( A on ho ha afiramat ? ) en Ramón Sánchez (Ara) ,
En definitiva : Más lio que la pata de un romano , todo és irregular y qye en la proxima licitació, la subvenció al transport, s’ha de mantenir ono.
La solución definitiva del agua está en activar lo antes posible los plans d’urbanització , buscando la viabilitat econòmica de los vecinos , en las plusvaluas que alcanzarán las parcelas. com de compliment de la legislació urbanística
Ya hacen tarde , como siempre, esos del l’Ajuntament de Molins de Rei, eb hacer gestions amb l’AMB ( Triubut Matropolita) y obligarla a que se haga cargo de l’aigua a Molins de Rei y dejarse de subvenciones de la Diputació, i solo subministrament d’aigua de boca., res de suministres a piscines……..
Ho va dir a Radio Molins.
Si a la solució definitiva et refereixes a activar els plans d’urbanització, recordem que el Parcial està recorregut per 14 punts que el fan nul de ple dret, i doncs, esperant sentència, per part de no poques parcel·les, 29: que no els considerem acceptables ni viables a nivell econòmic, ni normatiu, ni mediambiental. I si et refereixes a les “plusvàlues que tindran les parcel·les”, tens en compte que l’ajuntament s’apropia “legalment” de no menys de 14 parcel·les!, que ell mateix quantifica amb un valor de 100.000 euros cadascuna al seu benefici…. i que els propietaris amb habitatge hem de compensar econòmicament tant al propi consistori… com als anteriors propietaris-promotors doncs aquests no en van fer les cessions?
Per una altra banda aclareixo el titular: fóra més clar si posés “Per què políticament l’Ajuntament ha de fer-se càrrec del subministrament a la Rierada i Vallpineda?”
Gracies per els seus aclariments , encara que no els entec del tot, Espero que arribin a un bon acord amb l’Ajuntament sobre la economia de l’urbanització definitiva, crec que hi ha patrimoni suficient. Sort !