L’acte, organitzat en el marc del 8M pel Moviment Feminista de Molins, va fer un repàs sobre la història recent del municipi al voltant de l’experiència d’Antònia Castellana i els moviments socials.
El temps va passant i, amb ell, les societats van canviant. Quan es parla d’història, sembla que cal anar molt enrere per tal de poder percebre una evolució social i política evident, però, només cal fer una mirada 50 anys enrere per veure que tot va canviant. Sota el nom de ’50 anys de moltes coses’, l’exalcaldessa de Molins de Rei Antònia Castellana va fer el passat dijous una xerrada a l’Escorça on va obrir el debat sobre els canvis que s’han produït al municipi des dels anys 70 fins a l’actualitat.
La conferència, que va ser organitzada en el marc del 8M pel Moviment Feminista de Molins, va girar entorn d’explicar la història de Molins de Rei al voltant de la vida de Castellana i de tots els moviments polítics i socials. A més, va comptar amb una participació molt activa de tots els assistents, tot obrint un debat sobre les diferències entre les generacions joves dels anys 70 i els joves de l’actualitat.
Un Molins de Rei diferent
Antònia Castellana va fer una ponència amb relació als canvis que s’han anat produint a Molins de Rei amb el pas dels temps. Castellana, que va fer un repàs històric en primera persona des de l’any 1972 aproximadament fins a l’actualitat, va remarcar alguns fets que van marcar la història i la política del municipi. Entre ells, va destacar quan entre els anys 1974 i 1979 es va començar a mobilitzar la societat civil, la primera manifestació a favor de l’amnistia al municipi l’any 76 o la creació dels primers grups de dones. “La transició va ser una època molt complicada però molt viva, ja que va començar a organitzar-se la societat civil donant peu a tot un seguit de moviments socials”, va explicar Antònia Castellana.
A més, també va fer un repàs de l’activació del sindicalisme i dels moviments obrers a Molins de Rei, destacant que durant els primers anys “hi havia molt moviment sindical, veïnal i cultural” però apunta que els partits polítics sòlids “no va ser fins a l’any 76 que van començar a rodar”. A més, Castellana va explicar que tots aquests moviments que amb el temps han anat evolucionant van ser fruit “de totes les inquietuds que teníem en el nostre jovent”. En aquest sentit, va apuntar que alguns dels referents que tenien, després de 36 anys de dictadura, eren “la Segona República, la Federació Obrera i la Caterina Casas, que va ser la primera regidora dona del nostre Ajuntament”. A més, també lluitaven per “una escola catalana laica i lliure”.
Diferències entre les generacions
Un dels debats que es va obrir entre els assistents durant la xerrada va ser al voltant de les diferències entre les generacions de joves de fa 50 anys i les de l’actualitat. Entre elles es va remarcar la diferència entre ambdues generacions respecte la consciència política. En aquest sentit, es va apuntar que les generacions més joves no tenen tant compromís polític respecte els moviments socials i polítics com en aquell moment. “Tenim ganes de que no es perdi el fil i el fet que molts ens haguem fet grans no vol dir que no continuem al peu del canó, pero a un altre ritme, i volem animar a la gent jove”, va dir Castellana.
De fet, es va debatre respecte a la importància d’apropar als i les joves als moviments socials del municipi perquè agafin les regnes i comencin a construir el seu propi camí per lluitar contra les desigualtats i aconseguir una localitat i una societat millor per tothom. També es va parlar sobre les dificultats que tenen actualment els joves per accedir a l’habitatge o per poder construir una vida digna, una dificultat que fa 50 anys no era la mateixa.