Amb la col·laboració del programa Magnet i la Fundació Bofill, aquest curs l’escola Josep Maria Madorell estem treballant l’ODS 15 (vida d’Ecosistemes terrestres) i el nostre entorn proper, el riu Llobregat, amb l’ajuda d’un munt de científics i científiques del CCiTUB.
Per tal de visibilitzar l’alumnat dels centres Magnet ens van donar l’oportunitat de participar en una jornada el dimecres 29 d’abril al Hub Social (Barcelona) per presentar els nostres projectes de recerca, realitzant com una mena de Congrés de Ciència: “La recerca va a l’escola”.
Els objectius de la trobada:
- Visibilitzar els projectes de les escoles i els instituts.
- Mostrar a la ciutadania que a l’escola es fa recerca.
- Empoderar l’alumnat donant-li un marc per posar en pràctica les competències necessàries per fer presentacions en públic.
Així que l’alumnat de quart no va voler perdre aquesta oportunitat i quatre alumnes, com a representants de tot el grup, van anar a presentar el seu projecte sobre el riu. La seva pregunta va ser:
“Què té d’especial el fons del riu que fa que l’aigua no marxi sota terra?”
A partir d’aquí, i amb l’ajuda del seu científic referent, van posar fil a l’agulla per treballar la permeabilitat i porositat de diferents sòls, la filtració, les conques dels rius i els aqüífers. Mitjançant la indagació i el mètode científic han buscat respostes.
Primer van observar, han activat coneixements previs, han fet hipòtesis, han experimentat i recollit proves. Després han analitzat les dades i han formulat una possible explicació. I, com a tota recerca, comunicar és molt important.
Van utilitzar materials palpables com la sorra, l’argila i la grava recollida a la vora del riu. Però també van fer recerca d’informació a llibres de coneixement i pàgines web. La visita del Josep Maria del CCiTUB va ajudar a acabar de resoldre alguns dubtes i afiançar els aprenentatges. Els principals aprenentatges que han sorgit d’aquest projecte han estat:
- La filtració de l’aigua ha estat diferent segons la porositat, la permeabilitat i la mida de les partícules:
- Grava: partícules més separades i l’aigua ha traspassat ràpidament.
- Sorra: les partícules estan més juntes i ha traspassat molta poca aigua i molt a poc.
- Argila: és impermeable.
- El riu està format per diferents sòls.
- Els rius són permeables, on la gran part marxa riu avall per la seva rapidesa i una petita part es filtra al subsòl.
- La conca del riu fa forma de V a causa de la variable de la velocitat de l’aigua.
- Els aqüífers reomplen el mateix riu.
I el més important, han après que també podem pensar com científiques i aprendre observant i reflexionant.
Classe de 4t, ‘El Planter’. Escola Josep Maria Madorell
Y en la Biblioteca no hay un libro que hable de “aerorermia” que és una alternativa de calefacción de gas , ¿ Hay alguien que vigile estas deficiencias o solo se dedican a cobrar a final de mes ? ,
Basta consultar la “Agenda” del Ajuntament y todo es de letras y nada de ciéncias, ya desde pequeñitos : Club de Lectura jove “Literals” (1r i 2n ESO): Jo Laia ; Laboratori de lectura (+5 anys): Qui s’amaga al cau?, basat en el conte ; Club de lectura “Punts i Comes” (5è i 6è Primària): Quina tocada de nasso ; Hora del conte (+3 anys): Kalòpsia, un planeta no tan diferent ; “Wiz Problema” amb centenars de milers de seguidors i la seva mà dreta Manolito “El Gafotas“, ; Club de lectura “Punts i Comes” (5è i 6è Primària): Quina tocada de nassos, ; Hora del conte (+3 anys): Kalòpsia, un planeta no tan diferent, ; La Bunji, és una coala que viu en un paratge únic: un bosc d’eucaliptus. ; Club de lectura “Somiallibres” (3r i 4t Primària): Gos Pudent a la granja, ; Club de lectura “Espiallibres” (1r i 2n Primària): La casa gran i la casa petita ; etc, etc
Se creen de que todos los ciudadanos que pagamos nuestros impuestos municipales somos poetas y nos tienen que hacer las cansinas recomendadciones por la Radio 91.2 de libros de poesias , y no sabemos como entender el recibo de la luz o en recibo del IBI domiciliado bancarariamente. ¿ Quien está detras de esto ? .