La interrupció del servei ferroviari entre Molins de Rei i Martorell fins al setembre enganxa per sorpresa a molts usuaris despistats, que caminen des de l’estació fins a la plaça de la Bàscula per combinar el servei de bus alternatiu amb el tren.

Les riuades de gent pujant i baixant entre la plaça de la Bàscula i la de l’Estació ja són una de les imatges de l’estiu a Molins de Rei. I així serà durant les pròximes setmanes. No és que el turisme desbocat que arriba a la capital catalana s’hagi descentralitzat, sinó que ha començat el tall del tram de la línia R4 de Rodalies entre Martorell i Molins de Rei. L’avenç de les obres del corredor mediterrani a Castellbisbal ha obligat a interrompre el servei ferroviari i posar uns busos alternatius que substitueixen els trens entre el 24 de juny i l’11 de setembre.
Durant totes les setmanes que durin les obres, els trens arriben des de Barcelona fins a Molins de Rei com a destinació final i els que volen continuar el seu recorregut cap a Papiol o més enllà, han de recórrer als autobusos que fan el trajecte per carretera fins a Martorell. El mateix passa a l’inrevés, els que arriben des del Penedès reprenen el recorregut en tren a Molins de Rei després d’un petit passeig des de la Carretera. Allà s’ha instal·lat la parada provisional, a banda i banda de la plaça de la Bàscula. L’avinguda de Barcelona es troba des de dilluns plena d’autobusos contractats per Renfe a companyies com Monbús, que fa el trajecte pel Baix Llobregat amb uns autobusos portats expressament des de Galícia, vinilats amb una publicitat de la Xunta que convida a aprofitar de les ofertes d’estiu a l’altra punta d’Espanya.
Megafonia i un exèrcit d’informadors
Aquest dimarts ha estat el primer dia laborable amb l’alteració temporal de Rodalies i des de primera hora s’han pogut veure pel municipi riuades de persones que baixaven i pujaven als autobusos proporcionats per Renfe. Alguns dels passatgers ho feien molt segurs d’on havien d’anar; d’altres, no entenien gaire bé el que estava passant. El fet de que hi hagi uns autobusos que van directes fins a Martorell i Castellbisbal, i d’altres que fan parada al Papiol encara ho complicava una mica més.

Informació per megafonia a l’interior dels trens i diversos cartells donaven les indicacions als usuaris de què havien de fer en arribar a Molins de Rei. A més, també s’ha reforçat el servei amb un nombrós equip d’informadors repartits tant a la mateixa estació de Rodalies com a les dues estacions provisionals de bus, una de descàrrega de viatgers procedents de Martorell i una altra de càrrega de viatgers. Els treballadors, però, es van veure desbordats en alguns moments davant la gran quantitat de viatges que es trobaven amb el tall sense tenir ni idea de la magnitud de l’obra.
“Han avisat amb poca antelacio”
Mentre que una part dels viatgers ben informats sabien que els talls s’iniciaven aquesta setmana i ja anaven previnguts amb cert marge, la gran majoria se n’han assabentat quan el tren s’ha aturat a Molins de Rei. “La veritat és que en aquesta ocasió han avisat amb molt poca antelació”, lamenta la Rosana, que viu a Castellbisbal. Ella és usuària habitual de Rodalies perquè treballa a Barcelona i admet que en aquesta ocasió “l’afectació és molt gran i obliga a planificar els trajectes amb antelació perquè a sobre s’incrementa també el temps de trajecte”.

En la mateixa línia, en Manuel, un veí de Martorell critica que l’avís “ha arribat molt tard” i considera que durant el primer dia “ha estat bastant mal organitzat perquè ningú sabia dir on havies d’agafar un autobús o un altre”. L’home, però, confia en que l’organització millori durant els pròxims dies i demana que “es controlin bé les hores de pas de cada bus perquè no s’incrementi encara més el temps de viatge per anar a la feina”.
Busos amb la mateixa freqüència que el tren
Les parades han comptat amb vehicles disponibles pels viatgers afectats en pràcticament tot moment. De fet, la freqüència és d’una expedició cada 15 minuts aproximadament per així simular les mateixes freqüències de la línia ferroviària. Un dels conductors d’una de les companyies que faran aquest trajecte durant l’estiu, expert en altres serveis substitutoris a línies com la R3, valora que malgrat que el primer dia sempre és complicat pels usuaris, “l’organització està sent bastant bona i s’estan fent en hora gairebé totes les expedicions”.
El conductor professional admet que durant els primers dies sempre és normal que hi hagi errors d’organització, però es mostra convençut de què en els pròxims dies anirà millorant el servei a la vegada que els usuaris s’aniran acostumant a la situació i als temps dels trajectes.