Aquest mes de juliol s’han commemorat els 50 anys de la mort de Caterina Casas, primera dona regidora de l’Ajuntament de Molins de Rei, amb un acte d’homenatge organitzat per l’Institut Català de les Dones i la presentació d’una exposició sobre la seva vida i el seu llegat.

Aquest mes de juliol, s’han fet 50 anys de la mort de Caterina Casas i Maymó, la primera dona regidora de l’Ajuntament de Molins de Rei. Caterina Casas, de fet va accedir a l’Ajuntament per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) durant el període de la Segona Repúbica. En relació amb l’aniversari de la seva mort, l’Institut Català de les Dones va retre un homenatge a Casas, qui va ser una figura femenina clau en l’àmbit de la política municipal. L’acte d’homenatge es va realitzar a la Federació Obrera i es va presentar una exposició sobre Caterina Casas a més de fer un repàs sobre el llegat que va deixar al municipi. A la sessió es van aplegar al voltant d’una cinquantena de persones.
L’exposició que es va presentar a l’acte tracta sobre la vida i obra de Caterina Casas i està comissariada per la historiadora i periodista Elena Masó i Reig. Durant l’acte de commemoració i presentació de la mostra, Masó va voler recordar que la repressió franquista va esborrar gran part de la memòria d’activistes com Casas, però que iniciatives com aquesta exposició “ajuden a recuperar-la i a donar-li el reconeixement que mereix”.
La mostra, que actualment s’exposa a la sala d’actes de la Federació Obrera, s’incorporarà al catàleg de l’Institut Català de les Dones, que inclou més de quaranta exposicions itinerants cedides a associacions de dones, ens locals, centres educatius i institucions. L’objectiu és visibilitzar les contribucions de les dones a la història i inspirar futures generacions.
La importància de les dones a la política catalana
La jornada va comptar amb la presència de la consellera d’igualtat i feminismes, Tània Verge, qui va destacar la importància de figures com la de Casas per a la societat actual. “Ens sentim hereves de les històries d’aquestes dones referents i volem que siguin referents per a tota la societat”, va apuntar Verge. A més, la consellera també va afirmar que el camí iniciat per dones com Casas “és un exemple i ha de servir per donar continuïtat a les generacions presents i futures”.
Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, va assenyalar que retre homenatges a dones que han estat importants en la història de Catalunya “ajuden a trencar amb els estereotips sobre la participació femenina en el món laboral i polític”. De fet, va afirmar que “hi ha un imaginari que pensa que les dones hem entrat al mercat laboral als anys 70 i a la política als 90, i commemoracions com la de Caterina Casas contribueixen a canviar aquests imaginaris”.
Finalment, l’alcalde, Xavi Paz, va recordar la importància que ha tingut la participació femenina en la política catalana, destacant que el primer govern municipal de Molins de Rei després del franquisme va ser liderat per una dona, Antònia Castellana, qui va ser una de les cinc primeres alcaldesses de la democràcia a Catalunya.
El llegat de Caterina Casas
Caterina Casas i Maymó va ser una pionera en el municipalisme femení, entrant al Consell Municipal de Molins de Rei el 1936. Va ser assessora del conseller de Sanitat i Assistència Social, i posteriorment consellera de Cultura, càrrec des del qual va presidir el Consell Municipal d’Ensenyament. Entre els seus èxits es destaca la promoció de les escoles públiques i la creació d’una biblioteca escolar amb llibres en català i castellà.
Després de la Guerra Civil, Casas va ser denunciada, detinguda i condemnada a 12 anys de presó, una evidència de la repressió que van patir moltes dones per la seva implicació política. L’exposició itinerant pretén preservar el seu llegat i assegurar que la seva contribució a la història no sigui oblidada.