El municipi encara compta amb 123 teulades de fibrociment segons un informe de la Generalitat. Aquesta dada és provisional, ja que encara no s’ha elaborat el cens necessari per a la retirada completa del material, tal com exigeix la normativa.

Tot i que l’ús de l’amiant està prohibit des de fa més de dues dècades, la seva presència encara és significativa en nombrosos municipis catalans, incloent-hi Molins de Rei. Segons l’estudi elaborat per la Generalitat de Catalunya, a Molins de Rei actualment hi ha un total de 123 cobertes de fibrociment. Aquesta dada, on s’engloben totes les teulades detectades pel visor aeri de la Generalitat, representa el mínim de cobertes d’amiant que hi ha al municipi, ja que no es considerarà un mapa definitiu -amb els percentatges de presència d’amiant a cada coberta- fins que tots els ajuntaments confirmin les dades de presència del material.
Molins de Rei, però, encara no compta amb un cens d’amiant municipal, fet que fa que les dades proporcionades per la Generalitat, siguin aproximades. Igualment, el municipi es troba en uns números similars -pel que fa a la presència del material a les cobertes- als de les poblacions veïnes i es troba molt lluny de les xifres d’altres municipis metropolitans més grans.
De fet, en total a Catalunya segons l’informe de la Generalitat, encara hi ha un mínim de 122.262 teulades de fibrociment. En aquest aspecte, la Unió Europea estipula que l’amiant ha de desaparèixer dels edificis públics abans de l’any 2028 i dels edificis de titularitat privada -oficines, habitatges- abans de l’any 2032. A més, la llei estatal de residus i sòls contaminats va disposar que totes les localitats han d’elaborar un cens municipal d’edificis i espais amb amiant, a més d’un calendari per planificar-ne la retirada.
L’Ajuntament va aprovar l’elaboració d’un cens municipal
El març del 2023 es va aprovar al ple municipal una moció amb l’objectiu de detectar i eliminar l’amiant a Molins de Rei. La moció, presentada per Molins en Comú i Molins Camina Podem, proposava la creació d’un cens municipal de totes les instal·lacions i emplaçaments amb amiant a la localitat en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
A més també contemplava establir un conveni de col·laboració amb l’oficina de l’amiant de la Generalitat marcant un Pla d’Actuació Municipal amb el seu calendari per a la planificació de la seva retirada entre el 2023 i el 2028, tal com indica la llei estatal de residus.
Un material cancerigen
L’amiant és un producte mineral abundant a la natura que compta amb unes propietats excepcionals com la resistència a les altes temperatures, la bona qualitat aïllant o la durabilitat. En canvi, és una amenaça per a la salut pública, ja que l’exposició a les fibres pot afectar els pulmons i provocar diferents malalties entre elles alguns tipus de càncer.
La construcció amb aquest material es va estendre entre els anys 60 i 80 mitjançant teulades, canonades i altres peces de fibrociment, fabricades amb el component que resulta tòxic quan es deteriora i desprèn pols. L’amiant triga entre 30 i 50 anys a degradar-se, de manera que gairebé la totalitat de les plaques que es van instal·lar en el seu moment encara amenacen d’escampar fibres insalubres.