La recollida selectiva a Molins de Rei està estancada i lluny del 55% fixat per la UE. El regidor de Medi Ambient planteja dubtes sobre la continuïtat del model de residu mínim. L’Ajuntament estudia mesures com el porta a porta o contenidors intel·ligents per revertir la situació
Molins de Rei fa temps que es troba estancat en l’àmbit del reciclatge, tal com va analitzar Viu Molins de Rei la setmana passada. Tot i haver estat pioner amb la implantació del model de residu mínim, el municipi ha experimentat un immobilisme pel que fa a la recollida selectiva de residus segons han apuntat les darreres dades de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Preguntat per aquesta qüestió, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Lucas Ferro, ha admès la situació en declaracions a Ràdio Molins de Rei. A més, ha apuntat a la necessitat d’aplicar noves polítiques per tal de poder assolir els objectius europeus.
En aquest aspecte, cal remarcar que la taxa de recollida selectiva al municipi va ser del 48,5% l’any 2023, un descens d’un punt percentual respecte al 49,5% de 2022. Aquesta tendència a la baixa situa Molins de Rei per sota de l’objectiu europeu del 55% que s’ha d’assolir el 2025. “És veritat que cada cop reciclem menys del que hauríem de reciclar“, adverteix Ferro, subratllant que la situació allunya el municipi dels objectius ambientals marcats per les directrius europees i catalanes, que es tornen més exigents any rere any.
En aquest aspecte, el regidor ha dit que aquest mandat ha de ser un punt d’inflexió i “d’innovació pel que fa a la política de residus” i ha qüestionat el futur del model de residu mínim a Molins de Rei, tot i que aquest sistema de recollida no és el que estanca els índexs de reciclatge. Segons els experts de l’AMB, el que passa és que el sistema de contenidors tradicionals i de companyes de sensibilització ha arribat al seu límit.
Possible desaparició del model de residu mínim
Segons ha explicat Ferro, la normativa europea i la nova Llei de residus no contemplen el model de residu mínim, una opció que fins ara tampoc havia estat acceptada per l’Agència de Residus de Catalunya. El model de residu mínim, aplicat a Molins de Rei, es basa a simplificar la separació de residus per part de la ciutadania mitjançant quatre contenidors: vidre, paper, orgànic i inorgànic (que inclou envasos i altres materials).
Amb el canvi de govern a la Generalitat de Catalunya, el consistori està esperant veure si aquesta postura es manté. El no reconeixement del model per part de les diferents institucions podria obligar l’Ajuntament a replantejar el seu model, amb conseqüències significatives per al sistema actual de recollida. Si finalment no hi ha canvis, “haurem de canviar el model de recollida i incorporar el contenidor groc, destinat als envasos”, ha apuntat Ferro.
Ferro en aquest aspecte reconeix que la substitució del model de residu mínim per un altre tipus de recollida selectiva pot tenir un impacte negatiu inicial. “Nosaltres tenim un nivell de recollida d’envasos molt alt precisament perquè no tenim separats els envasos de la resta”, ha afirmat. En aquest sentit, ha apuntat que el gran repte del reciclatge és, sobretot, “separar la matèria orgànica de la inorgànica”.
Propostes per millorar la recollida selectiva
El regidor també ha explicat que l’Ajuntament està estudiant diferents opcions per millorar la recollida de residus, tant comercial com domèstica. Entre les alternatives considerades es troben la implementació de la recollida porta a porta i l’ús de contenidors intel·ligents, mesures que podrien impulsar la separació efectiva dels residus i augmentar els nivells de reciclatge.