Els republicans també apunten altres factors com el mal estat dels contenidors, els problemes a la deixalleria municipal i la falta de campanyes de sensibilització dirigides a la ciutadania.

Molins de Rei ha experimentat una manca de progressos en reciclatge en els darrers anys, segons indiquen les últimes dades de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), recollides per Viu Molins de Rei en una informació que analitza la seva evolució des de l’any 2000. En aquest context, cal destacar que la taxa de recollida selectiva al municipi va arribar al 48,5% l’any 2023, un resultat lluny de l’objectiu del 55% fixat per la Unió Europea per al 2025.
Després de la reacció del govern municipal, per part del regidor de Medi Ambient, Lucas Ferro (Molins en Comú Podem) i de l’alcalde, Xavi Paz (PSC), a aquesta qüestió, els partits de l’oposició també s’han sumat a donar el seu punt de vista respecte a la situació de la separació de residus. De fet, la portaveu d’Enlaira, Txell Galobart, va afirmar que calia revitalitzar el model del residu mínim que està actualment implantat al municipi. Ara, el grup d’ERC, apunten que la causa de l’estancament del reciclatge ha estat la falta de gestió des del consistori.
En aquest sentit, han assegurat en declaracions a aquest diari que el model del residu mínim a Molins de Rei, que havia estat pioner en la seva implementació i que ha donat bons resultats durant molts anys, ha patit deixadesa política a l’hora de garantir que el model funcionés correctament. De fet, expliquen que no només hi ha hagut una falta de decisions per afrontar el futur, sinó també una “posició de falsa seguretat i conformisme amb el que s’havia engegat”, la qual cosa ha desembocat en un deteriorament del sistema actual.
El sistema de residu mínim, amb planta de triatge i sense contenidor groc, no és habitual a l’àrea metropolitana de Barcelona i el tenen pocs municipis. Però ell no és el causant de l’estancament. Segons els experts de l’AMB, és el sistema clàssic de contenidors oberts les 24 hores al dia el que ha tocat sostre.
ERC ha expressat la seva preocupació per l’estat actual de la recollida selectiva de residus al municipi. Segons els republicans, “la falta de campanyes de sensibilització i educació ambiental, sumada al mal estat dels contenidors i al funcionament deficient de la Deixalleria Municipal”, ha generat, apunten, una percepció de deixadesa entre la ciutadania.
Informar la població i apostar pel residu mínim
Des del grup municipal d’ERC, han expressat el seu desacord amb l’enfocament adoptat pel govern local sobre el futur del model de recollida de residus. En aquest sentit, han apuntat que “l’equip de govern ha evitat prendre decisions amb vista al futur, justificat per la pressió de la Generalitat, concretament de l’Agència Catalana de Residus, que imposava el contenidor groc i la desaparició del Residu Mínim”. Aquesta postura, afirmen des d’ERC, s’emmarca en una legislació europea i estatal que penalitza la separació de residus com es fa a Molins de Rei amb la planta de triatge. “Ara que hi ha hagut canvi de govern a la Generalitat, veurem quina és la proposta que ens fan arribar”, afegeixen.
Pel que fa a les possibles solucions en el sistema de recollida de residus, com el possible canvi de model, els republicans apunten que la tendència general és cap al sistema de porta a porta i els contenidors amb xip, tot i que admeten que el porta a porta “és difícil d’implantar en ciutats grans amb blocs de pisos de mides considerables”.
En aquest sentit, des d’ERC Molins expliquen que s’està recollint informació sobre les experiències d’altres municipis, però mentre no es prengui una decisió sobre el sistema definitiu, el grup proposa, com a mesura provisional, “incrementar la informació a la població sobre la separació de residus, continuar potenciant el residu mínim, renovar els contenidors en mal estat i posar al dia la Deixalleria Municipal”.
L’epoca de l’invovació i dels invents de negocis municipals a Molins de Rei es va destapar a finals de la década del 90 , amb l’alcade Arcas de ICV , sense saber res de caderes ni de maquinaria, ni de secatge de llenya es va crear l’empresa Molins Energia, SL que tenia com a funció , un negoci novedos, cremar biomassa de la propera Collserola i distribuir d’aigua calenta als habitatges i locals del barri de la Granja. Finalment es va veura que no era viable economicament i que era tot una il.lusió, i que la biomassa de Collserola es tenia d’anarr a recollir , i que Collserola no era de Molins , i es va tindre que optar per cremar closques d’ametlles importades de Tarragona, Mes tard, l’any 2015, l’Ajuntament va licitar la gestió a l’empresa Veolia Serveis Catalunya., Ara amb el PSC al govern l’Ajuntament va adquirir el 100% de les accions de la societat i es va convertir en el seu administrador únic (anteriorment, Veolia es va desentendre per la ruinicitat del negoci, hi havien participacions de l’AMB i la Generalitat, i, fins al 2015, de l’empresa privada CASSA). i els 2021 , sent una ruina, l’Ajuntament del PSC , ho passarà a una empresa municipal MOLIVERS SOCIETAT MUNICIPAL, SL.
D’altra banda, l’Ajuntament va adjudicar a dit a questa societat els dos primers encàrrecs de gestió: la neteja i manteniment d’espais verds, zones de jocs infantils i àrees de caques canines, amb la subrogació dels 9 treballadors del servei de jardineria de la l’empresa Moix, de Santa Margarita de Motbui, també s’ha adquirit material per poder desenvolupar els dos serveis: 4 furgonetes elèctriques per al servei i un camió de 3.500 kg, i es comprà maquinària diversa i eines de mà, com tallagespes, desbrossadores, tallatanques, motoserres, tisores, pales, xapos, etc. El llavors primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez Gil , va destacat que “amb aquesta empresa pública el que volem és oferir una cara més amable i propera cap a la ciutadania, … Un altre invent del TBO .
Des de finals dels anys 90, Molins de Rei, i altres municipis com Castellbisbal Corbera , Torrelles i Papiol van implantar un sistema que en deien de “recollida selectiva” amb el sistema anomenat Residu Mínim per dir quelcom . Aquest model comporta més personal per fer el triatje i no simplifica en res en 4 Containers :
Orgànica, Paper-cartró ( que el recull una empresa privada), Vidre ( que recull una empresa privada) i Inorgànica + envasos. Castellbisbal estan entre els municipis amb percentatges més elevats de recollida fins al punt d’assolir els paràmetres que demana la Unió Europea per l’any 2025. Aquest sistema de 4 , NO disposa de contenidors grocs, La normativa estableix que tenen de ser els “PRODUCTORS” (Coca Cola, Mrcadona, LIDL, Aldi, etc. de residus, envasos els que han de fer-se càrrec del cost de recollida i reciclatge. Molins de Rei i els altres municipis esmentats, porten els materials Inorgànics + envasos a la planta de triatge de Molins de Rei, on es separen tots els envasos generats al municipi, així com altres residus valoritzables (metalls, fustes, plàstics…). És ben cert però, que durant aquests darrers anys de governs del PSC i altres, distrets amb l’independencia no s’ha fet prou incís en el model, caldria haver anat introduint altrs containeis (, tèxtil, poda,…) a la planta de triatge de Molins de Rei., encara que la realita dem RM és un el model que funciona si no es compten els costos de personal i maquinaris de les “isles emergents” de Molins de Rei.
Segons l’AMB, els envasos recollits al model RM són del 97%. I els envasos son comprats per Ecoembes , i aquest es el que es queixa de que el preu establert es baix , ja que que els envasos de RM estan bruts i no tant nets com els de la recollida de 5 fraccions.
Actualment el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) com l’Agència de Residus de Catalunya volen eliminar el model RM i impossar 5 Contenidors , i que aquests siguin de recollida automática amb camions de carga lataeral i contenidors sense rodes, com fan a Barcelona capital i a altres municipis del voltant , i no mes invents del TBO com els sistemes de recollida individualitzada o de contenidors digitals que identifiquin els usuaris i aviat imposició del contenidor groc.
No s’ha de tindre por a afegeixir el contenidor groc, ni als camions de recollida lateral , ni als costos d’inversio elevats si aixó fan disminuir els costos de personal que sempres seran un augment del cost de recollida
Amb tanta corrupció politica i comisions a Catalunya i politics ineptes que sols busquen la poltrona i un sou , s’ha d’exigir a Ecoembes que pagui pels envasos recuperats del triatge de la fracció inorgànica i que no “meneen la perdiz”
Molins de Rei amb la pandemia , la destrucció de Junts, l’absolutisme i protagonisme del PSC i l’introducció de nous partits sense personal qualificat a l’Ajuntament, ha experimentat una manca de progressos en reciclatge en els darrers anys, a on la recollida separativa al municipi va arribar al 48,5% l’any 2023, un resultat lluny de l’objectiu del 55% fixat per la Unió Europea per al 2025.
Menys adecuada es el portaveu d’Enlaira, Txell Galobart, en afirmar paraules buides que no condueixen a res, en afirmar que cal “revitalitzar” el model del residu mínim, i que ni ella sap en que consisteix, i encara la menys preparada Marta Espona del grup d’ERC, que apunta que la causa de “l’estancament”del reciclatge ha estat la falta de gestió des del consistori, que no vol dir res ….parauleria totalment buida.
” Donde fueres haz lo que vieres ” El sistema de RM , amb planta de triatge i sense contenidor groc, no és habitual a l’àrea metropolitana de Barcelona i sols pocs municipis com Molins de Rei en tenen. . Ara els experts de l’AMB
indiquen que el sistema clàssic de contenidors oberts les 24 hores al dia es la causa ? , ERC ha expressat “ave maria purisima ” que és “la falta de campanyes de sensibilització i educació ambiental” i parlar correctament el català. El futur del model de recollida de residus està en el Contenedor GROC i en el camió de recollida lateral talcomo marca l’Agència Catalana de Residus, que imposava el contenidor groc i la desaparició del RM , pero llstimós de que tot depende del canvi de govern a la Generalitat, de la corrupció politica i de les comisions … pero mai el sistema de porta a porta i els contenidors amb xip, ja que exigeix molta ma d’obra i personal .