La xerrada es va desenvolupar a la Federació Obrera. Durant la sessió es van abordar diversos temes com la responsabilitat dels homes en la violència masclista i les diferents estratègies que es poden desenvolupar per erradicar-la.
La Federació Obrera va ser l’escenari, la setmana passada, d’una xerrada que abordava una qüestió clau en la lluita contra les violències masclistes: quin paper poden jugar els homes en aquest combat? Organitzada per l’Associació d’Homes per la Igualtat i contra la Violència de Gènere (AHIGE), l’activitat va convidar els assistents a reflexionar sobre com es construeixen les masculinitats sota el sistema patriarcal i a explorar vies per erradicar les violències masclistes des de la implicació masculina. A la sala, on amb prou feines hi havia 10 persones, es va remarcar la importància d’implicar als homes. De fet, només cal veure la xifra d’assistents per adonar-se que, en general, els homes no entenen la violència masclista com una xacra de la qual en formen part.
La problemàtica al voltant dels homes i la violència masclista és una qüestió estructural que es deriva de la societat patriarcal. Segons dades del Ministeri d’Igualtat, el 99,6% de les agressions sexuals són comeses per homes, la qual cosa evidencia un problema social profund que no pot ser ignorat. Tal com va subratllar el ponent Aharon Fernández Cuadrado, això no implica que tots els homes siguin agressors, però sí que assenyala que els homes són els potencials violadors, fet que requereix un exercici de responsabilitat col·lectiva i individual per abordar aquesta xacra.
Educar els homes per erradicar la violència
Un punt destacat en la xerrada va ser la necessitat de transformar la resposta a la violència. Actualment, els protocols judicials contra la violència masclista se centren en una justícia restaurativa que busca rehabilitar l’agressor més que no pas aplicar mesures exclusivament punitives. Segons Fernández, és imprescindible treballar en l’educació dels homes des de totes les perspectives: des de la formació dels infants per prevenir conductes masclistes fins a la reeducació d’aquells que ja han exercit violència. En aquest sentit, va criticar durament la manca d’espais destinats a la reeducació, ja que “es considera que aquests programes són essencials per reduir la reincidència i avançar cap a una societat més justa i igualitària”. Els pocs espais que existeixen són insuficients per cobrir una necessitat que, segons va destacar, és estructural i urgent.
Fernández també va matissar que cal replantejar la manera com s’intenta educar els joves, especialment davant l’impacte dels discursos d’odi antifeministes que proliferen a les xarxes socials. Aquestes narratives, sovint impregnades de racisme i misogínia, “dificulten que les xerrades als instituts aconsegueixin l’impacte esperat”. En aquest sentit, va matissar la necessitat d’un abordatge integral que no només contempli la prevenció des de l’educació infantil, sinó que també garanteixi recursos suficients per reeducar els homes que ja han caigut en conductes violentes.
Finalment, es va posar èmfasi en el moment clau que va suposar la quarta onada del feminisme, especialment arran del cas de “La Manada” a Pamplona el 2016, que va portar el debat sobre el consentiment al centre de l’agenda pública. Tot i això, Fernández va remarcar que la lluita contra el masclisme és complexa perquè “és inherent a les estructures socials actuals”. Aquesta realitat exigeix un compromís ferm per avançar en la reeducació dels homes i en la conscienciació social, amb l’objectiu d’eradicar un problema que, més enllà de les xifres, és profundament arrelat al sistema patriarcal.
Conscienciar sobre la responsabilitat dels homes
La xerrada, impartida per Aharon Fernández Cuadrado, membre de l’entitat Homes Igualitaris i d’AHIGE Catalunya, va girar al voltant de tres grans eixos: el treball personal, la intervenció social i la investigació, i l’activisme social i polític. Aquesta triple perspectiva pretén fomentar un canvi profund en el rol tradicional que sovint han assumit els homes, amb l’objectiu de desmuntar les estructures de poder que perpetuen les desigualtats de gènere.
Homes Igualitaris, fundada el 2008 i adherida a AHIGE, que va néixer l’any 2001, forma part d’un moviment d’homes per la igualtat que treballa en sintonia amb els objectius del feminisme. Aquesta xarxa busca no només conscienciar sobre la responsabilitat dels homes en la lluita contra la violència masclista, sinó també oferir suport a altres moviments socials que apunten cap a una societat més justa i equitativa.
Què és la violència de gènere?
La violència de gènere és un tipus de violència exercida sobre les dones per part d’homes amb qui han tingut o tenen una relació afectiva, ja sigui com a parella o exparella. L’objectiu de l’agressor és causar dany i aconseguir el control sobre la dona, de manera que aquesta violència es produeix de manera continuada en el temps i sistemàtica en la forma, com a part d’una mateixa estratègia. Segons l’Institut de la Dona, a Espanya existeixen dos termes diferenciats per referir-se a la violència dels homes contra les dones. Aquesta distinció es basa en els efectes penals que té cadascun dels casos, ja que a efectes jurídics la violència masclista i la violència de gènere no són equivalents.
La violència de gènere es refereix a la violència exercida per la parella o exparella i en canvi, la violència masclista inclou qualsevol tipus de violència contra les dones, ja sigui per part de la parella, exparella, coneguts, familiars o desconeguts ambdós tipus de violència reconeguts per diferents lleis orgàniques i el codi penal. És a dir, a l’Estat espanyol es reconeix legalment que existeix un tipus de violència específica cap a les dones pel fet de ser dones. Aquesta realitat es fonamenta en les dades, que en confirmen l’existència i la gravetat.