A l’acte central es llegirà el manifest institucional i es farà una mostra de microteatre. El programa inclou la incorporació de punts liles als instituts per sensibilitzar i prevenir les violències masclistes i lgtbifòbiques al centres.
Molins de Rei se suma, un any més, a la lluita contra la violència masclista amb un extens programa d’activitats per conscienciar la ciutadania i fomentar la implicació de tothom en l’erradicació d’aquesta xacra. En el marc del Dia Internacional per a l’erradicació de la violència contra dones i nenes, que se celebra el 25 de novembre, s’han organitzat diverses iniciatives. Aquest any, la commemoració té un significat especial, ja que coincideix amb el 20è aniversari de la Llei Orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, una normativa pionera que va suposar un gran avenç en la protecció dels drets de les dones.
El programa inclou activitats dirigides a tots els públics, des de tallers i xerrades fins a exposicions i punts liles als centres educatius, amb l’objectiu d’arribar a tots els col·lectius. A més, el mateix dia 25 de novembre, la sala Gòtica del Museu del Renaixement acollirà a les set del vespre l’acte central en rebuig a la violència masclista amb la lectura del manifest institucional d’enguany. Durant l’acte també es presentarà una sessió de microteatre a càrrec de la companyia Impuls Teatre. Les obres interpretades plantejaran situacions subtils, però contundents que reflecteixen les violències masclistes en diferents àmbits, com el domèstic, laboral o social.
Un programa amb activitats diverses i inclusives
Entre les activitats prèvies, destaca el taller ‘Dones africanes, visibles i feministes’, que es durà a terme el 18 de novembre a la Biblioteca el Molí. L’activitat, dirigida per l’activista Bombo N’dir, presidenta de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes, abordarà temes relacionats amb la igualtat i la integritat física de les dones. També es programen punts liles als instituts Lluís de Requesens i Bernat El Ferrer, on es treballarà amb l’alumnat d’ESO mitjançant dinàmiques interactives per sensibilitzar i prevenir les violències masclistes i lgtbifòbiques.
El 24 de novembre, la XI Marxa del Baix Llobregat contra la Violència Masclista reunirà els veïns i veïnes de la comarca. La sortida serà des de la plaça de Catalunya, amb inscripcions prèvies disponibles fins al dia 22. Posteriorment, el 29 de novembre, es presentarà la sessió de contacontes ‘El meu cos és meu’, una activitat adreçada a famílies amb nens i nenes a partir de tres anys, que transmetrà la importància d’aprendre a dir no per protegir els límits personals.
Finalment, el 13 de desembre, s’inaugurarà l’exposició ‘Les dones que falten’, creada per Feministes de Catalunya i acollida a la Biblioteca el Molí. Aquesta exposició pretén denunciar la violència masclista i recordar totes les dones i nenes assassinades anualment per homes del seu entorn. També hi haurà activitats destinades als homes, com un grup de pares o una xerrada per analitzar el rol dels homes en l’erradicació de la violència masclista.