Informació de servei sobre el nou equipament cultural de Molins de Rei, que obre les portes aquest diumenge.

El Museu del Renaixement obrirà les portes el diumenge 15 de desembre amb un acte institucional i festiu d’inauguració i una jornada de portes obertes. Ubicat a l’emblemàtic Palau de Requesens, un edifici del s.XV que és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), el museu forma part del patrimoni arquitectònic català i es troba al cor de Molins de Rei.
Es tracta d’un museu temàtic, on s’expliquen tots els vessants -no només l’artística- del que va ser l’època del Renaixement a Catalunya. L’equipament compta amb una col·lecció de més de 100 obres i objectes, la majoria d’elles cedides d’altres museus.
Tot i que l’acte d’inauguració serà el diumenge 15 de desembre, el museu obrirà al públic de manera oficial el dimecres 18 de desembre, amb la taquilla en funcionament. A més, el museu comptarà amb una nova oficina de Turisme de Molins de Rei, que oferirà informació sobre tota l’oferta cultural i turística del municipi, convertint-se en un punt de referència per als visitants.
Com s’articula el relat del museu?
El relat del museu s’articula al voltant de tres temes que són els grans protagonistes a cadascuna de les tres plantes. A la planta baixa, des d’on s’accedeix al museu, s’explica la història dels Requesens a Molins de Rei, per relatar com s’estableix el lligam entre l’època del Renaixement, el palau i el municipi. La segona planta compta amb diferents obres artístiques que serviran per fer una explicació detallada de l’art de l’època del Renaixement. Finalment, a la tercera planta, hi ha una exposició per explicar com era la vida quotidiana al segle XVI.
Cal destacar que, a diferència d’altres museus, es tracta d’un museu temàtic, ja que tota l’exposició se centra en l’època del Renaixement i explora els diversos vessants d’aquesta etapa històrica a Catalunya.
Què es pot trobar a l’exposició?
El museu del Renaixement compta amb una col·lecció de més de 100 obres i objectes. El museu no disposa d’una col·lecció permanent com a tal, sinó que té una col·lecció semipermanent, que permetrà anar renovant les obres, segons els plans dels seus organitzadors. La majoria de cessions són per un període d’uns cinc anys, excepte algunes obres, que només estaran exposades per uns mesos per tema de conservació, com és el cas dels gravats del museu de Lleida.
En aquest sentit, han col·laborat institucions com l’MNAC, el museu de la ciutat de Barcelona, el museu Frederic Marés, el museu de Lleida, el museu del Disseny de Barcelona, el museu tèxtil de Terrassa, la Universitat de Barcelona i el museu Nacional del Prado. També l’escriptor i mecenes Antoni Gelonch.

Un dels exemplars més importants és el Tapís del Triomf del Temps sobre la Fama, cedit pel MNAC, que forma part d’un seguit de tapissos flamencs de grans dimensions. El tapís il·lustra el quart poema del Triomf de Francesco Petrarca, un poema molt popular a l’època del Renaixement.
Un altre element destacat és la Caixa amb calaixos (1525-1550), un moble típic de Catalunya que servia per guardar l’aixovar o objectes personals, sovint utilitzat com a caixa de núvia. Aquesta peça, amb decoració pictòrica a l’interior, inclou una representació de l’Anunciació, símbol de prosperitat.
Finalment, el Retrat de l’emperador Carles V, un oli sobre taula datat posteriorment a 1540, destaca per la seva mida petita i la seva possible funció de retrat íntim, creat per a ser enviat a familiars i amics. Aquest retrat mostra Carles V amb la moda espanyola de l’època i un collar amb el toisó d’or com a únic ornament.
Com seran les visites?
El museu oferirà una audioguia digital que els visitants podran utilitzar des dels seus propis telèfons mòbils. Mitjançant codis QR distribuïts per tot el museu, els usuaris podran escanejar-los i escoltar l’explicació de cada zona a mesura que hi vagin passant. Aquesta audioguia estarà disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès. A més, l’audioguia estarà inclosa amb totes les tipologies d’entrada. També es podran fer visites guiades, tot i que encara no s’ha especificat com s’hauran de reservar.
El museu també està destinat al públic infantil?
El museu té una oferta especial per al públic familiar, considerant-lo un dels seus grups estratègics. Els infants que visitin el museu amb les seves famílies podran participar gratuïtament en el joc de pistes “Remolina de Requesens i els secrets del palau”, un recorregut autoguiat d’observació per les sales. Aquest joc, que és gratuït i es podrà demanar a la taquilla del museu, permet als més petits convertir-se en investigadors mentre segueixen les pistes de la petita protagonista, la Remolina de Requesens, un personatge fictici inspirat en un element ornamental del palau. Més enllà d’això, el Museu del Renaixement té un pla educatiu i, de fet, un dels seus principals públics seran els escolars en les seves diferents etapes.
Quin cost té el museu?
L’accés al museu té un cost variable segons el tipus d’entrada i les condicions personals dels visitants. L’entrada general al museu té un cost de 5 euros. També hi haurà una entrada reduïda, amb un preu de 2,50 euros, que està destinada a persones de 65 anys o més, titulars del carnet d’estudiant, del Carnet Jove, del Carnet de Biblioteques o del carnet de família nombrosa o monoparental. D’altra banda, l’accés és gratuït per a menors de 16 anys, persones en situació d’atur, membres de l’ICOM (Consell Internacional dels Museus) o de l’AMC (Associació de Museòlegs de Catalunya), guies turístics oficials, professionals docents, professionals de premsa, persones amb certificat de discapacitat (i el seu acompanyant, si és necessari), famílies d’acollida i Amics dels Museus de Catalunya o del propi museu.
A més, el museu ofereix dies de gratuïtat universal per a tots els visitants, que inclouen el primer diumenge de cada mes, el Dia Internacional dels Museus (18 de maig), la Diada Nacional de Catalunya (11 de setembre) i la Festa Major de Molins de Rei (29 de setembre).
Quins són els horaris del museu?
El museu ofereix diversos horaris de visita per al públic general en funció del dia de la setmana. Els dilluns i dimarts no festius el museu roman tancat al públic general, tot i que aquests dies es poden concertar visites específiques per a grups escolars. Els dimecres i dijous, el museu està obert en horari de 10:00 a 14:00 hores i de 15:00 a 18:00 hores, mentre que els divendres i dissabtes s’amplia el tram de la tarda fins a les 19:00 hores, mantenint l’horari de matí. Els diumenges i dies festius, el museu està obert en un únic horari continuat, de 10 del matí a tres del migdia.
Com arribar al museu?
Els visitants poden arribar al museu fàcilment utilitzant diversos mitjans de transport. En bus, poden fer ús de les línies MB1 i MB2 dels busos urbans del municipi i de les línies metropolitanes E8, L50 i L62. En tren, l’estació més propera és la de Molins de Rei, que pertany a les línies R1 i R4 de Rodalies de Catalunya (actualment només en funcionament la línia R4 per obres). Aquells que decideixin arribar en cotxe han d’agafar la sortida 10 de la B-23 (per als visitants que vinguin des de Barcelona) i la sortida 12 de la B-23 (per als que arribin des de Tarragona o Lleida).