El Centre Casals de Molins de Rei ha complert 50 anys de vida. Des que el va obrir Joan Ramon Casals el 1974 va ser pioner: va ser dels primers centres d’acupuntura de Catalunya. L’esperit innovador es manté amb la filla, Montse Casals, que segueix formant-se constantment amb noves tècniques per afegir a la base de la fisioteràpia. L’última: la ecografia musculoesquelètica.

L’esperit emprenedor i les ganes de seguir buscant noves formes de curar el dolor formen part de l’ADN del Centre Casals de Molins de Rei. Quan, l’any 1974, Joan Ramon Casals el va obrir, ja era un centre únic, i mai millor dit: era l’únic centre de Molins de Rei on es fessin tractaments contra el dolor.
“Si a algú de Molins de Rei li feia mal l’esquena, les lumbars o necessitava recuperació, venien a mi, no hi havia ningú més”, relata a Viu Molins de Rei Joan Ramon Casals Vancells, rememorant una època en què la vida es feia molt més dins el poble i que ell va esdevenir la referència per a molta gent.
La inquietud de Casals per aquest món li venia de família. El seu avi, de Berga, era massatgista i tenia una consulta: “Tota la vida havia vist gent a casa que venia a fer tractaments”, recorda.
Joan Ramon Casals és ara molinenc però té les arrels a Berga i va viure a Barcelona, on va estudiar mestria i peritatge, “l’equivalent actual a una enginyeria industrial”. Va arribar a Molins de Rei per anar a viure amb la seva dona, Montserrat.
L’obertura del centre de massatges va sorgir per omplir el buit que havia quedat en quedar-se el poble sense massatgista: “Va morir el senyor Teruel, que era l’única persona que tenia autorització per fer-ho”, explica Casals. Prendre-li el relleu era la manera de tenir permís per oferir uns serveis que abans costava d’obtenir: “Si no eres afí al règim era difícil fer aquesta feina; la policia nacional va venir fins a tres vegades”, confessa.
Però se’n va sortir d’aconseguir que li deixessin tenir la consulta. Al principi, aplicava les tècniques del quiromassatge que havia après amb el doctor Ferrandis: “Ell va ser l’inventor del quiromassatge, i ho vaig aplicar a tractaments esportius, reumatologia, artrosi…”, comenta Casals.

Referència estatal en acupuntura
Ara bé, el gran renom del Centre Casals va venir per l’acupuntura. Tampoc va ser fàcil als inicis, en aquest cas per qüestions legals. “No existia un epígraf on poguéssim treballar i, per tant, ingressar diners, però gràcies a un advocat de Madrid vaig aconseguir que creessin un epígraf per poder-hi treballar”, assegura Casals. D’aquesta manera, van esdevenir “el primer centre de Catalunya en treballar sota l’epígraf de l’acupuntura”.
No només eren dels primers centres que existien que oferien aquella tècnica llavors poc coneguda, sinó que també van aconseguir convertir-se en un espai de prestigi i referent estatal: “Venia gent de Madrid, de Saragossa i de Pamplona buscant l’acupuntura”, detalla el terapeuta. Com que molts clients venien en cotxe, va traslladar el local que tenia al carrer Miquel Tort a l’actual del carrer Major, ja que té un aparcament darrere que el feia ideal per als visitants de fora.
A més, com que l’acupuntura era poc coneguda, també calia formar professionals. Casals va obrir la primera acadèmia d’acupuntura de Barcelona, de la mà d’un professor japonès. Un cop més, va ser pioner i junt amb Miquel Aguirre, va fundar la Societat d’Acupuntors de Catalunya.
Fabricant d’agulles i discs magnètics
Per si això fos poc, també es van trobar amb el problema que necessitaven trobar agulles per a acupuntura, un producte molt específic i que llavors no es podia trobar. Així que, fent ús dels seus coneixements de mestria i peritatge per dissenyar ell mateix les agulles, que van fabricar en un taller de Rubí. “Érem l’únic fabricant d’Occident d’agulles d’acupuntura”, remarca Casals.
Però si hi ha una invenció per la qual Joan Ramon Casals va ser revolucionari és el disc magnètic. Venuts en farmàcies d’Espanya, Regne Unit, Alemanya i França sota la marca pròpia AcupCasals, el lema promocional era: “Donde duela, ponga un disco”. Joan Ramon Casals Vancells ressalta que van ser una idea seva per treure el dolor amb camps magnètics, que fins i tot i li van copiar després. Els discs magnètics afegits a productes d’ortopèdia com les faixes lumbars van ser altres ginys que va idear per treure el dolor.

Segona etapa arrelada en la fisioteràpia
No obstant això, el Centre Casals té actualment la fisioteràpia com a nucli vertebrador dels tractaments. Això és gràcies a la filla del fundador, Montse Casals, directora del centre des del 2010. Ella té una formació altament especialitzada: és doctora en biomedicina (URV) i fisioterapeuta (UAB) i múltiples postgraus i màsters universitaris en àmbits com la nutrició i la medicina naturista.
Tot i que sempre ha estat vinculada al centre de Molins de Rei, Montse Casals també va fer carrera en altres centres. “Volia treballar en altres llocs, veure món, i tenir un bagatge”, resumeix Montse Casals. I no és poca la seva experiència: va ser fisioterapeuta del Barça i la selecció catalana de futbol, a més de formadora en empreses i professora universitària en fisioteràpia.
El punt d’inflexió va ser quan Joan Ramon Casals s’havia de jubilar. Montse Casals compaginava la feina principal de professora universitària amb la consulta al Centre Casals. “Havia de prendre una decisió: o me’n feia càrrec, o el traspassava o el tancava”, recorda la fisioterapeuta. Finalment, es va fer càrrec del centre, però “volia poder fer-ho a la meva manera”, explica Montse Casals. Així, va passar a ser-ne ella la directora.

Nou enfocament mantenint la innovació
I quina és la seva manera de fer? En primer lloc, tenir com a base per als tractaments “una fisioteràpia molt manual”, que combinen amb “l’ús d’instruments o altres tècniques que ajudin a curar el dolor”. Tot, mantenint la innovació com a part intrínseca de la manera de fer del Centre Casals.
En aquesta etapa va triar com a companys de viatge altres fisioterapeutes amb molt bagatge professional per tirar endavant un projecte seriós, com la Raquel Parrado, amb qui va estudiar, o el Jordi Ramón, amb una trajectòria similar. I a l’equip s’han anat incorporant companys de professió com Ismael Lucena, Blanca Rodríguez i Adrià Grau, especialitzats en diverses àrees com l’exercici terapèutic, el sòl pèlvic i l’acupuntura. El centre sanitari registrat s’ha cumplimentat també amb osteòpata fisioterapeuta, fisioterapeuta respiratòria i psicòlogues.
La innovació segueix sent la base del Centre Casals per dues raons: la formació i l’ús de noves eines disponibles al mercat. “Jo mateixa em segueixo formant: l’últim, un postgrau en ecografia i teràpia invasiva; la Raquel Parrado, un màster en PNI; i l’Adrià Grau, en acupuntura, sempre estem en constant formació”, apunta Montse Casals, que ara pot aplicar aquesta tècnica que permet veure l’interior del cos i així actuar amb més precisió en fer punció seca o electròlisi percutània (EPI).
I per poder oferir aquests nous serveis, fan una inversió constant en adquisició de maquinària especialitzada. En tenen moltes, però l’última adquisició, per posar un exemple, és la magneto superinductiva, que aplica neuromodulació per desbloquejar nervis del sistema nerviós perifèric i així combatre el dolor, amb una potència molt superior a les màquines de magnetoteràpia habituals en centres de rehabilitació.
Els últims anys també han crescut físicament, afegint una nova sala gràcies a la rehabilitació de l’espai de la planta baixa, que serveix per a les classes dirigides que fan amb grups reduïts. Tot plegat fa que Montse Casals senti que estan “en un punt molt bo, tant d’equipament com de personal”, i assegura que és el moment de “posar en pràctica tota la inversió feta els últims anys”. Ara bé, segur que el cuquet de la innovació que li surt dels gens li farà ben aviat buscar alguna nova tècnica en què formar-se per ajudar-la a trobar noves maneres de fer el que més saben: ajudar a les persones a curar el dolor.
