
El passat mes de gener es va celebrar un ple extraordinari en el qual es sotmeté a votació dels 21 regidors del consistori els pressupostos municipals d’enguany.
Va ser el primer cop, almenys que tinguem constància, que es van presentar els pressupostos municipals d’un exercici el mes de gener. Es tracta d’una bona pràctica de gestió, que al debat de pressupostos de l’any passat ja vam demanar que es fes, i per la qual volem felicitar el govern i els tècnics de la casa per l’esforç d’haver-la portat a terme.
En una primera anàlisi dels pressupostos d’enguany, Ara Molins ens vam sorprendre pel nivell d’ingressos previstos i el romanent que quedava pendent de l’any passat.
El romanent pot tenir dos orígens: despesa no executada, o ingressos superiors als previstos. Ens vam sorprendre molt per aquestes dades, a priori positives, però per nosaltres alarmants, perquè veníem d’un debat sobre ordenances fiscals en el qual s’havia practicat una pujada important d’impostos i taxes, com l’increment del 3,5% de l’IBI residencial, amb l’excusa del govern que no sortirien els números per l’any següent.
Des d’Ara Molins ja vam qualificar de poc realistes, per ser excessivament prudents, les previsions d’ingressos per les quals es va justificar la pujada d’impostos. Una excusa, com vam dir al ple, amb un clar afany recaptatori. I els pressupostos de 2025 ens han donat, un cop més, la raó: no era necessari continuar castigant fiscalment als molinencs i molinenques davant d’un escenari pressupostari com el que se’ns presentava. Des d’Ara Molins som partidaris que no s’incrementin els impostos i taxes el 2026.
L’increment dels ingressos de l’Ajuntament, és a dir, de la pressió fiscal, aterrat en nombres concrets, implica 2.230.704,83 euros més d’ingressos per operacions corrents aquest any respecte a l’any passat. Es tracta d’un 6,7% d’increment nominal dels ingressos corrents, molt per sobre de la inflació. Un increment que prové principalment dels impostos directes, amb 862.222,64 euros de més respecte a l’any passat, de les taxes, amb 592.433,98 euros de més, i de les transferències corrents, amb 747.094,05 euros d’increment.
Tot i comptar amb uns ingressos suficients per fer certes coses, els pressupostos municipals revelen la manca de projectes estratègics del govern sociocomú. Es tracta d’una falta d’imaginació sobre cap a on ha d’avançar el Molins de Rei del futur, i quins són els grans reptes que ens esperen els pròxims anys i sobre els quals ja hauria de començar a treballar l’Ajuntament.
Amb un esperit constructiu, com el que hem tingut sempre, vam presentar al govern municipal les següents propostes a canvi del nostre vot favorable als seus pressupostos:
- Una nova pista d’atletisme i centre esportiu per a la pràctica d’esports minoritaris i d’esports per persones amb discapacitat al barri de les Guardioles. Podeu conèixer amb més detall la nostra proposta en l’article que vam escriure sobre el tema l’any passat. Resulta urgent dignificar la pràctica esportiva de l’atletisme a la nostra vila, així com construir unes instal·lacions que podran ser utilitzades per molts veïns i veïnes i clubs esportius de la vila per la millora de la seva condició física.
- Reforma del Passeig del Terraplè des de la Riera de Vallvidrera fins al Parc Pont de la Cadena. La reforma del Passeig del Terraplè, sobretot del seu tram central, resulta urgent i necessària. El mal estat del seu paviment representa un perill per a les persones grans, especialment els dies de pluja.
- Els Camins de l’Aigua, un projecte marc de recuperació i reconnexió del nostre patrimoni natural amb la vila. Aquest projecte pretén recuperar el patrimoni natural a través de la dignificació dels camins, els boscos, els camps de conreu, les rieres i el patrimoni històric que envolta la vila i que actualment es troben en un estat de degradació i abandonament. Els Camins de l’Aigua és un projecte marc que contempla múltiples actuacions, i sobre el qual publicarem pròximament un article per explicar-lo amb detall a la població. Aquestes actuacions pretenen millorar i conservar la franja de terreny de transició entre el nucli urbà i l’entorn natural, per tractar com un tot coherent l’arranjament de l’anella verda de Molins de Rei, connectant el riu amb Collserola, i establint diferents rutes i reformant espais per treure’ls-hi partit. Collserola i el riu Llobregat són el patrimoni natural més valuós del qual gaudeix la nostra vila, i hem d’integrar-lo al nucli urbà, així com promoure i facilitar el seu gaudi entre la població.
- Adjudicació d’algun servei viari de jardineria, manteniment urbà o neteja a un Centre Especial de Treball (CET) per millorar la inserció al mercat laboral i la promoció de l’autonomia de les persones amb discapacitat. Els centres especials de treball (CET) són empreses que asseguren un treball remunerat a les persones amb discapacitat i garanteixen la seva integració laboral. L’objectiu d’aquests centres és productiu, com el de qualsevol altra empresa, però la seva funció és social.
- Disminució del mòdul que es fa servir per calcular la densitat neta màxima d’habitatges, de 100 a 80 metres quadrats. D’aquesta manera, s’incrementarà la quantitat d’habitatges que es podran construir per sostre edificable. Es tracta d’una mesura que augmentarà l’oferta d’habitatge a Molins de Rei a llarg termini i en reduirà el cost. Tot i que des de l’administració local no es compta amb prou competències ni finançament per resoldre totalment la manca d’habitatge que pateix la corona metropolitana de Barcelona, sí que es poden emprendre iniciatives útils i aportar solucions concretes, ni que siguin parcials, a un problema tan rugent com aquest.
- Licitació i adjudicació de la nova Llar d’Avis al barri de la Granja abans que acabi l’any 2025. Molins de Rei no pot esperar més temps la construcció i entrada en funcionament d’aquest equipament.
Cinc d’aquestes propostes estan explicades de manera detallada al nostre programa electoral, un document en el qual vam invertir moltes hores de feina i energia imaginant el Molins de Rei del futur, i que recomanem llegir a totes les persones interessades en les possibilitats de millora i progrés que té la nostra vila.
La primera reacció del govern municipal davant la nostra proposta de negociació va ser de sorpresa: per l’ambició dels projectes i per la valentia d’estar disposats a votar a favor dels seus pressupostos, tot i les diferències de criteri que hem tingut aquesta legislatura. Però les converses van anar fluint, i al final vam arribar a un compromís satisfactori per a ambdues parts, i que acostarà més el poble on vivim al poble on voldríem viure.
D’aquests 6 projectes, el govern municipal va comprometre’s amb 3 a canvi de l’abstenció d’Ara Molins :
- La reforma del Passeig del Terraplè entre el carrer Jacint Verdaguer fins a l’Avinguda València.
- La licitació d’un servei municipal de jardineria, neteja o manteniment viari a un Centre Especial de Treball (CET) que ocupi a persones amb discapacitat de Molins de Rei.
- La reducció del mòdul que es fa servir per calcular la densitat neta màxima d’habitatges, augmentant així el nombre possible d’habitatges a construir per sostre edificable i incrementant a llarg termini l’oferta d’habitatge a Molins de Rei.
Sobre els altres 3 projectes que vam plantejar, vam acordar amb el Govern continuar-ne parlant en els mesos que venen. Des d’Ara Molins treballarem per a fer-los realitat, tal com ens vam comprometre amb els veïns i veïnes de la vila durant la darrera campanya electoral.
També vam tenir l’oportunitat de parlar d’un 7è projecte que de moment resulta indispensable mantenir com una iniciativa reservada, per raons de seguretat pública, però que ben aviat pot acabar donant com a resultat una molt bona notícia per l’Ajuntament i pel conjunt de vilatans i vilatanes. Arribat el moment oportú, el farem públic.
En conclusió, des d’Ara Molins valorem positivament el canvi d’actitud del Govern municipal cap a nosaltres, i que s’hagin obert a escoltar-nos, negociar i arribar a acords amb Ara Molins, després de titllar-nos d’extrema dreta, populistes i altres qualificatius que quan es van dir ja tothom sabia que no eren pas veritat.
Si els pressupostos de l’any passat van ser els pressupostos dels 7 pecats capitals, podem dir que els d’aquest any han estat els pressupostos de la política constructiva, que és la que esperen els veïns i veïnes de tots nosaltres (govern i oposició).
Joan Albert Fabra Barrios. Economista i Advocat. Regidor d’Ara Molins