‘De bandoler a caça-recompenses’, l’obra pòstuma de Gemma Tribó, es tracta d’una novel·la històrica ambientada en la Catalunya dels segles XVI i XVII. L’obra és un llibre de lectura fàcil, pensat per a persones amb dificultats de comprensió lectora, dèficit d’atenció o dislèxia. L’acte de presentació va comptar amb Núria Casals, Aïda Galceran i Carles Martínez Riba, company de Tribó.

El llegat de Gemma Tribó continua a través de la literatura. Aquest dimarts 8 d’abril, la llibreria Cent Vides va acollir la presentació de De bandoler a caça-recompenses, la seva obra pòstuma, en un acte que va desbordar l’aforament de l’establiment. L’espai es va omplir de gom a gom, acollint a més d’una cinquantena de persones, quedant-se moltes dretes i fins i tot amuntegades a la porta. La presència del públic, i també l’emoció durant tot l’acte, va evidenciar la petjada que Tribó va deixar a Molins de Rei i també al Baix Llobregat, tant en el món de la recerca històrica com en l’àmbit de la divulgació cultural i també, de manera personal.
El llibre, publicat després de la mort sobtada de Tribó en un accident l’octubre de 2023, és una novel·la de lectura fàcil ambientada a la Catalunya dels segles XVI i XVII. La història gira entorn de dos germans: en Cebrià, que s’uneix a la quadrilla del famós bandoler Perot Rocaguinarda després de ser acusat de lladre, i en Janot, que marxa a Vic per aprendre l’ofici d’espardenyer. L’obra convida a reflexionar sobre els camins que prenem a la vida, els vincles familiars i les conseqüències de les nostres decisions.

De bandoler a caça-recompenses és també un exemple de com fer accessible la literatura sense renunciar a la qualitat. Publicat per l’editorial La Mar de Fàcil, és un llibre pensat per a persones amb dificultats de comprensió lectora, dèficit d’atenció o dislèxia. Il·lustrat per Aïda Galceran, el llibre aposta per un format no infantilitzat i per il·lustracions que acompanyen i escenifiquen el text, fugint dels estils més infantils que sovint trivialitzen aquests materials. La presentació va ser, més enllà d’un acte literari, un homenatge a Tribó, que va estar conduït per Núria Casals, editora de La Mar de Fàcil; Aïda Galceran, il·lustradora del llibre; i Carles Martínez Riba, company de vida de Tribó i mestre de secundària.
Apropar la història a totes les persones
Durant l’acte, Núria Casals, editora de La Mar de Fàcil, va prendre la paraula visiblement emocionada per recordar a Gemma Tribó. En aquest sentit, va destacar que l’obra De bandoler a caça-recompenses obre una nova línia dins la narrativa històrica adaptada, pensada per a persones amb dificultats lectores, però amb tot el rigor d’una bona obra de ficció. “La Gemma volia apropar la història a tothom i amb aquesta novel·la històrica ho ha tornat a aconseguir”, va explicar. De fet, va dir que per Tribó “escriure aquest llibre va ser tot un repte” i que per a l’editorial “va ser meravellós poder comptar amb una obra de la Gemma”. A més, va agrair la implicació de Carles Martínez i de les seves filles, Laia i Laura, per fer possible la publicació del llibre a títol pòstum. Per la seva banda, Aïda Galceran, va explicar que per ella va ser un repte il·lustrar el llibre de Tribó, ja que “havia de ser un dibuix molt fidel al text perquè el lector visualitzi tot allò que va llegint en cada moment”.

Finalment, per tancar l’acte, Carles Martínez Riba, company sentimental de l’autora, va agafar el torn de paraula i va explicar que la novel·la està plena de referències personals i familiars, amb escenaris i detalls inspirats en Molins de Rei i el Baix Llobregat. Va destacar que el conflicte del protagonista, que passa de lladre a caça-recompenses, simbolitza les transformacions vitals que tant interessaven a la Gemma. “M’ha costat molt, perquè la trobo molt a faltar, però estic molt content de presentar aquesta obra davant de tots i totes vosaltres”, va confessar emocionat, tot reivindicant el llegat viu que Tribó ha deixat en aquest llibre.