El ple municipal del mes de març aprova la constitució del Consell de Seguiment de la Crisi, un òrgan amb representants polítics i socials. L’objectiu és avaluar els efectes de la crisi econòmica a Molins de Rei i prendre mesures consensuades per pal·liar les seves conseqüències.

El Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica té com a finalitat consensuar propostes per sortir de la crisi amb la veu de diversos representants de la vida política i social de Molins de Rei. La composició del Consell inclou un ampli ventall de professionals i representants del teixit associatiu i social de la vila. Durant l’últim mes s’han realitzat tres reunions per treballar en la seva creació, com ja va explicar Viu Molins de Rei, des de l’àmbit polític i en el ple municipal del mes de març s’ha aprovat la seva creació per unanimitat.
El treball d’aquest nou òrgan es centrarà en l’àmbit social per tal de millorar els serveis i l’atenció social. També prestarà atenció a l’àmbit econòmic i de l’ocupació per tal d’intentar crear llocs de feina i la reactivació econòmica per millorar la competitivitat de les empreses molinenques alhora que promouen el talent dels joves. En aquest sentit, s’han creat dos equips de treball: un de l’Àmbit Social i un altre de l’Àmbit d’Ocupació i de Reactivació Econòmica per aconseguir un diagnòstic acurat i detallat de la realitat de la vila. Aquests equips ja s’han posat a treballar i es preveu que la primer reunió formal del Consell sigui el proper mes d’abril. Es preveu que l’òrgan es reuneixi un cop al trimestre.
Representats polítics, econòmics i socials
El Consell estarà format per 30 persones. Com a representants de l’Ajuntament hi haurà l’alcalde, Xavi Paz; el president de l’àrea de serveis a les persones, Joan Ramon Casals; el president de l’àrea de Desenvolupament i Promoció Econòmica Local, Joaquim Martí; un representant de cada partit polític amb presència al consistori (PSC, CiU, CUP, ICV, ERC i PP) i un representant de Solidaritat per la Independència, que va presentar-se a les darreres eleccions municipals tot i no aconseguir representació. La presència política la completaran tres càrrecs de confiança: la directora de serveis d’alcaldia, Mireia Escobar; la directa de serveis de l’àrea de serveis a les persones, Iolanda Garcia; i la directora de serveis de l’àrea de Desenvolupament i Promoció Econòmica Local, Carme Pi.
El teixit econòmic i empresarial serà present amb representants dels sindicats UGT, CCOO i CGT. També tindran un representant cadascun l’associació d’empresaris del polígon industrial El Pla, l’associació d’empresaris del polígon industrial Riera del Molí, l’Unió de Botiguers de Molins de Rei, l’associació de venedors del Mercat Municipal, el Gremi d’Hostaleria del Baix Llobregat, la Cambra de Comerç i PIMEC. La Fundació Agrària i Unió de Pagesos també tindran veu al Consell de Seguiment de la Crisi.
La vida social i associativa de Molins de Rei comptarà amb un representant de les entitats juvenils i de lleure, un altre de les associacions de veïns. També serà present la plataforma Molins contra les retallades. Creu Roja i Càritas Molins de Rei completen el llistat d’entitats i organismes representants al nou consell.
Un òrgan aprovat per unanimitat
L’aprovació del Consell de Seguiment de la Crisi va comptar amb el vot a favor de tots els grups polítics en el darrer ple municipal. Per a l’alcalde, Xavi Paz, el Consell vol demostrar que “hi ha una altra manera d’afrontar la crisi: creure en la vila i la seva gent”. Paz va destacar l’aprovació per unanimitat i va destacar que es tracta de “sumar esforços a partir del diàleg, comptant amb les aportacions de tots”, una opinió també compartida pel primer tinent d’alcalde convergent, Joan Ramon Casals, qui va destacar “l’esperit de consens”.
L’oposició també va valorar el consens després d’un enriquidor debat a l’hora de crear el Consell de Seguiment de la Crisi. Jordi Romeu, d’Esquerres per Molins de Rei, va mostrar la seva satisfacció perquè “tothom hi té cabuda” i va destacar la divisió en dos àmbits “que en un futur pot desembocar en la creació del Consell de Benestar Social de Molins de Rei”. Àlex Maymó, de la CUP, va considerar el resultat del Consell com “participatiu, donant veu als agents socials directament implicats en la gestió de la crisi econòmica”, un dels aspectes que es van millorar amb les peticions del partit independentista durant les reunions preparatòries. Ivan Arcas, d’Iniciativa per Molins de Rei, va destacar la presència dels “nous moviments, com la plataforma contra les retallades”. Arcas va recordar que fa uns mesos va proposar un projecte similar centrat en les retallades socials però va ser rebutjat per l’equip de govern. La portaveu socialista, Anna Cantudo, va recordar-li a l’exalcalde que els socialistes reclamaven una actuació en aquest sentit des del 2008.
El PP va ser l’únic partit que es va desmarcar de les felicitacions i va reclamar la incorporació de les formacions polítiques UPyD i Ciutadans. “S’han pujat al carro tot tipus d’associacions però queden fora dos grups polítics representats al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya, no entenc per què queden fora”, va reivindicar Emilio Ramos. L’equip de govern justifica l’exclusió d’aquests dos partits en el criteri seguit: tenen representació tots els partits que es van presentar a les últimes eleccions municipals. Ni UPyD ni Ciutadans ho van fer, tot i que aquests últims han presentat una instància queixant-se d’haver quedat fora del Consell de Seguiment de la Crisi acabat de néixer.
Donde se van a reunir?En el campo de Futbol? Tanta gente no caben en cualquier sitio. de todas formas sabiendo que están los de SI y CGT ya me quedo mas tranquilo.Los de la UGT y CCOO seguro que ponen la panceta y se lo pasan de coñá. Estas iniciativas son cojonudas.Metes a todos dentro y así no critica nadie. Por cierto faltan les matossers y el club de jubilados.
Excepte els representants de botiguers, de pagesos i d'empresaris del Pla…no veig pas que cap dels altres pateixi la crisi per enlloc! No sé de què pot servir un consell en el que la meitat són gent de l'Ajuntament o càrrecs de confiança. Quan estan patint ells aquesta crisi?? Jo veig que el senyor Paz viu la mar de bé amb el seu super sou d'alcalde i tots els altres d'anteriors càrrecs, que encara deu cobrar!!! Quan el vegi anant a serveis socials o bé al banc d'aliments (com moltes famílies del poble) aleshores em creuré les seves propostes, sinó crec que seran paraules i paraules sense cap solució.
Veig molt correcte aquest tipus d'iniciatives, pero no em queda clar fins a quin punt tractaran la realitat dels vilatants de Molins de Rei o només la d'uns col.lectius concrets.
El fet és que cada vegada són més els que han de tancar els seus negocis, els impostos ens ofeguen i en comparació amb altres poblacions del Baix Llobregat sóm dels que més paguem.
Un exemple clar :la plusvàlua minucipal ( de le més cares per no dir la que més de tot el Baix Llobregat ) un simple canvi de nom d'una propietat per la mort d'un familiar suposa endeutar-te amb el banc de per vida, queda molt maco que des de l'ajuntament enviin una carta de pèsam pero també entre linees et diuen que tens 6 mesos per tal de fer efectiu aquest impost i tot i que demanis prorroga de 6 mesos més després de l'any és amb interessos….
Aixó és ajudar al ciutadà? Tots aquests comentaris s'haurien de traduir en fets i no només en paraules ja que, i no parlo només per nosaltres , ja que em consta altres families de Molins en la mateixa situació que nosaltres, ens sentim VICTIMES.