Es signa un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i Càritas, que serà l’encarregada de negociar amb les entitats financeres en casos d’impagament d’hipoteca o lloguer. El consistori no amaga que durant els últims mesos hi ha un augment significatiu de la problemàtica.
Càritas Diocesana de Barcelona i l’Ajuntament de Molins de Rei han signat un conveni de col·laboració per un any amb possibilitat de pròrroga amb l’objectiu de lluitar contra els desnonaments. Concretament, l’entitat solidària es farà càrrec d’aquells casos de mediació hipotecària on les possibilitats d’actuació del consistori no siguin suficients com per trobar una solució al problema.
D’aquesta manera, els serveis municipals podran centrar-se en les situacions on sí tenen possibilitats reals de trobar una sortida i, aquelles en les que no, tindran el suport d’una entitat com Càritas amb capacitat d’actuació en els centres de poder de les entitats financeres a nivell supramunicipal. El conveni també contempla arribar a casos de no pagament del lloguer però, tot i això, s’espera que el seu radi d’actuació sigui, principalment, els casos de deute hipotecari.
L’objectiu final és incrementar el percentatge d’èxit en les accions de mediació i millorar la qualitat del servei prestat a tots aquells molinencs que no poden fer front als seus deutes hipotecaris, signats moltes vegades sota clàusules abusives. Un voluntari ajudarà a gestionar el nou servei. Ara per ara, l’Ajuntament i Càritas busquen un perfil de persona amb certs coneixements sobre la temàtica (banquers, advocats, economistes, etc) amb temps lliure i ganes de col·laborar.
Segons ha afirmat la regidora d’Habitatge, Anna Cantudo (PSC), durant el 2013 “s’han incrementat molt els casos de deute hipotecari”. Tot i que ha assegurat que no tenen dades suficients com per donar xifres exactes del fenomen ja que hi ha casos que “l’Ajuntament no coneix”, Cantudo ha parlat d’uns 15 conflictes entre ciutadans i entitats financeres. D’altra banda, la socialista ha explicat que es troben amb casos d’impagament del lloguer a les oficines d’habitatge de forma setmanal.
El director de Càritas Barcelona, Jordi Roglà, ha explicat que el nou conveni “lluita per salvaguardar la dignitat de les persones” en un context on intenten “posar solució a un problema que, com a societat, ens afecta a tots i no hauriem d’haver creat”. Roglà ha anat més enllà durant la seva intervenció en la signatura de l’acord considerant una de les demandes de la societat civil, la dació en pagament, una proposta de mínims assegurant que les persones es mereixen “una segona oportunitat de la mateixa manera que s’ha donat als bancs”.
Per la seva banda, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU), ha apuntat que es tracta d’un acord important perquè “reforça els recursos de l’Ajuntament amb l’experiència i la capacitat de negociació de Càritas”. Agafant el testimoni de Roglà, Casals ha afirmat que li agradaria que totes les entitats financeres fossin “més ètiques” i ha reconegut que també s’han comès errors des del món polític destacant que “tots hem après coses que hem fet malament”. L’alcalde ha assegurat que el conveni és un exemple del “treball en xarxa amb totes les entitats” que vol fer el govern municipal.
El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), ha declarat que “ni el govern, ni tots els partits polítics junts poden lluitar sols contra tot el que està passant” i que per això “s’han creat organismes com el Consell de Seguiment de la Crisi i aquest conveni”. Paz ha aprofitat l’ocasió per felicitar al Tribunal d’Estrasburg per aturar el desallotjament en un bloc de Salt ocupat per la PAH afirmant que “Europa ha fet un pas important” amb aquest cas i destacant que “la recuperació econòmica no arribarà fins que recuperem els drets socials perduts en aquests cinc anys”.
“Porta oberta” a la PAH
Preguntat per Viu Molins de Rei, Casals ha declarat que el consistori “té les portes obertes” a tenir una relació més fluida amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Molins de Rei. L’entitat, que es reuneix cada dos dimecres a la Federació Obrera, assessora diversos casos de possible desnonament que es produeixen al municipi i a localitats com El Papiol, on no hi ha una agrupació local de l’entitat. Cantudo ha valora que la PAH “fa una feina important” ja que detecten casos i han permès actuar sobre casos silenciats ja que un dels problemes de l’administració a l’hora de contactar amb els afectats és “la vergonya” que aquests senten.
Cruz Roja , Càrites, etc. ya sea de Barcelona o de Molins de Rei, no deben inmiscuirse en estas cosas, i l’Ajuntament de Molins de Rei tampoco, en firmar conveni alguno. Los católicos bienestantes o los creientes católicos que sientan deseos de ejercer “caridad” en la ayuda a los demas, lo mejor que deberian hacer para los pobres, es darles una caña y enseñarles a pescar y no darles peces como ahora, y los del Ayuntamiento en vez de disimular sus ineptitudes e incompetencias con acuerdos de este tipo, hacer lo mismo. Hay muchos trabajos publicos y sencillos que hay en el interior de un Ayuntamiento y que bien podría ofrecerlos en vez de tanto político y funcionario ocioso que hay.
La única “lluita per salvaguardar la dignitat de les persones” necesitadas, es el de darles un empleo digno para que él y su familia puedan vivir con dignidad y pagar el alquiler del piso. Lo que es inadmisible es que se destinen recursos municipales a pagar hipotecas a gentes extranjeras que han especulado y querido estirar más el brazo que la manga, creyendose que España era Jauja.
Es difícil detectar las personas nacionales que verdaderamente estan necesitadas y esto sea un dels problemes de l’administració a l’hora de contactar amb els afectats, per “la vergonya” que aquests senten. Muchos sienten verguenza en recibir “caridad” de manos de católicos o de manos de políticos ociosos y corruptos.
Home el salvador del mon a parlat
Dominus boviscum