363 dels 680 habitatges que es construiran al nou barri de les Guardioles seran públics. Les obres començaran a l’abril o al maig i s’allargaran durant set anys. El 41% de l’extensió serà zona verda i el carrer Mancomunitat viurà una transformació radical convertint-se en una rambla.

L’Ajuntament de Molins de Rei ha presentat de forma oficial el projecte executiu del nou barri de Les Guardioles, que ha de completar la trama urbana del municipi unint els barris de Les Conserves, l’Àngel i la Riera Bonet. S’urbanitzarà una extensió total de 129.879 metres quadrats on s’hi aixecaran un total de 680 habitatges. D’aquests, 363 (53%) seran de titularitat pública -189 de l’Ajuntament i 174 de l’IMPSOL- i la resta, 317, de titularitat privada.
“Aquest barri permetrà que es puguin fer polítiques d’habitatge públic a Molins de Rei”, assegura l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). Segons Casals, s’han d’acabar les polítiques de “vendre el patrimoni”. L’oferta d’habitatge públic serà en règim de lloguer o cessió en ús, segons ha informat l’alcalde convergent. Actualment l’Ajuntament no té habitatges en propietat.
El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), ha aprofitat la presentació per contestar algunes crítiques de l’oposició afirmant que amb Les Guardioles “cal fer pedagogia i rebutjar la demagògia” perquè el projecte va ser impulsat “l’any 2008 amb la unanimitat de totes les forces polítiques”. Fonts de la CUP Molins de Rei han indicat a aquesta redacció que el seu partit no va votar a favor del projecte en el ple municipal de juliol de 2008. Sí que ho van fer la resta de partits. “Els barris de l’entorn fa anys que reclamen aquesta actuació”, ha afegit el socialista. Des de la Riera Bonet i Les Conserves sí que és cert que existeix un corrent d’opinió favorable a Les Guardioles tot i que els veïns també es mostren preocupats per unes obres que es faran molt llargues i els seus possibles efectes.
Zona verda
El projecte mirarà d’integrar el Parc Natural de Collserola “dins del barri”, segons explica Josep Maria Borrell, de l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl -organisme que depèn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona-, entitat que a més de fer el projecte executiu s’encarregarà de la direcció de les obres d’urbanització i de l’execució urbanística. És per això que hi haurà 53.571 m² de zona verda, el que significa un 41% del total. “Volem que el barri tingui un caràcter verd”, indica Borrell. Tots els edificis seran de quatre plantes menys un que serà de vuit i “dotarà el barri de personalitat”. L’AMB també s’ha encarregat de projectes com la Zona Esportiva Ricard Ginebreda o el Pati del Palau.
Nou carrer Mancomunitat
Aquestes obres també remodelaran completament el carrer Mancomunitat que es convertirà en una gran rambla amb voreres de 12 metres d’amplada. A les plantes baixes dels edificis hi haurà locals per fomentar l’activitat comercial i un total de 300 places d’aparcament. També es farà un carril bici. “Mancomunitat acabarà sent una avinguda primordial de la ciutat”, assegura Borrell. D’altra banda, es realitzarà un pas soterrat per passar d’una banda a l’altra de les vies del tren al carrer Amadeu Vives.
Les obres, que començaran a l’abril o al maig, estaran dividides en dues fases i tindran un termini total de set anys entre totes dues. Els primers 18 mesos serviran de forma exclusiva per fer tota l’extracció de terres que hi ha en aquesta localització. Un cop acabada aquesta feina el primer que es farà serà la reforma del carrer Mancomunitat, el pas sota vies i la primera part de la urbanització. Pel final d’aquest llarg procés quedaran la realització d’una gran zona verda de 40.000 m² i la construcció d’un espai per equipaments de 20.000 m².
Un projecte amb història
La data de la signatura del conveni entre l’Ajuntament i la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (actual AMB) data del 31 de juliol de 2008, però la idea del barri de Les Guardioles neix abans. De fet, va ser al 2001 quan el consistori molinenc va encarregar la redacció d’un avanç de planejament i els estudis de viabilitat del sector de Les Guardioles. Va ser a l’any 2005 quan es va fer la redacció puntual de la modificació del Pla General Metropolità i del Pla Parcial Urbanístic, aprovada de forma definitiva el 2007.
Però després del 2008 el projecte es va aturar per “la crisi econòmica i una complexa negociació amb multitud de propietaris privats” segons Borrell. De fet, els vist-i-plau del propietari majoritari de la part privada durant els últims mesos ha estat clau perquè el projecte tirés, definitivament, endavant.
Ens venen que no hi ha una altra manera de fer politica d’habitatge.
Per exemple ?
tic, tac, tic , tac la seva resposta ?
Sr. Casals, la Generalitat de Catalunya no para de vendre patrimoni.
Jo encara estic esperant dues respostes del seu article d’opinio referents a la seva visio respecta.al habitatge.
N’hi han moltes formes de fer politiques d’habitatge i aquesta es una…al meu parer molt bona i encertada. Algu que es queixa d’aquesta situacio no pot menysprear la consyruccio de 367 vivendas per aquest us. No es de sentit comu a meyns que ho facis pel fet de criticar per no res.
Algu sap com es podra optar als habitatges publics o els que que es destinin per sorteig (si hi ha, es clar)?
gracies