L’Ajuntament de Molins de Rei presenta el balanç del projecte de Queixes i Suggeriments. Durant el 2015, s’han rebut 1.534 participacions ciutadanes, 724 de les quals a través del nou canal Cuidem Molins.

L’aplicació per a dispositius mòbils Cuidem Molins, destinada a millorar la via pública a través de la participació ciutadana, ha rebut un total de 724 incidències durant el seu primer any de funcionament. D’aquestes s’han respost un 92,3%, s’han rebutjat un 7,1% per no tenir res a veure amb el propòsit de l’app i han quedat pendent de resposta un 0,6%. “Respondre no vol dir solucionar el problema sempre”, apunta el regidor de Via Pública, Miguel Zaragoza (PSC).
Més de la meitat de les queixes (53,3%) versen sobre problemes de la via pública. És la neteja viària amb el 20,8% de les queixes el segon àmbit amb més demanda de solucions. “Ha estat un any per veure les coses que funcionen i les que no per tal de millorar l’eina”, explica Zaragoza. “L’objectiu era que la gent ens ajudés a detectar problemes en la via pública i ho està fent”, afegeix el socialista, qui diu que s’ha de millorar la “comunicació amb el ciutadà”. El projecte Cuidem Molins va tenir una inversió de 5.800 euros.
1.534 queixes, suggeriments, peticions i agraïments
Les dades s’han fet públiques durant la roda de premsa del projecte de Queixes i Suggeriments, on s’ha fet balanç de l’últim any d’aquesta iniciativa que la sociovergència va iniciar el 2011, quan va assumir el poder a l’Ajuntament de Molins de Rei. Mitjançant instàncies presencials, correus electrònics, eTram i trucades a la ràdio municipal, s’han rebut un total de 810 intervencions ciutadanes durant 2015. Sumen 1.534 amb les del Cuidem Molins. Durant l’any 2014, quan encara no hi havia l’aplicació, es van rebre un total de 667. Per tant, continua la tendència a l’alça de les queixes ciutadanes que s’ha pogut percebre des de l’arribada al govern municipal de Convergència i PSC. “Tenim gairebé 1.500 ciutadans implicats en la millora de la nostra vila”, destaca la regidora de participació, Eva Folquer (CDC). El barri que més participa és el Centre Vila, mentre que la via pública, la mobilitat i la Guàrdia Urbana són els àmbits sobre els quals es reben més opinions.
El que baixa és el temps de resposta per part de l’Ajuntament, que ara se situa en 9,22 dies de mitjana quan l’any passat es va situar en més de 10. “Era un repte respondre el més aviat possible a la ciutadania”, afirma l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC). De fet, per al govern l’augment de les queixes es produeix perquè ara els veïns sí que se senten escoltats. “El nostre objectiu és fer un Ajuntament més proper i per això cal respondre als ciutadans”, indica el primer tinent, Xavi Paz (PSC), que assegura que això “no passava” amb l’anterior govern municipal format per Iniciativa, ERC i CiU.
El que es continua sense valorar és el grau de satisfacció de la ciutadania amb les respostes de l’Ajuntament. “És complicat, però hauríem de mirar un sistema de valoració”, reconeix Casals. “Molt sovint ens ho hem plantejat i, de fet, alguns equipaments com les llars d’infants o l’escola de música tenen enquestes de valoració del servei”, afegeix Paz, també regidor de Cultura i Educació. “Incloure la valoració amb les respostes seria un dels passos a fer en un futur”, coincideix Folquer.
En orden de la tanta anunciada “transparencia” que con tanta constancia se llena la boca cuando la abre el actual consistorio bicéfalo PSC+CIU, ¿ Cuando se editarán publicamente esas 724 incidencias? , ¿ De qué tienen miedo?