Aprovada una moció presentada per quatre entitats amb el vot a favor dels partits independentistes del ple. El monument se situarà a la plaça de l’1 d’octubre, aprofitant que s’està preparant una remodelació. S’ha obert un concurs d’idees per decidir quina forma prendrà l’escultura.

La plaça de l’1 d’octubre tindrà un monument en homenatge als esdeveniments i al referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Així ho ha votat el ple municipal després que l’Assemblea Nacional Catalana de Molins de Rei, Òmnium Cultural, el Centre Excursionista de Molins de Rei i la Plataforma per la Llengua presentessin una moció a la sessió del setembre. Concretament, Junts per Molins, Esquerra Republicana i la CUP han votat a favor d’implementar l’escultura, mentre que Molins en Comú s’ha abstingut i la resta de formacions han votat en contra.
El representant de les entitats impulsores de la moció, Albert Rodríguez, ha explicat que l’objectiu és “introduir un element que doni dignitat als esdeveniments de l’1 d’octubre” aprofitant que l’Ajuntament vol renovar la plaça de l’1 d’octubre. Per decidir quin serà aquest element, s’ha obert un concurs públic perquè tots els molinencs que ho desitgin presentin les seves propostes. En un primer moment l’ANC i la resta d’entitats volien un monòlit de 12 metres, però finalment s’han decantat per fer el concurs a proposta de la CUP.
En aquest sentit i segons les bases del concurs, l’escultura s’haurà d’integrar al projecte municipal de remodelació de la plaça i haurà de commemorar el que “va representar el propi referèndum, l’organització popular, la participació activa de la gent, les urnes, la repressió i la desobediència social”. Les propostes s’hauran de presentar abans del 15 de novembre. El projecte compta amb un pressupost de 6.000 euros, que es pagarà a través de donacions i recursos de les mateixes entitats.
De la “gran implicació” a la “falta de representació“
Durant la votació al ple, la regidora d’ERC Marta Espona ha assegurat que 58% dels molinencs van anar a votar l’1 d’octubre: “Va ser un moviment social molt ampli amb l’objectiu de votar, és un motiu de prou pes per donar suport a la moció”. En línies similars, Marc Vives de la CUP creu que “cal recordar la fita”. Per últim, el portaveu de Junts per Molins, Ramon Sánchez, coincideix en en el fet que “es va implicar moltíssima gent” i destaca que les imatges “desproporcionades viscudes” van ser el motiu perquè moltes persones no simpatitzants amb l’independentisme “s’unissin a la jornada”.
Per contra, des de Ciutadans, Laia Cassauba ha explicat que “no compartim res del que diu la moció ni ens representa”. A més, Ana Aroca de Molins Camina-Podem, creu que no hi ha “prou perspectiva històrica” per analitzar els fets de l’1 d’octubre. Seguidament, el socialista Miguel Zaragoza considera que el monument que s’està plantejant “no representa a tothom” i ha assegurat que les entitats independentistes mantenen “una èpica i un discurs que no compartim”. En línies similars, Gerard Corredera de Molins en Comú, creu que l’espai públic “no ha de tenir ideologia” i espera que el monument final “recordi a totes les parts”.