La mostra explica els actuals i futurs projectes municipals lligats als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, el que ha despertat les crítiques de l’oposició. A banda, relata com els particulars poden fer un canvi d’hàbits per col·laborar en el compliment de l’Agenda 2030.
Els baixos de la biblioteca del Molí acullen l’exposició que va aixecar pols durant el ple municipal d’octubre. Anomenada, ‘Fem un Molins de 10’ mostra els projectes que l’Ajuntament planeja fer abans del 2030 per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un fet que des de l’oposició van considerar una “acció publicitària” del govern municipal.
L’exposició es podrà visitar durant el primer semestre del 2022 fins que comencin les obres a la sala i es tracta tret de sortida a un cicle de xerrades i activitats en el marc de l’Agenda 2030. Aquesta agenda és un pla d’acció mundial per erradicar la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat aprovat l’any 2015 per les Nacions Unides que gira al voltant d’aquests 17 ODS.
Plans actuals i de futur
‘Fem un Molins de 10’ es divideix en dues parts: allò que ha fet o planteja fer l’Ajuntament en relació davant d’aquests reptes i què pot fer cada particular per posar el seu gra de sorra. Per una banda, compta amb una sèrie de panells amb els plans que té el govern per complir els objectius i com pretén transformar el municipi abans del 2030. Aquests projectes es poden observar, també, en una maqueta interactiva del municipi situada al centre de l’exposició.
Per exemple, en referència a l’objectiu número 13, que lluita per l’acció climàtica, un dels panells reflecteix les futures vies clicables que prometen que circularan per la Carretera, el passeig del Terraplè i el carrer Jacint Verdaguer. Ara per ara, a Molins de Rei només hi ha un carril bici a l’avinguda Barcelona, que comença a l’entrada al polígon del Pla i finalitza de forma abrupta a l’alçada del parc de la Mariona.
Aquesta part de l’exposició va fer saltar les alarmes entre l’oposició a l’executiu format pel PSC i Junts per Molins. Mentre que ERC la va definir com “una acció de publicitat del govern”, la CUP la va qualificar d’una “promoció privilegiada” de les seves polítiques i projectes. L’exposició es va dur al ple municipal ja que els 18.150 euros que ha costat finançar-la provenen de l’última ampliació dels pressupostos. En aquest sentit, l’alcalde, Xavi Paz, ha defensat durant la presentació que els projectes són “un continu” que “parla de la vila i no de governs”.
Per altra banda, diferents cubs repartits per l’exposició mostren què implica cada ODS, fins a quin nivell s’estan complint i què pot fer cada particular per ajudar a aconseguir-los. Per exemple, per contribuir a complir l’objectiu 15 per la vida terrestre se suggereix consumir productes de temporada, conèixer la fauna de l’entorn i compostar els residus orgànics.
Aplicar els ODS: “una oportunitat”
Durant la inauguració de l’explosió Sergi Rovira, professor de sostenibilitat, tecnologia i societat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha explicat com Nacions Unides ha creat aquest marc per poder-se traduir i adaptar-se a cada entorn. Per exposar com es poden aplicar des de Molins de Rei, Rovira ha posat com a exemple la construcció d’un nou poliesportiu. “El més obvi és l’objectiu tres, per la salut i el benestar. Un pavelló nou promet fer activitat física. Però també és un pol d’atracció social pel municipi, el que ajuda a col·laborar en l’objectiu 11, per crear ciutats i comunitats sostenibles”.
En aquest sentit, l’expert diu que posar la mirada en què demana cadascun d’aquests objectius fa aparèixer “noves oportunitats”: “Les dones són les que acostumen a tenir cura dels infants, el que fa que deixin de fer esport. Posar un servei d’acollida al poliesportiu facilitarà que facin activitat física i alhora ajuda a lluitar contra la desigualtat de gènere, l’objectiu 5”.
Durant la presentació, l’alcalde destacat la necessitat d’actuar apostant per “l’acció i la sensibilització”. “Aquesta és la clau de l’exposició, apel·lar a tothom perquè hi participi”, ha afegit. En aquesta línia, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha demanat fer un canvi d’hàbits, perquè futures gernacions tinguin un món “net, segur i sense desigualtats”.
Més comentat 2