El certamen ha abraçat les noves formes de comunicació en una versió renovada del pregó que, amb ironia, ha deixat de banda els discursos protocol·laris. El tret de sortida de la Candelera ha anat a càrrec de la periodista i molinenca d’adopció Elisenda Carod, qui ha recalcat la bona rebuda que ha sentit per part la resta de la població.

La 171à edició de la Fira de la Candelera ha abandonat els protocols i els tradicionals discursos. El pregó d’enguany, que s’ha celebrat aquest divendres al Foment Cultural i Artístic, ha abraçat les noves formes de comunicació, justament en l’edició híbrida i en petit format del certamen que ha utilitzat les noves tecnologies per fer front a la covid.
La Fira s’ha presentat en un podcast en viu que ha simulat els característics late nights de la televisió americana. Titulat La Candy Show, l’ha conduït Clara Díaz, periodista i membre de la productora local La Chirbita, qui ha desplegat el pregó. Amb frescor i tocs d’humor, ha anat entrevistant a personatges característics de la Candelera. Tampoc ha fallat l’escenografia, que ha volgut similar les llargues xerrades que els creadors de contingut tenen a Twitch. De fet, el mateix acte s’ha retransmès en directe per aquesta plataforma.
Els protocols, amb ironia
Abans d’això, però, s’ha projectat un vídeo per transmetre el caos que ha implicat muntar aquesta fira. Entre bambolines, els membres de La Chiribita s’han de confinar perquè s’han contagiat de la covid. Amb tothom tancat, només queda Díaz per conduir el pregó, qui ha interpretat a una jove becaria inexperta a qui els seus caps li canvien el nom per Tamara. Amb aquest personatge que s’acaba d’aprendre el guió, Díaz ha deixat de banda els protocols i discursos tediosos. De fet, i si és comú començar els parlaments saludant a les autoritats presents, Díaz ha dedicat el pregó a la persona que, per ella, és la més important: la seva mare.
Entre acudits sobre les dificultats de circular pel municipi per obres de la Carretera, la presentadora s’ha assegut a la taula del podcast per fer quatre entrevistes. El primer a xerrar ha estat Joan Castellví, president de la Fundació Agrària de Molins de Rei, qui durant anys ha fet de jutjat del concurs del planter. Díaz li ha preguntat, sempre de manera desenfada, per la seva rutina al camp i per les característiques que ha de tenir un arbre per guanyar el concurs. “Ha d’estar net, les arrels no han d’estar seques i ha d’estar certificat i lliure de virus”, ha explicat Castellví, que ha aprofitat per fer la broma que, de moment, les plantes no tenen covid.

Durant aquesta entrevista ha tingut lloc la interacció fora de guió que, probablement, ha estat el que més rialles del públic ha aixecat. Castellví ha preguntat que feia “la dama d’Elx” a l’escenari en referència al bust de ceràmica que hi havia sobre la taula. Desconcertada, Díaz ha dit que era la intèrpret de signes, pensant que es referia a la persona encarregada de traduir el pregó a aquest llenguatge, situada en tot moment de munt l’escenari.
Després del president de la Fundació Agrària, s’ha entrevistat a Mireia Sellarés, la presidenta de Molins Comerç, que ha explicat com la fira ajuda a visibilitzar el comerç local a tot el territori. Sempre de forma innocent, Díaz li ha donat el seu currículum: “Tu que tens contacte amb tots els comerciants, quan acabi la fira necessitaré feina”, ha dit.

El representant de la Dominació d’Origen al Montsant, Agustí Torelló, i el sommelier Juan Muñoz han participat en el podcast per exposar la importància de la Fira de Vins. Igual que la Candelera “té identitat”, un bon vi ha de tenir “ànima i territori”, segons Torelló. Mentre aprofitaven per promocionar els diferents tasts que es faran la setmana vinent, Díaz els ha preguntat pels seus vins preferits i per si estaven a favor del calimotxo. No gaire partidari de barrejar refrescos i vins, Muñoz s’ha declarat defensor dels vins espumosos, també per esmorzar.

Just després ha pujat a l’escenari Elisenda Carod, periodista, molinenca d’adopció i pregonera d’aquest any. Entre preguntes sobre la seva part preferida del certament i els seus dots com a comunicadora, Díaz ha esclatat en un número musical que ha lloat els principals atractius de la Candelera.
Deixant de banda el format podcast, però sense obviar l’humor, Carod ha començat el seu parlament. La periodista ha explicat que la primera vegada que va trepitjar el municipi va ser precisament durant la fira farà uns 10 anys. Més tard, ha agraït als molinencs per la gran rebuda al municipi, que segons diu, està reflectida en el fet que li hagin demanat ser la pregonera. “A Barcelona no hi ha sentiment de pertinença. Per una barcelonina veure que us coneixeu tots és brutal”, ha reflexionat.

Tot i que no han estat el focus de l’acte, no han faltat els discursos de la mà de l’alcalde Xavi Paz i del regidor de Fira, Ramon Sánchez. Mentre que Paz ha destacat com la Candelera ofereix “la millor versió de Molins i el seu patrimoni”, Sánchez ha lloat la capacitat d’adaptació i innovació del certamen.
“El 2021 vam tenir la fira que podíem. Ara torna al carrer sense renunciar a la part de l’any passat que ens va donar molts bons resultats”, ha recordat. En aquest sentit, molts dels actes i xerrades que es faran la setmana vinet, quan tindran lloc el gruix de les activitats, es retransmetran també per Internet. Els dies forts al carrer, però, seran el 4, 5 i 6 de febrer.
El pregó, en imatges:
Fotos: Rut Font
Més comentat 1