Exmembres del jurat alerten que el guardó podria deixar d’atorgar-se perquè cap institució vol fer-se’n càrrec. L’Ajuntament mantindrà el seu suport al premi sempre que altres administracions també li facin costat.

El Premi Memorial Margarida Xirgu corre perill de desaparèixer. Segons han denunciat antics membres del jurat procedents de la Fundació de Grups Amateur de Teatre de Catalunya (FGATC) en una carta, cap institució vol fer-se càrrec del guardó de manera que podria deixar d’entregar-se.
El premi, que du el nom de la històrica artista molinenca, s’atorga des de fa 48 anys per reconèixer a la millor actriu de la temporada teatral barcelonesa. En la missiva, el teatre amateur lamenta que les institucions “no el facin seu i li donin l’impuls que mereix per garantir la seva continuïtat”. En aquest sentit, demanen que “no es deixi morir aquest important premi amb més de 48 anys d’existència”.
Les 21 companyies de la federació, entre les quals hi ha la molinenca Teatre 15 Arcades, defensen a la carta que el món de l’espectacle “no pot quedar-se orfe d’un premi que du el nom d’un gran referent artístic femení de tots els temps”. En aquest sentit, denuncien la masculinització al sector: “Vivim en un món d’homes on abunden les grans actrius que omplen platees, però tenen poques oportunitats per fer-ho”. Per això, creuen que el Premi Margarida Xirgu és una forma de reconèixer la tasca de les actrius i un guardó “imprescindible per posar l’accent en la feminització de la cultura”.
Amb el suport de l’Ajuntament des dels anys 80
El Margarida Xirgu va ser creat el 1973 per la Penya Carlos Lemos. A partir del 1986, va començar a tenir el suport de l’Institut del Teatre i de l’Ajuntament de Molins de Rei. De fet, el consistori ha acollit tradicionalment l’acte de nomenament de l’actriu guanyadora, mentre que el premi s’atorgava en una gala a un teatre de la capital catalana.
Davant l’amenaça de desaparició, l’alcalde, Xavi Paz, ha explicat en declaracions a Ràdio Molins de Rei que l’Ajuntament mantindrà el seu suport al premi sempre que altres administracions posin el seu gra de sorra. “No pot recaure al 100% sobre les esquenes de l’Ajuntament. Té altres responsabilitats en el foment de la cultura local”, recalca.
El 2014, l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) en va prendre el relleu, mentre que la FGATC s’encarrega de designar els membres del jurat, procedents de les companyies que l’integren. Entre les últimes triomfadores del premi es troben Roser Batalla el 2021 i Ana Sehun el 2020. El 2012 la molinenca Sílvia Bel va guanyar el reconeixement per la seva interpretació a La ciutat.
Més comentat 2