Veïns dels flancs de les avingudes València i Barcelona lamenten que no s’homogeneïtzi tot el carrer, sobretot pel mal estat de les voreres. L’Ajuntament explica que la reforma d’aquests extrems va condicionada per l’arribada del tramvia.

Aquest reportatge es va publicar primer en exclusiva per als socis i sòcies del Viu Molins de Rei el passat 15 d’abril. Fes-te soci per ajudar el periodisme de proximitat.
En Francisco i la Rosa viuen a dos extrems de Molins de Rei, però tenen un punt en comú: són veïns dels trams de la Carretera que, a curt termini, no es renovaran. Ell viu al final de l’avinguda Barcelona i ella a l’avinguda València, a l’entrada del municipi per l’autopista. Després de totes les millores fetes a la part central de les avingudes, lamenten que a les zones on viuen no se substitueixen les voreres per la quantitat de rajoles aixecades que hi ha.
“Hi ha molts desnivells i falta manteniment de la vorera”, diu la Rosa mentre surt del portal de l’avinguda València amb el seu marit, en Jordi, que considera que estan “desterrats”. A 900 metres de distància, en Francisco explica que la vorera de l’avinguda Barcelona més enllà del parc de la Mariona es va fer fa més de 20 anys i ara està “tot trencat”: “Les llambordes estan aixecades, han fet algunes reparacions, però són pegats”.

En tenir el parc al costat, el veí creu que no necessiten més elements decoratius, com arbres i jardineres, una opinió que no comparteixen els seus homòlegs de l’avinguda València, a l’altre extrem del poble. “Nosaltres només tenim els cartells de l’autopista”, afegeix la Rosa que critica que, si les jardineres del seu carrer estan florides, és gràcies al manteniment dels veïns.
Hi està d’acord l’Eli, que també viu en aquesta zona del municipi: “No passen ni els encarregats de la neteja. Si hi ha una ampolla a terra, fins que no la reculli un veí no es mou”. Ella, a més, veu “injust” que no es renovi el seu tram perquè també són “part de la Carretera”.

L’Alfonsina, que passeja per l’avinguda Barcelona, no ho veu del tot igual perquè està descontenta amb el resultat de les obres centrals de la Carretera. La veïna també voldria que s’arreglessin les voreres, però creu que fer-les més amples, com s’ha fet entre el passeig del Terraplè i la Mariona, només els restaria espai per aparcar. Tot i això, diu que se senten “abandonats”: “No sabem ni de quin barri som”, relata.
De fet, fer les voreres més amples en aquests trams requeriria buscar mètodes que no afectessin el trànsit. En ser els punts d’entrada i sortida al municipi, eliminar carrils pels vehicles podria causar embussos. Així ho pensa en Jesús Diaz, que ha treballat durant 20 anys a Aluminios Díaz, situat a l’avinguda València: “Si eliminessin carrils seria un caos”.
L’arribada del tramvia
Ara per ara, no es preveu una reforma integral d’aquests dos trams, ja que està condicionada per la futura arribada del tramvia. Segons explica l’alcalde, Xavi Paz, en declaracions a Viu Molins de Rei, la zona de l’avinguda Barcelona que va des de la Riera Bonet fins a la Mariona “té unes característiques diferents”.
A més de necessitar espai de pas pel tram, seria el punt de gir dels trens per anar al carrer Canal de la Infanta fins al parc del Pont del Pont de la Cadena. “La part renovada no quedava afectada per cap infraestructura ni per l’arribada del tram. En aquest cas, el costat del riu no té façana d’habitatges i requereix un model de reforma diferent”, assegura Paz.

A tot això, el batlle afegeix que estan estudiant una millora de la vorera muntanya per mirar d’ampliar-la, afegir més arbrat i “per fer-ho el més semblant possible a la resta del carrer”. Un dels aspectes que valoraran seran les possibles afectacions a la mobilitat i al trànsit.
La situació es complica l’avinguda València, ja que, a més d’estar afectada pel pas del Trambaix, és propietat de l’Estat. Tot dependrà d’una futura reforma a Quatre Camins i dels acords que es pugui arribar amb la resta d’administracions. Sobre això, Paz assegura que es faran actuacions més petites per garantir el manteniment de la via pública.
Segons el Pla Director d’Infraestructures de la Generalitat, el tramvia hauria d’arribar a Molins de Rei abans del 2028.
Més comentat 2