Des de la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola, l’entitat molinenca exigeix l’aturada d’unes remodelacions que s’estan fent a l’altura de la masia de Can Salat per les afectacions que podrien tenir en la biodiversitat. Demanen elaborar uniforme per estudiar l’abast d’aquest impacte.

La Plataforma Cívica en Defensa de Collserola (PCDC), on s’inclou l’entitat molinenca SOS La Rierada, demana paralitzar unes actuacions que s’estan duent a terme a la riera de Vallvidrera perquè s’avaluïn els seus possibles impactes sobre la biodiversitat. Per això, veuen necessari tramitar una Avaluació d’Impacte Ambiental simplificada (AIA), un document que permetria conèixer les possibles conseqüències negatives d’aquests treballs, segons informen en una carta dirigida al director del Consorci del Parc Natural de Collserola, Raimon Roda.
Les entitats adherides a la PCDC fan referència a un projecte de restauració i naturalització que s’està desenvolupant a l’altura de la masia de Can Salat. Està inclòs dins del Programa d’acció del conveni de custòdia fluvial a la riera de Vallvidrera a Molins de Rei que està executant la Societat Catalana d’Herpetologia amb un pressupost de 46.900 euros. Aquestes actuacions tenen com a objectiu extreure la canya americana, una espècie invasora, i plantar-hi espècies de ribera.
Impactes en la fauna o en la replantació
A més, dins dels treballs s’inclou la construcció de dues basses per a amfibis a tocar del llit de la riera, unes actuacions, que, segons diuen, “no se’n fa cap menció al projecte” i només s’hi cita “obrir braços secundaris a la riera”. Aquestes activitats comporten “la intervenció de maquinària pesant a la mateixa llera del riu”, tal com ha vist la plataforma en una visita a les obres.
Per això, demanen l’elaboració d’una AIA, ja que consideren el projecte que s’inclou dins dels criteris de la Llei 9/2018, que regeix aquesta documentació. Per exemple, aquesta llei marca com a objecte d’avaluació els espais catalogats de Reserva Natural, com ho és el tram en qüestió. “Cal avaluar, per exemple, els impactes sobre la fauna piscícola, o per la creació de talussos que puguin resultar inadequats per a una adequada replantació que afavoreixi la biodiversitat”, diuen a la carta.
Viu Molins de Rei ha intentant saber l’opinió del Parc Natural de Collserola a través del seu servei de comunicació, però de moment no ha estat possible obtenir resposta.