Viu Molins de Rei fa públic el document de l’addenda entre l’Ajuntament i la Generalitat sobre la nova llar d’avis. El Govern català finançarà places públiques si compta amb finançament.
Aquest diari digital és possible gràcies a una comunitat de socis i sòcies que fan una petita contribució econòmica. Si vols fer-te soci, posa’t en contacte amb nosaltres a info@viumolinsderei.com
Des del govern municipal s’ha considerat com un pas important per aconseguit la tan reivindicada nova residència. Al mateix temps, des de l’oposició, partits com la CUP han assegurat que és un document que “no diu res”. La famosa addenda de la llar d’avis, que ha encallat el procés, ha estat finalment signada per l’alcalde, Xavi Paz; i l’anterior consellera de Drets Socials, Violant Cervera. De fet, va ser un dels últims de Cervera abans de la sortida de Junts del Govern català.
Però exactament què diu aquest document? Després de setmanes d’insistència, Viu Molins de Rei ha tingut accés a l’addenda, que es pot consultar a continuació.
“L’objecte d’aquesta Addenda és indicar, en relació amb el Pacte primer del Protocol subscrit el 5 de desembre de 2018, que la previsió actual del nombre de places que estudien les parts es troba en 50 places del servei de residència assistida per a gent gran de caràcter temporal o permanent i de 20 places del servei de centre de dia de gent gran”, diu el document, que és un matís al protocol que es va signar fa ja quatre anys.
En aquest sentit, s’interpreta que aquesta seria la quantitat de places públiques que la Generalitat estaria disposada a pagar. De fet, en els annexos reprodueix la regulació actual de tarifes.
Més endavant, en el text es pot llegir: “Es podrà preveure que puguin adjudicar-se al servei de residència assistida de nova construcció les 30 places del servei de residència assistida per a gent gran titularitat de l’Ajuntament de Molins de Rei”. Aquestes 30 places són les actuals, vinculades a l’antiga llar d’avis Doctor Josep Mestres.
El matís és important: l’Ajuntament volia un compromís específic de passar de 30 a 80 places públiques, conservant les que ja es tenen ara. El consistori ha volgut evitar un ball de xifres.
Ara bé, tot plegat, com ja ho feia el protocol del 2018, posa condicionants per part de la Generalitat. “Si, com s’interessa i és voluntat comuna de les parts, finalment es subscriu el conveni establint en ferm els compromisos indicats, caldrà estar a les disponibilitats pressupostàries i al què disposi la normativa aplicable”, s’expressa a l’addenda.
Dit en altres paraules: la Generalitat de Catalunya finançarà places si en el moment en el qual siguin necessàries té prou finançament. A més, es recorda que caldrà fer un conveni -no un protocol amb addenda, que és el que Molins de Rei ha aconseguit fins ara- que posi negre sobre blanc.
Pressupost orientatiu de gairebé un milió i mig d’euros
El pressupost total anual orientatiu per al finançament de les places públiques de la Generalitat és d’1.398.023 euros sense IVA, dels quals 1.166.540 aniran directes a les 50 places de la residència i 231.483 euros aniran a les 20 places del centre de dia.
Fa uns mesos, la Generalitat va avisar que no finançaria places fins que no estigui construïda la residència. A finals del 2020, es van descobrir els guanyadors d’un concurs d’idees organitzat per l’Ajuntament per dissenyar la nova llar d’avis.
Arribat a aquest punt, convé recordar que és l’Ajuntament qui es farà càrrec de la construcció de l’equipament, tot i que teòricament sigui una competència de la Generalitat. Així es va definir l’any 2017, quan es deia que hi hauria residència l’any 2019. Llavors ja hi havia una intensa mobilització ciutadana a favor de l’equipament, encapçalada per la Plataforma d’Afectats per la Residència a Molins de Rei (PARM).
Però és que el tema de la residència s’arrossega des de molt abans. L’any 2006 la Generalitat ja tenia compromisos amb el consistori i es van incomplir. El mateix va passar amb les noves promeses de l’any 2009. Un any després es va pactar un pla de finançament…
Acord signat o declaració d’intencions?
L’alcalde, Xavi Paz, va dir fa unes setmanes que s’havia avançat “molt significativament” per aconseguir l’objectiu de disposar d’una nova llar d’avis. El socialista va enumerar dos factors: “Signatura, per part de la Generalitat, de l’addenda per passar de les 30 a les 80 places públiques” i el “consens amb la fórmula per dur-la a terme, mitjançant un concurs per a la construcció i gestió de la futura residència”.
“Acord signat!, la futura residència per la gent gran tindrà 50 places públiques més. Gràcies consellera Violant Cervera per complir amb la teva paraula, no és el cas d’altres consellers”, va dir, per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, que comparteix espai polític -Junts- amb Cervera.
I part de l’oposició va criticar aquestes paraules. “No diu res“, va dir sobre l’addenda el regidor de la CUP, Marc Vives. “És només una declaració d’intencions”, va afegir en declaracions a Ràdio Molins de Rei. “No compromet a res”, va reblar. Ara que el document s’ha fet públic, que cadascú extregui les seves pròpies conclusions.
Aquest diari digital és possible gràcies a una comunitat de socis i sòcies que fan una petita contribució econòmica. Si vols fer-te soci, posa’t en contacte amb nosaltres a info@viumolinsderei.com