La restauració de la riera de Vallvidrera, que comprèn un tram de 63 hectàrees, tindrà una durada aproximada de quatre mesos i un cost total de més de 500.000 euros.
L’Ajuntament ha presentat aquest divendres l’inici de les obres de restauració de la riera de Vallvidrera. El projecte de rehabilitació comprèn la millora de la superfície situada al curs baix de la riera, entre la masia de Can Rabella i el riu Llobregat, el que representa un total de 63 hectàrees i una longitud de 1.607 metres. El cost total de la rehabilitació de la zona és de 537.818 euros i tindrà una durada aproximada de quatre mesos. Està previst que les obres finalitzin durant el primer trimestre del 2023.
El regidor de Medi Ambient, Àlex Herrero, ha explicat la importància d’aquestes obres i ha remarcat que els objectius de la millora són “recuperar la funcionalitat ecològica, eliminar la vegetació per millorar la dinàmica fluvial i preservar els elements autòctons”. Unes obres que, segons diuen els seus impulsors, pretenen renaturalitzar la zona i que impliquen talar totes les canyes americanes, una espècie invasora que afecta el rendiment normal de la riera.
Després que les obres de restauració de la zona natural del polígon de les Llicorelles hagin creat controvèrsia per la gran diferència entre el projecte sobre pla que va presentar l’empresa Goodman i el que és la zona a l’actualitat, cal veure com aniran avançant les obres de la riera, situada en una zona propera.
El pla de les Llicorelles mostrava com la zona quedava finalment completament naturalitzada i integrada a l’entorn de Collserola i en l’actualitat és una esplanada completament seca i sense gairebé vegetació. L’alcalde, Xavi Paz, justifica que part de que la zona actualment tingui aquest aspecte tan àrid és per qüestions “del gran problema de sequera que es pateix en l’actualitat”. Malgrat tot demana confiança en la restauració de la zona de la riera de Vallvidrera.
Millorar els desguassos en cas de pluja
Un dels principals objectius de la reforma és la millora de la canalització de l’aigua en situacions de pluja. Amb la retirada de la canya americana, la riera quedarà completament lliure i això permetrà la canalització de les aigües quan arribin les pluges. Amb aquesta actuació, es recuperarà la funcionalitat de la riera i millorarà la dinàmica fluvial a més d’augmentar el cabal de l’aigua.
“La canya americana és una espècie invasora. El que passa quan la traiem és que permet que en moments de pluja quedi lliure la riera i passi l’aigua. Hem d’aconseguir que les rieres desaigüin les aigües en cas de pluja”, ha explicat Jordi Boltà, cap del negociat de Medi Ambient de l’Ajuntament.
A més, han dit que es replantaran arbres d’espècies autòctones que milloraran l’estat de l’ecosistema per posar en valor la zona de la riera, ja que és l’única massa d’aigua estable del parc de Collserola. Aquesta acció té com a objectiu millorar la renaturalització de la zona que actualment es troba en un estat àrid, entre altres causes per la sequera. També s’obrirà un pas d’entrada a la muntanya al costat de la riera, per poder millorar la qualitat paisatgística i poder fer un ús lúdic i social de la zona.
Raimon Roda, gerent del Parc Natural de Collserola, ha valorat el projecte de restauració i ha explicat que aquesta reforma “millorarà la connectivitat de la serra de Collserola i el riu Llobregat per fer compatible l’ús social de la zona i la preservació del Parc”.
Tres anys de manteniment
Pel que fa a les tasques de manteniment, es faran diverses actuacions per tal d’eliminar completament la canya americana, una espècie que té tendència a rebrotar. Aquestes tasques es realitzaran durant els tres anys posteriors a la finalització de les obres i tindran un cost aproximat de 100.000 euros.
Malgrat plantejar tres anys d’actuacions per al manteniment de la zona el que encara no es coneix és què passarà un cop acabi aquest període. El pla de manteniment està dissenyat per eliminar per complet la canya americana de la zona de la riera però un cop acabin les obres d’actuació preventiva el què passarà encara és una incògnita. El projecte de renaturalització també preveu la millora de la flora de la zona, per tant quedaria per veure com es manté a la llarga el projecte.
Àlex Herrero, ha volgut posar l’accent en la preservació de la zona, ja que “és el nostre pulmó verd” i és fonamental mantenir la riera en bones condicions per assegurar el benestar de la ciutadania.