La CUP reclama ser més agosarats, Molins en Comú troba a faltar apel·lar a no generar i ERC qüestiona el pressupost del nou contracte de recollida de residus. Per la seva banda, el govern municipal diu que les coses s’han de fer amb prudència.
Retrets al govern municipal format pel PSC i Junts per Molins al darrer ple pel nou contracte de gestió de residus i neteja viària, criticat per “falta de valentia” a l’hora de fer passes cap a un nou model de gestió de residus més sostenible.
El contracte que s’obre a concurs públic, aprovat amb els vots en contra d’ERC i la CUP; i les abstencions de Molins Camina i Molins en Comú, sí que incorpora algunes novetats, com ara l’aplicació del porta a porta a tres barris molinencs: Riera Nova, Can Graner i Torrent de l’Hospital. Tanmateix, la majoria de l’oposició considera que hi ha moltes qüestions que s’han deixat de banda. La proposta va rebre una allau de crítiques també per la “poca participació que s’ha ofert a la resta de formacions polítiques en l’elaboració del contracte”.
“Qui més recicli, que menys pagui”
Tant ERC, com la CUP i Molins en Comú tenen clar que que la gestió de residus és “un servei fonamental” i “un contracte des d’on realment l’Ajuntament pot fer moltes coses per millorar Molins de Rei”.
És precisament per això que lamenten que no tingui en compte iniciatives com el sistema de contenidor tancat amb xip, que permetria posar en marxa la recollida sota a la premissa de: “Qui més recicli, que menys pagui”. Així ho exposava el regidor de la CUP, Marc Vives, que reclama “avançar cap a una societat menys consumista i deslligada a les lleis de compravenda, màrqueting i publicitat del sistema capitalista”.
Els anticapitalistes lamenten que aquest nou sistema porta a porta “només s’apliqui a tres zones concretes de Molins de Rei” i afecti a “una població petita respecte del global”. De fet, asseguren que, mentre eren al capdavant de la regidoria Medi Ambient, ja es va fer un estudi el juliol de 2019, que convidava a instal·lar contenidors amb xip a les zones on no es podia aplicar el porta a porta.
En un context de crisi climàtica i manca de recursos del planeta, “falta dir-li a la gent que el que és important no és reduir sinó no generar”, s’hi suma Gerard Corredera, de Molins En Comú, que demana centrar la mirada també cap a “un altre model que penalitzi aquelles persones que no actuen en acord”.
Com a resposta, tant la regidora de Serveis Municipals, Esther Espinosa, com el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, han justificat que “les coses s’han de fer amb prudència”. Sánchez reconeix que “hem de reciclar molt millor i assegura que hi ha la “voluntat de canviar els contenidors”, però posposa a un futur la possibilitat d’incorporar xips per tenir un major control dels residus.

Manca de participació de la resta de partits
Alhora, els tres partits desaproven que no s’hagi donat “marge real de participació efectiva” a la resta de colors polítics en l’elaboració dels plecs d’aquest nou contracte: “Estem a finals de mandat i avui el govern aprovarà una licitació que hipotecarà el govern de la propera legislatura. Per responsabilitat, haurien d’haver tingut en compte tota l’oposició”, etzibava el regidor d’ERC, Joaquim Llort. Ara per ara, la sociovergència governa amb majoria absoluta.
Almenys, però, demanen que “l’ajuntament es doti d’infraestructures i mecanismes interns” per poder fer un seguiment de l’empresa que s’encarregui de la gestió. Així ho reclamava Gerard Corredera a qui se li ha assegurat que hi haurà un “control a nivell tècnic” tant de la “quantitat” com de la “qualitat” del reciclatge.
Pel que fa al control de l’empresa que s’encarrega del servei, la CUP també ha retret que en el darrer contracte s’hagi seguit apostant per una empresa “amb incompliments i expedients oberts” i s’hagi prorrogat un contracte que “acabava el desembre de 2021”.
Prou pressupost?
Finalment, partits de l’oposició també es mostren preocupats perquè “el pressupost sigui l’adequat perquè les empreses vulguin competir en aquesta licitació”. Així ho posava sobre la taula Joaquim Llort, que qüestionava: “Un servei millor que l’actual per 350.000 euros l’any de més. Serà suficient?”
Per la seva banda, la regidora de via pública i serveis municipals detallava que ja hi va haver una modificació del cost del contracte 2.400.000 el mes de juliol que actualitzava els costos de personal i maquinària i tenint en compte l’augment de preu de l’energia. Això és el que suposaria el pressupost no augmenti tan dràsticament malgrat la millora a la qual es vol fer front.
Con estas “valentias” y apariciones de los gobernantes y regidores de la oposición , eso si , todos democráticos ,sin conocimientos de nada y sin contrastar con profesionales del tema , estamos hartos los ciudadanos de Molins de Rei, de esos sabios de la CUP que quieren con el meneo de la perdiz ( 350 €/ pleno ) más operarios municipales ( tipo Maymo) que recojan una a una las basuras las basuras con eso del puerta a puerta, los de Comunes , comerse las basuras, y los de ERC Ave maria purísiama… y otro invento como las islas emergentes con más empleados y más maquinaria, y más costes en el recibo de las basuras.
La solución de la recogida de las basuras está en recogida de basuras con camiones de carga lateral que ya están implementando en municipios tan cercanos como Esplugues, Hospitalet, y no le demos más vueltas…