• FES-TE SOCI ARA
Dissabte, 01 abril, 2023
  • Iniciar sessió
  • Registre

No hi ha productes a la cistella.

Viu Molins de Rei
  • Política
  • Economia
  • Societat
  • Cultura
  • Esports
  • Entitats
  • Opinió
  • Farmàcia de guàrdia
Sense resultats
Veure tots els resultats
  • FES-TE SOCI ARA
  • Política
  • Economia
  • Societat
  • Cultura
  • Esports
  • Entitats
  • Opinió
  • Farmàcia de guàrdia
Sense resultats
Veure tots els resultats
Viu Molins de Rei
FES-TE SOCI

La davallada ornitològica a les Llicorelles mostra el maltractament a la riera de Vallvidrera

Laia Izquierdo, Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i SOS la Rierada

Laia Izquierdo
14/02/2023
EnviarCompartirTuitarEnviar
Sortida a la Riera de Vallvidrera // Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i SOS la Rierada

El passat dissabte 14 de gener una cinquantena llarga de persones vam gaudir d’una sortida a la riera de Vallvidrera convocada per la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i SOS la Rierada i va comptar amb el guiatge de l’ornitòleg Carles Furquet. La visita va transcórrer des de can Rabella fins la Rierada i va permetre observar la diversitat d’ocells de Collserola i alhora posar de manifest com l’urbanisme obsolet (derivat del PGM del 76!) és la guia de les actuacions dels equips de govern i, en concret, les de l’Ajuntament de Molins que afecta de manera greu la fauna i els ecosistemes del Parc de Collserola.

A les Llicorelles, amb vistes a les desproporcionades naus logístiques que protagonitzen ara el paisatge, vam constatar que la restauració feta pel promotor Goodman es deficient i no s’ajusta al projecte promès i molt menys al necessari  tot i havent estat acceptada com a correcte pel nostre govern municipal! Vam recordar com aquest espai, pertanyent a Xarxa Natura 2000 i al Parc de Collserola (ens preguntem: es pot protegir més “sobre el paper” un espai… i a pesar d’això, destruir-lo?) va ser modificat per abocar-hi les terres sobrants que calia enretirar per construir les plantes soterrades de les naus (oimés: pot una avaluació ambiental aprovada per la Generalitat permetre degradar un espai altament protegit, canviar la seva orografia i destruir tota la vegetació existent?).

En Carles Furquet, gran coneixedor de la zona, ens va explicar com aquest espai era una zona de pas migratori i estada d’ocells passeriformes dels quals se’n podien trobar fringíl·lids com cadernera, verdums, verderols, donat que hi tenien aliment. Amb freqüència s’hi observaven també rapinyaires com l’astor i l’esparver, que s’alimentaven d’aquests petits ocells i de petits mamífers que l’habitaven. En res s’assembla la suposada restauració feta al que hi havia abans de fer la intervenció: abocar i terrassar terres argiloses extretes del subsòl, simples àrids estèrils, fa que es necessitaran anys, malgrat la seva suposada restauració estètica, per recuperar la flora que alimentava uns ocells que, ara i per simple manca d’aliment, han hagut de fugir…. Sí que vam veure encara pit roig, cotxa fumada, gratapalles, bitxac i la nouvinguda i invasora cotorra kramer.

Aleshores,  aquesta inacceptable “restauració”… amb quin objectiu s’ha fet? I el que és més greu, per què l’Ajuntament l’accepta i no exigeix una veritable restauració? Per què es permet abocar un munt de diner públic a la reintroducció del gripau d’esperons a un espai que no li és benèvol? L’Ajuntament ho haurà d’explicar públicament.

Tot seguit vam poder constatar amb disgust i indignació quin tipus d’obres de “restauració” de la riera està fent ara l’Ajuntament de Molins: l’han convertit en un gran canal de desguàs rectilini per on lliscaran amb força possibles grans avingudes. En observar uns talussos molt verticals, ens vam preguntar… és possible que s’hi  pugui plantar  i consolidar la vegetació de ribera que ha de substituir la canya americana invasora? I com afavoriran la recuperació de la fauna autòctona, que requereix una llera naturalitzada amb un curs lent i suaus meandres?

Vam avançar riera amunt, fins a Can Planas completament seca! (tot i tractar-se d’una riera mediterrània amb un curs intermitent, la manca de cabal s’ha agreujat per les múltiples captacions aigües amunt sense cap tipus de control). Aquí vam veure o escoltar ocells propis de bosc de ribera com el reietó, el picot garser gran i petit, el gaig, les mallerengues carbonera, blava, cuallarga i emplomallada, la cuereta groga, el durbec, el lluer, el pinsà, el gafarró, la merla i algun tallarol. Vam reflexionar sobre la importància de tenir una visió global dels espais: com els ocells protegeixen els arbres de les plagues d’insectes, com els arbres morts serveixen per fer caus i nius a les aus… És obligat, doncs, tenir una visió molt àmplia sobre la complexitat dels ecosistemes, ja que tot sempre està interrelacionat.

Sortida a la Riera de Vallvidrera // Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i SOS la Rierada

Arribats a la zona de Can Salat, fou inevitable fer una reflexió crítica sobre l’actuació de “restauració” que s’hi va realitzar l’any passat per part de la Societat Catalana d’Herpetologia amb una subvenció de 38.000 euros de l’Agència Catalana de l’Aigua. És un claríssim exemple d’actuacions que no consideren la complexitat de fer actuacions sobre la natura. Per un costat, van fer amb maquinària pesant l’excavació d’unes basses profundes a tocar de la riera, fins arribar al nivell freàtic per afavorir els amfibis (que no estan en especial risc a Collserola!) però que no serveixen per protegir la població de barb cua-roig en declivi ja que no poden trobar refugi davant grans avingudes… sense comptar amb l’increment de la pressió tròfica que sofriran els peixos en augmentar artificialment els seus competidors.  Per altra banda, vam celebrar la retirada de canya americana, però lamentem que no s’hagi fet cap actuació per afavorir la creació de meandres a la riera i prevenir que l’aigua agafi velocitat ja que s’han fet uns talussos molt verticals que dificultaran la consolidació de la vegetació a la zona.

Ens vam adonar que costa que s’inverteixin diners públics en els espais naturals i, per tant, és bàsic garantir que ajudin a millorar l’ecosistema, en lloc de posar més obstacles al seu desenvolupament.

Zona de Can Salat a la Riera de Vallvidrera // Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i SOS la Rierada

I encara vam veure un exemple més d’actuacions fetes sense visió ecològica: a finals de l’any 2017 es va fer una estassada de tot el sotabosc i arbres a la zona de la font de l’Espinagar que va implicar la desaparició de tots els passeriformes que habitaven la zona. En desconeixem el motiu, que podria ser la retirada de la canya americana i l’aprofitament de la fusta dels arbres. Des de llavors, no s’ha fet seguiment de la retirada de canya, que torna a créixer a la zona.  A més, s’observa la dificultat de regeneració de la flora de la zona: el llentiscle ha desaparegut; el lligabosc, el marfull, l’arç blanc i oms que hi havia s’han vist molt reduïts!. En general, encara que s’han regenerat una mica l’esbarzer i l’ortiga, tot l’estrat arbustiu que alimentava insectes i ocells va desaparèixer.

Per acabar, vam finalitzar la sortida a la Rierada, a l’espai que es veurà greument afectat en cas que l’Ajuntament de Molins persisteixi en fer el projecte d’urbanització de la Rierada, que implicaria un definitiu increment de la construcció a la zona. Per una banda, a la zona de la Sibèria, es pretén protegir edificacions en zona inundable mitjançant l’artificialitzaciò encara més punyent de la ja malmesa llera a base de murs de formigó. A la Rierada Oest, a més d’ampliar el pont, es pretén traçar un carrer asfaltat amb prou feines a uns 15 metres de la riera a la zona de la Font de l’Espinagar, ignorant que la riera de Vallvidrera caldria ser protegida a nivell europeu unificant-la com a Reserva Natural Parcial en tot el seu curs, no permetent l’anomalia que els plans de l’ajuntament puguin malmetre aquest espai natural que consideren com a urbanitzable… De què serveix “restaurar” la riera en el seu curs baix… si es malmet a la resta del seu recorregut?

Sortida a la Riera de Vallvidrera // Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i SOS la Rierada

En conclusió, en aquest curt recorregut hem pogut veure com al llarg dels anys s’han realitzat i es continuen planificant actuacions inconnexes en diferents espais de la riera que la perjudiquen clarament i, el que es més greu, ni tan sols tenen una mínima mirada global sobre el conjunt de la conca. La riera de Vallvidrera és cabdal per la continuïtat del Parc Natural de Collserola i cal que les administracions en prenguin consciència per garantir la seva recuperació.

Laia Izquierdo, Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i SOS la Rierada

“Les plataformes que signen l’article assenyalen que les opinions publicades a l’escrit corresponen, i doncs, son únicament responsabilitat, d’aquestes entitats. En cap cas responen en particular a les de l’ornitòleg Carles Furquet, doncs la seva col·laboració en la sortida referida es va limitar als aspectes corresponents a observacions ornitològiques”

EnviarCompartirTuitCompartir

RelacionatArticles

Desídia del govern als horts urbans

Desídia del govern als horts urbans

31/03/2023
El jovent, una prioritat 

El jovent, una prioritat 

30/03/2023

El nostre compromís amb el patrimoni històric

02/03/2023
Voluntat de canvi

Voluntat de canvi

01/03/2023
Soc la Marta, i vull ser la teva alcaldessa

Soc la Marta, i vull ser la teva alcaldessa

19/01/2023
Molins de 10… o Molins de “greenwashing”?

Molins de 10… o Molins de “greenwashing”?

07/12/2022
Article següent
L’habitual asfaltatge estiuenc s’avança al febrer en any electoral

L'habitual asfaltatge estiuenc s'avança al febrer en any electoral

Més comentat 4

  1. manel says:
    2 mesos enrere

    Es increïble la demagògia, abans aquest espai estava ple de funcions il·legals que deixaven tota la runa , deixalleries il·legals , empreses d’extracció de terra i en aquesta època sembla que tot la Riera de Vallvidriera era un lloc idíl·lic de Nacional Geogràfic.
    I respecte a la urbanització es molt ecològic que el clavegueram de moltes de les cases vagin a la Riera ocells i per la natura l’agraeixen

    Respon
  2. Josep says:
    1 mes enrere

    “La ignorància és atrevida” se sol dir…

    Respon
  3. Cisco says:
    1 mes enrere

    No sé de quina riera de Vallvidrera ni situació en que es trobava…abans… parla aquest senyor…es veu que aquest sr Manel o atén al seus interessos o no havia estat mai en aquest lloc, això si es fer demagògia barata!
    No fotem home! Una mica de seriositat i rigor!

    Respon
  4. manel says:
    3 setmanes enrere

    Benvoguts Josep i Cisco ,
    Davant dels vostre comentaris de seriositat i com sembla que vosaltres fa anys que esteu voltant per totes les zones que descriu l’article voldria fer-vos unes preguntes :
    1.- On es ara la nova empresa logística ( que no m’agrada ) fa uns 10 anys en el antic camí denominat ” la trasera a Papiol ” que unia amb les Escletlles de Papiol , al seu pas per on es ara l’empresa logística. Quines activitats havien ?
    2.- D’aquestes activitats on deixaven les deixalles ? I on anava el clavegueram ?
    3.- Actualment La Rierada on va el clavegueram ? A quina xarxa ?
    4.- Fa 30 anys quantes persones amb una edat suficient va anar a recollir plats que llançaven del Camp de Tir ?

    Apa Cisco , sembla que tinc més experiència d’aquesta zona del que tu penses

    Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

A la portada

Arriba el SuperMes al Baix Llobregat, tot el mes d’abril ple de propostes familiars amb descomptes
Cultura

Arriba el SuperMes al Baix Llobregat, tot el mes d’abril ple de propostes familiars amb descomptes

Viu Molins de Rei
31/03/2023
El minut a minut del ple municipal de desembre del 2022
Política

El minut a minut del ple municipal del mes de març del 2023

Samar Elansari
31/03/2023
La rehabilitació del Palau de Requesens ha bregat amb un interior més deteriorat de l’esperat
Cultura

La rehabilitació del Palau de Requesens ha bregat amb un interior més deteriorat de l’esperat

Lucía Abadías López
31/03/2023

VIU+

Viu Molins de Rei coopera amb setze mitjans més per crear un portal informatiu independent d’àmbit metropolità

Viu Molins de Rei coopera amb setze mitjans més per crear un portal informatiu independent d’àmbit metropolità

22/03/2023
Butlletí | La intensitat de l’Anuari (ja a impremta)

Butlletí | La intensitat de l’Anuari (ja a impremta)

28/01/2023

Butlletí | Detectar la violència masclista

11/12/2022
Més

Missió

La nostra independència depèn de tu. Per poder fer el periodisme local que Molins de Rei necessita ens cal el teu suport econòmic.

FES-TE SOCI de Viu Molins de Rei

ANUNCIA'T al Viu Molins de Rei

Contacte

Viu Molins de Rei és el diari local de Molins de Rei. Aquí pots saber més sobre nosaltres. També et pots posar en contacte amb l'equip del diari.

QUI SOM

Amb el suport de:

Viu Molins de Rei

Formem part de la catalunyametropolitana.cat

Llicència

Viu Molins de Rei

Viu Molins de Rei és propietat de Viu Comunicació SCP i està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons.

© 2022 Viu Molins de Rei - Disseny: Marc Redorta.

  • Iniciar sessió
  • Registra't
  • Cistella de la compra
Sense resultats
Veure tots els resultats
  • Política
  • Economia
  • Societat
  • Cultura
  • Esports
  • Entitats
  • Opinió
  • Farmàcia de guàrdia

© 2022 Viu Molins de Rei - Disseny: Marc Redorta.

Inicia sessió o crea un compte i accedeix a tots els continguts

Inicia sessió al teu compte a continuació

Contrasenya oblidada? Registra't

Crea el teu compte i subscriu-te

Omple els formularis següents per registrar-te

Tots els camps són obligatoris. Iniciar sessió

Recupera la teva contrasenya

Introdueix el teu nom d'usuari o adreça de correu electrònic per restablir la contrasenya.

Iniciar sessió
Segur que vols desbloquejar aquesta publicació?
Desbloqueig restant : 0
Confirmes que vols cancel·lar la subscripció?
X