El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Molins de Rei, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i la Societat Catalana d’Herpetologia està previst que tingui una duració de quatre anys i suposarà una inversió de 19.000 euros anuals fins al 2025.
El consistori ha acordat en l’últim ple l’aprovació del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i la Societat Catalana d’Herpetologia per cuidar l’àmbit natural de la riera de Vallvidrera a la zona del nou polígon de les Llicorelles. Tots els partits van votar a favor menys Molins Camina Podem i Molins en Comú, que es van abstenir.
El conveni preveu que la Societat Catalana d’Herpetologia assumeixi el manteniment i gestió d’aquests terrenys situats en un àmbit periurbà i té com a objectiu fer compatible l’ús del tram final de la riera de Vallvidrera amb la conservació del medi i la millora de la biodiversitat.
El conveni, que encara no s’ha signat, té una durada de quatre anys i dos de pròrroga, amb un pressupost per part de l’Ajuntament de 5.000€ per a aquest 2022 i 19.000 euros anuals fins al 2025. En cas que s’aprovés la pròrroga, els 19.000 euros s’ampliarien també per al 2026 i 2027.
Àlex Herrero, regidor de Medi Natural de l’Ajuntament, ha remarcat que “la finca és una zona natural pública que té una elevada potencialitat en termes de sensibilitat ambiental” i que “el projecte vol fer compatible l’ús del territori i garantir la seva conservació, especialment el tram final de la Riera de Vallvidrera”.
Pressupost insuficient
L’acord d’aprovació del conveni no ha estat exempt de crítiques. Marc Vives, regidor de la CUP, ha criticat que el pressupost és insuficient i que malgrat valorar de manera molt positiva el conveni “més enllà del que es signa, caldrà ficar diners, ja que 19.000 euros anuals són insuficients”.
Per altra banda, des de la CUP, valoren de manera molt positiva la gestió compartida i Vives afegeix que “hem de ser conscients que és un espai clau i ja s’ha vist que la primera fase de rehabilitació no ha acabant sent com hauria de ser”. El regidor, a més ha matisat que s’hauria de fer un “sobreesforç econòmic perquè aquests primers anys la zona agafi la forma que esperem que tingui”.
Promoure un espai lúdic i d’horts urbans
Des de Molins en Comú han criticat que el projecte és poc ambiciós amb l’espai. Acusen l’Ajuntament de no tenir voluntat per implantar activitat agrícola a la zona i aposten per utilitzar el terreny d’una forma lúdica a través dels horts urbans. “Aquesta gestió pot ser compatible amb un ús agrícola de la zona que promogui el consum de proximitat i l’autoproducció”, ha explicat Gerard Corredera, regidor de Molins en Comú.
En la mateixa linea que Corredera, Miguel Ángel Pozo, regidor de Molins Camina Podem, ha remarcat que es troba a faltar una definició més acurada del projecte i que hi ha una manca de visió acurada del que és la societat. A més ha afegit que el parc de Collserola, ja que també signa el conveni, “hauria de col·laborar en la conservació d’aquest espai”.