La compra per part de l’Ajuntament del conjunt històric de Sant Pere Romaní i els seus voltants, que passarà a mans municipals les properes setmanes, després d’anys de negociació amb les propietàries, és el colofó d’un mandat on l’actual Govern ha fet per la protecció i promoció del nostre patrimoni històric el que no havia fet mai cap consistori en democràcia.
Al juny del 2019 l’alcalde Xavi Paz creava la Regidoria de Patrimoni Històric amb l’objectiu de planificar, impulsar i executar les polítiques que el nostre Ajuntament volia portar a terme en aquest àmbit. Amb l’aprovació del PEPHA (Pla Especial de Patrimoni Històric i Arquitectònic) al febrer de l’any 2019, el nostre municipi té, per primera vegada a la història contemporània de la vila, un instrument de protecció del nostre patrimoni i un marc normatiu que permet conservar-lo. L’elaboració del PEPHA va començar el mandat anterior i va comptar amb el suport unànime de totes les forces polítiques i de les persones i entitats que treballen cada dia per defensar el nostre patrimoni.
Amb aquest objectiu assolit i amb la Comissió de seguiment del PEPHA constituïda, la Regidoria ha consolidat la seva estructura i ha fet seguiment de totes les obres que es fan a la vila, tant públiques com privades, i que segons el PEPHA són susceptibles de controlar en els seus diferents nivells de protecció. D’aquestes vull destacar dos edificis emblemàtics de la vila, com són l’edifici del Molí, l’antiga fàbrica Ferrer i Mora, i el Palau de Requesens.
El primer és la seu de la nova Biblioteca Municipal, espai que el PSC va proposar al seu programa electoral de l’any 2011, i que ha permès no tan sols rehabilitar l’edifici i museïtzar els diferents espais industrials, com la turbina de vapor, que ens explica els orígens de l’edifici, sinó també tenir una de les biblioteques de referència de la comarca amb 2.500 metres quadrats de superfície. En aquests moments s’estan executant obres per a habilitar l’espai firal a la planta baixa, el tecnològic a la primera planta i diversos espais polivalents al mòdul C. En paral·lel, hem encarregat un estudi històric de la zona del Molí, que ens permetrà localitzar, identificar i actuar als molins ubicats al rec vell que passa just al costat de l’edifici.
L’altre gran edifici, el Palau de Requesens, es troba a la recta final de la seva restauració i rehabilitació i serà la seu del nou Museu del Renaixement a Catalunya, aquesta recuperació del patrimoni ha sigut possible gràcies als ajuts d’altres administracions que han col·laborat amb el seu finançament, com el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través de l’1,5% cultural, els fons Feder i la Generalitat de Catalunya. L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha participat en la redacció del projecte per part dels seus equips tècnics. Aquestes contribucions i suports ens permeten rehabilitar i donar contingut a aquest edifici tan important per a la història de la nostra vila.
També hem dut a terme cada any les Jornades Europees de Patrimoni amb exposicions i l’explicació de la feina feta per la Regidoria, com les diferents actuacions en què s’ha fet servir la tecnologia del georadar al jaciment ibero-romà de la Plaça de les Bruixes, al jaciment romà de Ca la Cordia, o a diferents espais de l’edifici del Molí i els seus voltants, que ens permeten conèixer amb més profunditat la zona estudiada per a projectar-hi actuacions futures. També hem encarregat un informe complementari del PEPHA per documentar edificis, masies i camins, la majoria dels quals estan situats al Parc de Collserola, que el document de protecció
no acabava d’ubicar amb exactitud.
Molins de Rei necessitava passar de la presentació de projectes que després no s’executaven a governs que els facin realitat. Així ho hem fet amb el Molí, el Palau de Requesens, l’aprovació del PEPHA o els diferents treballs de recerca i documentació fets per la Regidoria que són l’avantsala d’un Pla Estratègic del Patrimoni, que ens ajudarà a planificar i executar les nostres actuacions i que servirà de guia de treball per a les actuacions futures.
Miguel Zaragoza, regidor de Patrimoni
Sembla que s’ha desactivat la veda , durant 4 anys no hi ha hagut politic que edactés un article al Viu Molins i ara tot son opinions…. també començen a fer sortida a la rRadio Ajuntament 91.2 FM de la asistenta dels politics españols a Belgica, Laia Castellana (PSOE) que esperem properament en llistes municipals del 28.
La compra per part de l’Ajuntament de Sant Pere Romaní ha estat molt car i supossa que aquets diners del IBI no es destinen a arreglar els sots dels carrers, Mal anem amb aquest govern PSO+CiU (acord de sous ) que en 4 anys de govern ha estat incapaç d’ abocar una carga de grava a la campa de la nova resienciai i el lateral nord de La Sinia que la ciutadania utilitza per aparcar.
Després de la Pandemia la nova Biblioteca Municipal, no té el rendiment, ni les sinergies per captar a persones de la 3ª edat , per ensenyar-los com funciona un ordinador , espai que el PSC- Molins i la Diputaciíó han estat incacpaços, i no coincideix a ser una de les biblioteques de referència de la comarca amb 2.500 metres quadrats de superfície , tingui tantes incapacitats i ineptituts . Els jubilats han perdut , en especial es del centre vila , amb el seu mutisme, han perdut la posibilitat de un Centre Civic a aquest l’espai, que ara es destinará a firal a la planta baixa, el tecnològic a la primera planta i diversos espais polivalents al mòdul C. Seria interesant , i en temps del regnat dels de ICV i regidor Jordi Romeu Nicolau , sap a on es van colgar els molins ubicats al rec vell que passa just sota la tirolina al costat de l’edifici.
L’altre gran edifici, el Palau de Requesens, per resaltar el Renaixement i ‘Emperador Carles V d’Alemenia “Hablo en italiano con los embajadores; en francés, con las mujeres; en alemán con los soldados; en inglés con los caballos y en español con Dios” ,” El hombre es tantas veces hombre cuanto es el número de lenguas que ha aprendido”.Lutero hablaba en sus conversaciones de los españoles de «ladronería, falsedad, orgullo y lujuria» de los españoles, «sus malas intenciones contra los alemanes y su descendencia de los marranos»… Un nou Museu del Renaixement a Catalunya, que els catalans (catalanes viejos ) no ho apreciem, ni ho apreciarem mai . Un enrredo més del PSC-Molins
Sisi molt bonic, aixo ningú pot negar i de gran interes, estic a la espera de les primeras visitas perque de les bones tots en volen floretes.
Es el moment de buscar una solucio al terrari o piscinas del pati del palau perque alli la gespa no creix i el drenatge al subsol un fracas. En el seu moment podian reclamar a la empresa pero entre excuses ara toca fer una restauracio amb mes diners o deixa la zona amb pegats verds, sorra a la zona infantil i un desnivell pels arbres que per lo menys creixen molt, hay si la mitad ja estaban plantats XD.