Molins de Rei és un dels pocs grans municipis de Catalunya que no té redactat un document que la Generalitat exigeix a totes les poblacions de més de 20.000 habitants des de juny del 2020. L’Ajuntament defensa que està treballant per tenir-lo el més aviat possible.
L’Ajuntament de Molins de Rei segueix les directrius marcades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i està aplicant les mesures obligatòries per fer front a l’estat d’excepcionalitat per sequera que pateix la conca del Ter-Llobregat. Les mesures més particulars en l’àmbit local, si en calguessin, no existeixen perquè el govern municipal encara no ha elaborat el pla específic per a la situació que la Generalitat exigeix a tots els municipis de més de 20.000 habitants.
El Govern va fixar juny del 2020 com a data màxima per a que totes les poblacions de dimensió mitja i gran de Catalunya redactessin un Pla d’emergència en situació de sequera municipal, que té com a objectiu establir les mesures concretes per donar compliment a les restriccions marcades per la Generalitat. Fins al moment, Molins de Rei no han entregat el document a l’administració, un fet que pot provocar una sanció d’entre 10.000 (en el primer cas) i 50.000 euros (si hi ha reiteració), segons s’especifica en el decret de la Generalitat.
Treballant-hi en el document
L’Ajuntament assegura que el pla de sequera es troba en fase de redacció i estarà enllestit en els pròxims mesos. L’alcalde, Xavi Paz, defensa que “cal tenir present que aquest pla requereix unes especificacions tècniques concretes” i que el govern municipal “està treballant per poder tenir el document el més aviat possible”.
De moment, però, Molins de Rei, no té un document redactat ni data d’entrega del pla i continua a la llista de municipis que poden ser sancionats. Dels 67 ajuntaments que havien de presentar el pla d’emergència, 15 no ho han fet. A banda de Molins de Rei tampoc tenen pla altres ciutats com Cornellà, Viladecans, Esparreguera, Badalona i Cerdanyola. Uns altres 13 l’han presentat però els tècnics de la Generalitat l’han considerat insuficient i l’han d’esmenar.
La qüestió ha saltat a la política i el líder dels socialistes, Salvador Illa, ha lamentat “l’esperit sancionador” del Govern amb els ajuntaments després de tants “anys perduts” per fer front a la sequera. “Preferiríem un accent en les inversions i no en les sancions a l’administració municipal”, va assegurar Illa en una recent visita a la depuradora del Prat i la dessalinitzadora del Llobregat.