Una canalització de tres kilòmetres per portar aigua des de l’estació de depuració de Sant Feliu es planteja com la solució per tornar a omplir de vida l’espai natural degradat al costat del riu Llobregat. L’actuació requerirà una inversió de 150.000 euros finançada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Molins de Rei.
L’ús d’aigua regenerada que s’està impulsant des de fa un temps per alimentar el sector agrícola pot ser la salvació dels aiguamolls de Molins de Rei, que van ser en el seu moment un atractiu visitable pels molinencs i pels ocells i han acabat convertits en un espai sec i desagradable tant per uns com pels altres. L’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) volen revertir la situació després d’anys de mirar cap a una altra banda amb un projecte de rehabilitació i renaturalització de l’espai.
La solució plantejada per les tres administracions, amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona, passa per la reutilització de l’aigua de l’estació de depuració d’aigües residuals (EDAR) de Sant Feliu de Llobregat, que serviria per assortir els aiguamolls sense recórrer a l’aqüifer a través d’un sistema de bombeig com es feia anteriorment. D’aquesta manera, a la vegada, es busca millorar el paisatge a la vegada que es preserva l’aigua potable cada cop més escassa per al consum ciutadà en el context de sequera actual.
L’actuació requerirà unes obres per construir una nova canalització que traslladi fins als aiguamolls de Molins de Rei l’aigua regenerada des de la depuradora d’aigües residuals de Sant Feliu, situada uns tres kilòmetres riu avall. La regeneració consisteix en un tractament addicional que permet retornar l’aigua en condicions òptimes als rius i aqüífers, donant-li així un nou ús per a la indústria, l’agricultura o, com aquest cas, un espai natural. El transport de l’aigua es farà a través d’uns canals soterrats per evitar el vandalisme i l’extracció cap als horts que hi ha a la zona.
Ara s’està redactant el projecte executiu i si no es detecta cap problema durant la seva elaboració, podrien començar les obres durant el 2024, encara que la data depèn de més condicionants. Un d’ells és l’estudi hidrològic de l’aqüifer que s’està redactant en paral·lel, un pas previ necessari que està fent Aigües de Barcelona i que servirà per conèixer l’impacte de la utilització d’aigua regenerada. El departament de Salut de la Generalitat l’haurà de validar abans de licitar els treballs definits al projecte.
El pressupost total de les obres és d’uns 150.000 euros, dels quals la meitat aniran a càrrec de l’AMB i l’altra meitat de l’Ajuntament. El govern municipal confia a obtenir una subvenció de l’ACA que està aparaulada i que reduiria l’aportació d’uns 75.000 euros del pressupost municipal, però l’import de l’ajut de la Generalitat encara està per definir. Fonts municipals creuen l’ACA es podria acabar fent càrrec del 30% del projecte i l’Ajuntament al voltant del 20%, el que reduiria l’aportació de l’Ajuntament a uns 30.000 euros.
Uns aiguamolls que van ser una referència
Els aiguamolls de Molins de Rei es van crear el 1995 sobre un antic meandre del riu amb la finalitat de recuperar la zona humida i minimitzar els impactes de les crescudes del riu Llobregat. Parlem de la llacuna d’aigua dolça més gran de tot el Baix Llobregat feta en un lloc greument afectat per l’extracció d’àrids, que en el seu moment van fer caure el pont de les Quinze Arcades. En aquest cas va ser per construir l’autopista B-23 el que va provocar la pèrdua de les graves permeables i l’acumulació de llims que van impermeabilitzar el sòl abans fèrtil.
El projecte de recuperació natural dut a terme fa gairebé tres dècades, i que va ser una referència durant els primers anys, actualment està completament sec. L’erosió va fer que les basses originals perdessin la seva impermeabilitat i el sistema de bombeig intensiu amb el qual els aiguamolls es nodrien d’aigua des de l’aqüífer no ha estat mai suficient per compensar tot el que es filtrava pel subsol.
La situació, després de molts anys amb períodes de sequera ha derivat en què la zona, actualment, esdevingui completament seca i allunyada del propòsit amb què es va crear. La flora i, especialment la fauna, ha anat minvant en els últims anys i han tingut lloc diversos incendis que encara han agreujat més la situació, dramàtica des que l’Ajuntament va decidir deixar de dedicar diners a la conservació dels aiguamolls per l’alt consum d’aigua i energia que suposava.
Aigua pel reg de parcs i jardins
Si el projecte s’acaba materialitzant i resulta exitós, es confia que més aviat que tard tornin a Molins de Rei l’ànec collverd, el bernat pescaire, el martinet blanc, el rossinyol o la boscarla, a més d’altres invertebrats, amfibis i peixos que trobin en aquesta llacuna i la seva vegetació de ribera l’espai on reproduir-se.
Amb el projecte es vol aprofitar també per construir una presa que permeti utilitzar l’aigua regenerada per al reg dels parcs i jardins del municipi, una qüestió fonamental en l’escenari de cada cop més problemes d’abastiment d’aigua per la manca de pluges.