Dotar de més recursos l’atenció domiciliària i crear programes de suport als familiars i persones que viuen soles és l’aposta d’ERC en matèria de gent gran. Malgrat que defensen la necessitat de la residència, argumenten que ha de ser l’última opció assistencial. A més, aposten per fomentar la participació de la gent gran i promoure programes per combatre el maltractament i la soledat no desitjada.
Malgrat considerar la residència com un dels eixos centrals davant les polítiques de gent gran, des d’ERC expliquen que “hi ha vida més enllà de la residència” i, per al proper mandat, aposten per un model de prevenció que garanteixi a les persones grans “quedar-se al seu entorn el màxim temps possible”. Segons explica la candidata del partit republicà, Marta Espona, aquesta garantia implica dotar amb més recursos l’atenció domiciliària i fer-la arribar a més persones. “La residència ha de ser l’últim recurs d’atenció per les persones que ja no poden ser tractades a casa”, argumenta Espona.
En el seu programa, a més, matisen que per acompanyar l’atenció domiciliària també cal potenciar el servei de menjador social i crear iniciatives “de suport” als familiars i persones que viuen soles. Per altra banda, respecte a la residència, argumenten que malgrat que ha de ser l’última opció, cal que el model de gestió de la mateixa sigui públic “per totes aquelles persones que no puguin continuar a casa seva”.
Fomentar la participació de la gent gran
Per altra banda, des del partit, també han defensat que les persones grans són un col·lectiu “molt actiu avui en dia” i, per tant, centrar les polítiques només en accions d’atenció i cura “no és suficient”. Marta Espona ha explicat que des d’ERC proposen també apropar l’oci i la formació a la gent gran a través de diferents projectes de formació, d’intercanvi d’experiències amb els joves i oferir més propostes d’oci “més enllà d’organitzar dinars”.
Totes aquestes mesures s’aplicaran a través de la creació d’un consell de la gent gran, el que serà un òrgan de trobada entre l’Ajuntament, les entitats i les persones del col·lectiu, que servirà per poder posar en comú necessitats i propostes. Aquest consell, però, “cal que sigui un punt de trobada formatiu i no pas un punt informatiu” per poder tractar els temes des d’un inici per així “poder escoltar les necessitats i poder, posteriorment, implantar-ho”, afegeix Espona.
ERC també aposta per fer front a altres problemàtiques de la gent gran com la soledat no desitjada i el maltractament. En aquest sentit, aposten per un model similar al que s’ha aplicat a Sant Feliu de Llobregat, prevenint el maltractament i potenciar l’acompanyament a les persones que hi hagin patit. Davant la soledat aposten per “implantar programes de detecció i atenció” a persones que es troben en la situació.