El centre s’ha vist obligat a substituir les cançons per un timbre després que un veí presentés dues queixes a l’Ajuntament. L’escola demana explicacions al consistori per aclarir quina normativa incompleixen i poder arribar a una solució.
Des de ja fa uns anys, les escoles han anat substituint progressivament el clàssic timbre que marca l’inici i el final de les classes per cançons. L’escola Castell Ciuró, ha estat una de les que ha implantat aquest mètode d’avís a les seves instal·lacions però aquesta setmana -segons ha avançat Ràdio Molins de Rei-, degut a un requeriment del departament d’Educació de la Generalitat, han hagut de tornar al clàssic timbre que tots recordem.
Des de l’escola expliquen que el mes de setembre van rebre una notificació de l’Ajuntament on s’exposava que un veí havia interposat una queixa per “les molèsties que li ocasionava la música” i davant la situació van decidir “reduir el temps en què sonava la música, dels quatre als dos minuts, i abaixar el volum”, explica Eli Busquet, mestra del centre. El Castell Ciuró, com la majoria dels centres educatius del municipi, fa sonar la música sis cops al dia: a les hores d’entrada i sortida i l’hora del pati.
El problema, però, no va quedar solucionat, ja que setmanes més tard el consistori va tornar a posar-se en contacte amb l’escola per avisar que el veí s’havia tornat a queixar. En aquest moment, el centre educatiu va decidir demanar a la regidoria que es fessin les comprovacions adients per veure què estaven fent malament i així poder posar solució al problema.
Sanció econòmica d’entre 9.000 i 300.000 euros
La titularitat de l’escola Castell Ciuró és de la Generalitat de Catalunya i, per tant, la regidoria d’Educació, davant la queixa del veí, va haver de fer un requeriment al departament d’Ensenyament on s’exposava -segons avancen des de Ràdio Molins de Rei– que “havien de complir la normativa de Sorolls i Vibracions i de Convivència Vilatana”. En aquest sentit, els van advertir que l’incompliment de la normativa els podia suposar una multa econòmica d’entre 9.000 i 300.000 euros.
Davant la situació, el departament va notificar el passat 20 de novembre al centre que havien de deixar de posar música. En aquest sentit, el Castell Ciuró ha hagut de tornar a emetre el so del timbre, un canvi que la comunitat educativa del centre no considera que sigui el més indicat pels infants.
Aquesta decisió, però, no ha agradat a l’escola, ja que expliquen que si no tenen constància de què estan incomplint, no poden prendre altres mesures com “desconnectar alguns altaveus o moure’ls de tal manera que no molestin al veí”. En aquest sentit, es mostren molestos davant la “falta de col·laboració i mediació” de l’ens local.
Conèixer quin és el motiu pel qual no poden posar música
Eli Busquet, explica que encara no coneixen el motiu pel qual incompleixen la normativa de l’ordenança ja que “no se’ns ha especificat en cap document”. A més, reclama que l’Ajuntament no ha fet cap comprovació respecte als decibelis i, per tant, “després d’haver pres mesures, no sabem què és el que estem incomplint”, diu la mestra.
En aquest sentit des de l’escola, comenten que actualment l’Ajuntament està intentant posar solució però que encara “no hem rebut resposta de la resolució definitiva”. Si més no, el que sí que avancen és que han fet una sol·licitud per tornar a posar la música “sota els requeriments que indiqui l’ordenança”.
Autocrítica per part del consistori
Davant els fets, l’alcalde, Xavi Paz, en declaracions a Ràdio Molins de Rei ha fet autocrítica respecte a la manca de coordinació de l’ens municipal. Paz, ha reconegut que hi ha hagut una falta de coordinació tan interna com amb el departament com també “amb el centre educatiu” en qüestió.
En aquesta línia l’alcalde ha remarcat que en alguns casos -com ha estat el cas d’aquest-, els tràmits burocràtics compliquen la resolució del conflicte. En aquest sentit, explica que sempre “s’ha de complir l’ordenança” però insisteix que es podia haver solucionat a través d’una taula de diàleg “amb la Generalitat, l’Ajuntament, l’escola i el veí”.
Increïble.. entenc doncs que totes les escoles de la vila incompleixen normativa per què ho fan . Només cal que un veí es queixi . Doncs passarem parte al ajuntament a veure si la resta de escoles també hauran de cambiar les cançons per sirenes.
Endavant cumplim ordenança a totes les escoles.
Poca feina .
Pues no se perquè als veïns de molins em de escoltar 6 cops al dia , la música de las escolas e institut, musica a vegadas res infantil, sembla que tindrian que posar la música de manera interna dins als centres, si pensen que aixo forma part de la educació ,perfecte, imagineu que als veïns i veïnes de molins, posem als altaveus quant anem a dinar o a sopar, als balcons i jardins? A mi no em molesta la música de las escolas, soporto la musica dels altaveus que posa al ajuntament al centre vila, per Nadal ,que tampoc sabem perquè o fant, ni a qui li agrada. En fi Som Molins
Francesc, No entenc ben be el que vol dir amb la seva opinió , Totes les escoles de Molins incompleixen la normativa , Abusos i que en les escoles tot està permitit ? “todo el monte es orégano” ¿ Tenim que arribar a aquets extrems ? , La funció de una escola no es la de educar ?
L’escola Alsina també abusa de la musica i del xibarri sense tindre en compte el veinat que l’envolta, sense pensar en el descans de la gent gran , descans dels malalts etc . que necesiten dormir mes enllà de les 9 del matí , de fer migdiada a 2/4 de 5 de la tarda, etc . Això és el nivell educatiu de l’escola? , Els veïns ja hi eren abans d’ells !!
Ja veïns que sont uns toca cul……. ara per posa música cinc minuts als srs. el molesta, a lo millor si posessin la música dels franquistes li a gradaria més.
No tots ele veïns son joves com vosté ,que ni es vell ni està malalt i que el aixecar-se a les 9 del matí els hi es massa dora, aixis com no poguer fer mitgdiades pels xivarris, ni tots els mestres es creuen pel sols fet de que tenen que aguantar criatures, es creuen els amos dels carrers i dels espai public i poden fer el que els hi dongui la gana. Està be que hi hagui algú a Molins de Rei que no es queixi els dimecres al matí a la radio al alcalde i no tingui horxata a la sang com la majoria, i es queixi via instància i amb cita previa a l’OAC que està colapçad. Estaria be que els mestres eduquesin als nens i als pares qu’els acompanyen a que no cridin tant pels carrers. Els nens ja no saben enrreonar, sols saben cridar….
Jaja ja estem, qui no pensa com jo ,es franquista. Som Molins
Penosa la solució adoptada de reduir el temps en què sonava la música, dels quatre als dos minuts, i abaixar el volum adoptada per la directora del centre Elizabet Busquet, mestra del centre. , no es excusable que el Castell Ciuró, com la majoria dels centres educatius del municipi, fa sonar la música sis cops al dia: a les hores d’entrada i sortida i l’hora del pati.
Penós tambe la gestió de l’Ajuntament en un cosa tan simple tal com remarcaba l’alcalde Xavi Paz Penche (PSC) que se li fa una muntanya tot, la descoordinació entre ell i el treballador de l’ajuntament que va tramitar la instancia, alguns casos -com ha estat el cas d’aquest-, els tràmits burocràtics compliquen la resolució del conflicte, que es podia haver solucionat a través d’una taula de diàleg amb la Generalitat, l’Ajuntament, l’escola i el veí , que tan ell com el regidor d’educació Luca Silvano Fero Solé ( Camina) van prometre fer i que a 11 de desembre 2023 encara no han fet. Que feran devant d’un problema greu ?
Respecte a la directora de l’escola Elizabet Busquet , valdria mes que es dediques a reflexionar sobre com Catalunya s’enfonsa devant de l’informe PISA i se situa a la cua de l’estat
Els alumnes catalans estan per sota tant de la mitjana espanyola axis com tambe per solta de la mitjana dels països de l’OCDE en matemàtiques, ciències i comprensió lector, El sistema educatiu ha renunciat a ensenyar, i ara l’important és la felicitat de l’alumne amb musiquetes ?
La caiguda equival a la perdua de un curs sencer i Catalunya retrocedeix en tots els àmbits En competència científica, l’alumnat català ha obtingut la pitjor dada des del 2003 i en comprensió lectora, Catalunya també ha registrat la pitjor dada des del 2006 , Motiu : Sobrerepresentació d’alumnes immigrants o relaxació i manca de profesionalitat dels mestres ?