La tradicional mostra de bestiar s’ha transformat en un espai d’activitats infantils que s’han desenvolupat al llarg de tot el cap de setmana. Els infants han gaudit de tallers de teatre, de dibuix i d’elements de ramaderia entre altres.
L’espai de la Fundació Agrària ha acollit en aquesta edició de la Candelera un seguit de tallers agroculturals per a infants, substituint així la tradicional mostra de bestiar de la fira. Durant dissabte i diumenge els nens i nenes han gaudit de diferents activitats relacionades amb la granja i, especialment amb la ramaderia, com tallers de teatre o d’elements ramaders, entre altres, en una activitat anomenada la Granja de la Fira.
La transformació de l’espai, però, no ha estat rebuda de manera homogènia per les famílies, ja que de la mateixa manera que moltes afirmaven que aquest canvi “era molt positiu”, altres trobaven a faltar els animals, un fet que, segons afirmaven “era un clàssic de la Candelera per als infants”. De fet, no eren poques les famílies que arribaven a l’espai per veure els animals i que en trobar-se amb els tallers decidien marxar a altres zones infantils com l’Espai Kids, situat als baixos de la biblioteca.
El flux de gent ha estat constant en tot moment i tot i no haver estat un èxit rotund, els tallers han arribat a rebre grups nombrosos que voltaven els 25 infants. De fet, segons afirma Joan Pifarré, gerent de la Granja Pifarré de Lleida, qui ha organitzat algunes de les activitats, el moment de més afluència va ser durant el matí de dissabte, “on vam tenir els grups d’infants més nombrosos”.
Respecte a la desaparició dels animals de la fira les opinions han estat diverses. Per una banda, hi havia famílies que es mostraven completament a favor d’aquesta decisió de l’Ajuntament sobretot pel que fa al respecte cap als animals. La decisió, però, també ha tingut detractors que asseguraven que la mostra era una part essencial de la fira, on els infants podien aprendre veient directament els animals vius. En aquest sentit, Joan Pifarré, ha explicat a aquest diari que és el primer cop que venen a la fira, però que com a ramaders “entenem que malgrat que la gent vulgui, aquest no és un espai per tenir animals grans com vaques o cavalls”. Pifarré, de fet, explica que la seva granja és visitable “però és un espai molt gran on els animals poden estar sense estressar-se”, un fet que segons apunta, el pati de la Fundació Agrària, “només és apte per a animals més petits”.
Activitats variades al voltant del món ramader
Entre els tallers que s’han desenvolupat al llarg d’aquests dos dies, Joan Pifarré, gerent de la Granja Pifarré de Lleida, qui ha organitzat les activitats, ha explicat a Viu Molins de Rei que el que més ha agradat a les famílies ha estat el taller de la maleta-museu. Aquesta activitat consistia a treure els diferents elements de ramaderia d’una maleta, relacionar-los amb els animals i finalment exposar aquests objectes amb la seva relació perquè tothom ho pogués veure. D’aquesta manera, segons afirma Pifarré “els infants aprenen perquè serveixen els elements de la ramaderia i les persones que venen després també ho poden descobrir a través de la mostra que exposen els més petits”.
Altres tallers que també han agradat molt als més petits han estat els tallers de contacontes, on s’explicava el conte de la Vaca Pallaresa; el taller de farinetes i la representació teatral d’Animalia de la companyia Sàndal produccions on es representava als diferents animals a través dels sons i de la mímica.