Residents dels dos barris de muntanya han assistit al ple municipal per reclamar una solució davant el tall de subministrament de les cubes. Denuncien haver-se quedat sense aigua aquesta setmana. El govern municipal solucions de forma ràpida.
Veïns de Vallpineda i la Rierada es van aplegar aquest dijous a la sala de plens per reclamar solucions a l’Ajuntament davant el tall del subministrament de cubes d’aigua que han patit en aquests barris de muntanya. Els residents van explicar que des del passat dimarts 25 de juny l’empresa proveïdora de les cisternes ha deixat d’oferir el servei i van denunciar davant el conjunt de regidors i regidores que “ja hi ha famílies que s’han quedat sense aigua”.
Els veïns i veïnes van recriminar a govern municipal, format pel PSC i Molins en Comú Podem, que s’havien assabentat de la situació perquè els havia informat el proveïdor i no per part de l’Ajuntament. Davant els fets, van sentenciar que volien marxar de la sala de plens “amb una solució per avui“. De fet, van titllar la situació de “molt urgent” ja que “no sabem quants dies estarem en aquesta situació, quan es restablirà el servei”. També van assenyalar que la situació “és un problema de la vostra mala gestió perquè si hi hagués un contracte treballat amb previsió això no hauria passat”.
Els veïns i veïnes dels barris de Vallpineda i la Rierada es troben en una situació excepcional pel que fa a el subministrament de serveis. Els barris, en no estar urbanitzats, no disposen d’una xarxa que garanteixi el servei d’aigua corrent, sinó que depenen d’unes cubes per poder fer ús del subministrament. Fins al desembre del 2023, l’Ajuntament comptava amb una excepció del contracte amb l’empresa distribuïdora (Aqualia), que garantia l’arribada de les cubes d’aigua a uns preus menors per tal de garantir el servei als residents.
El desembre, però, el contracte va finalitzar. Actualment, la titularitat del servei és de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Això va provocar haver de redactar un nou contracte que garantís que els veïns poguessin continuar abastint-se d’aigua potable a uns preus similars als que pagaven anteriorment. L’Ajuntament va arribar finalment a un acord amb Aqualia per continuar amb el servei de manera temporal, fins que l’AMB aprovés un nou sistema tarifari ajustat als barris afectats.
De moment, però, Aqualia no distribuïa de manera directa les cisternes, sinó que ho feia a través d’un intermediari que ara, ha decidit no continuar amb el procés. Els residents, si l’Ajuntament no intervé, tenen dues opcions: quedar-se sense aigua o comprar les cubes pagant el preu complet de l’aigua i el transport.
El govern sociocomú promet solucions a curt termini
Durant el ple, des del sociocomú, el regidor de Medi Ambient, Lucas Ferro, va explicar que Aqualia havia notificat a l’Ajuntament de la situació feia només pocs dies. En aquest sentit, Ferro va assegurar que actualment des de l’Ajuntament es trobaven en converses amb Aqualia perquè assumeixi el trasllat de manera directa i no dependre d’altres empreses intermediàries per garantir el servei. En aquest aspecte, Ferro va apuntar que la solució “ha d’arribar tan aviat com es pugui” i va apuntar que “esperem que la setmana vinent es faci directament des d’Aqualia”.
De fet, Ferro va apuntar que Aqualia “assumirà els serveis amb els mitjans propis”. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament han “demanat a l’empresa que donava el servei intermediari que prorroguin més dies, fins que Aqualia comenci a assumir-lo amb mitjans interns”. El que sí va afegir és que la setmana vinent, “estarà llesta la cuba municipal”.
L’alcalde, Xavi Paz, per la seva banda va afegir que de moment “no podem donar una resposta sobre quan s’establirà el servei d’aigua”, ja que, segons va apuntar, fins que Aqualia no contracti els treballadors que faran el transport, que és el que estan gestionant, no es pot determinar.
En aquest aspecte, però, davant la insistència dels veïns, l’alcalde es va comprometre a una solució d’urgència. De moment, i fins que es normalitzi la situació, els veïns i veïnes podran fer ús d’equipaments municipals -en aquest cas el poliesportiu- per dutxar-se. A més, també es van comprometre a què si els veïns compren cisternes d’aigua en aquests dies d’ús domèstic “les assumirem nosaltres”.
Els veïns lamenten falta de comunicació amb l’Ajuntament
Els veïns, però, apunten que les solucions donades per l’Ajuntament “són insuficients” ja que “no sabem com se’ns pagarà la cisterna en cas que comprem una ni tampoc és una solució deixar-nos que ens dutxem en un pavelló”. Esther Gerico, membre de la junta de l’associació de veïns de la Rierada, explica a Viu Molins de Rei que la situació “és molt delicada” i que “som al voltant de 400 veïns que vivim amb els tancs i que a poc a poc ens estem quedant sense aigua”.
Guerico, a més, apunta a la falta de comunicació amb l’Ajuntament, tot explicant que “no ens van notificar que això podria passar, sinó que ens en vam assabentar per la distribuïdora” i explica que malgrat que les solucions aportades pel consistori “els veïns continuem en la mateixa situació que ahir i no sabem si es resoldrà en un dia, en una setmana o en tres setmanes malgrat que ells ens insisteixin que en els pròxims dies quedarà resolt”. La veïna, de fet, trasllada el malestar de tots els veïns i afirma que “per al consistori, sembla que no existim”.