En la programació d’activitats d’aquest 25N s’han inclòs un grup de pares i una xerrada sobre el paper dels homes en aquest àmbit i la seva responsabilitat en l’exercici de la violència masclista.
El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència Masclista contra Dones i Nenes, una jornada que posa el focus en la necessitat d’eliminar aquesta xacra, fruit de la cultura patriarcal. La violència masclista es manifesta de diverses formes (econòmica, física, verbal o psicològica, entre altres), però totes comparteixen un nexe comú: la pateixen les dones només pel fet de ser-ho -a causa de la seva posició política i social que han tingut històricament i culturalment en la societat- i que l’exerceixen els homes.
Amb l’objectiu de fomentar la implicació activa dels homes en la lluita contra la xacra de la violència contra les dones, l’Ajuntament de Molins de Rei ha organitzat dues activitats en el marc del 25N. Per una banda, s’han organitzat dues sessions d’un grup de pares amb l’objectiu de conscienciar els homes en la criança i una xerrada sobre el paper dels homes davant la violència masclista. Aquestes propostes pretenen sensibilitzar els homes sobre el seu paper en la perpetuació i prevenció de la violència masclista, abordant aspectes concrets d’aquesta forma de violència.
Grup de pares per promoure una parternitat equitativa
Les activitats organitzades per l’Ajuntament dirigides als homes per aquest 25N tenen com a objectiu promoure la reflexió sobre el seu paper en l’erradicació de la violència masclista i fomentar models de relació més equitatius. El dilluns 18 de novembre, a les sis de la tarda, la Federació Obrera acollirà la primera sessió del grup de pares, una iniciativa del Consell Comarcal del Baix Llobregat, que ha engegat la campanya “El Baix Llobregat Corresponsable” i organitzada per l’Associació Conexus. Aquesta iniciativa és dirigida a homes que recentment han estat pares o que ho seran aviat, i pretén oferir-los un espai on compartir els reptes i transformacions que implica la paternitat.
A través de les sessions, es treballarà per promoure una criança equitativa i responsable, abordant qüestions com la càrrega mental, que sovint recau de manera desigual sobre les mares, una situació que es considera una forma de violència masclista. Els participants podran reflexionar sobre com repartir responsabilitats en la cura dels fills i avançar cap a una paternitat més compromesa i igualitària. Les inscripcions per al taller estan obertes i es poden fer a través del correu electrònic ill@molinsderei.cat.
Xerrada sobre el paper dels homes davant al violència
Per altra banda, el dijous 21 de novembre, a les sis de la tarda, la sala d’actes de la Federació Obrera serà l’escenari de la xerrada ‘Els homes davant les violències masclistes: quin paper hi podem jugar?’, a càrrec de l’Associació d’Homes per la Igualtat i contra la Violència de Gènere (AHIGE). Aquesta activitat busca analitzar el rol dels homes en l’erradicació de la violència masclista, reflexionant sobre com es construeixen les masculinitats sota el sistema patriarcal. Amb aquestes propostes, el consistori vol reafirmar el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista.