La rehabilitació del palau de Requesens ha tingut un cost final de 3,5 milions d’euros i la posada en marxa del museu han estat 711.539, 57 euros, tot plegat finançat entre diferents administracions públiques. La inversió ordinària anual en el nou equipament estarà al voltant dels 360.000 euros, xifra encara no definitiva, que depèn dels pressupostos de l’Ajuntament.
Després d’acabar les obres de rehabilitació del Palau de Requesens, l’Ajuntament ja té a punt el següent pas del projecte: la inauguració del Museu del Renaixement. Aquest espai, situat en un edifici del S.XV del municipi, vol ser un referent a Catalunya i a la comarca per donar a conèixer l’època del Renaixement. En els darrers mesos, se n’han anat engegant activitats al voltant del museu com la creació de la Càtedra d’Estudis del Renaixement amb la Universitat de Barcelona (UB) i un pla educatiu per apropar el museu a les escoles del municipi. Ara, el museu obrirà les portes el 15 de desembre, amb un acte públic que comptarà amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la consellera de Cultura, Sònia Hernández.
El museu del Renaixement i la rehabilitació del Palau de Requesens, la segona residència d’aquesta familia després de la que tenien a Barcelona, s’han materialitzat pel finançament rebut per part de diverses administracions públiques: l’Ajuntament de Molins de Rei, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.
Les obres de rehabilitació i recuperació del Palau Requesens van començar el 2021, culminant amb un cost final de 3.557.026,92 euros i una superfície total rehabilitada de 1.228,59 metres quadrats. La museografia del nou equipament cultural ha suposat una inversió addicional de 711.539,57 euros, elevant el cost total del projecte a 4.268.566,49 euros. L’Ajuntament de Molins de Rei, del total del cost, ha hagut d’aportar 1.478.402,32 euros.
Pel que fa al pressupost anual relatiu al funcionament del museu a partir de l’any 2025, encara no s’ha concretat quina inversió definitiva tindrà l’equipament per l’Ajuntament. De moment no s’han aprovat els pressupostos municipals del pròxim any, però la xifra aproximada del cost de l’equipament serà al voltant dels 360.000 euros segons apunten fonts municipals. Aquesta quantitat encara no és definitiva ja que resta a l’espera d’estudi i de l’aprovació dels pressupostos al ple municipal.
Hi ha una inversió relacionada però no només específicament amb el Museu del Renaixement. Per poder tenir el certificat de museu, es requereix un magatzem específic per guardar les obres. Estarà ubicat a l’antic edifici de la Loto, que l’Ajuntament està a punt de comprar a la Generalitat de Catalunya. Allà hi haurà també la seu de l’empresa municipal i altres dependències municipals més enllà del magatzem d’obres. Aquesta transacció té un cost de 2,1 milions d’euros.
2,7 milions d’euros de finançament d’administracions supramunicipals
El finançament necessari per completar el projecte prové de diverses fonts i reflecteix una destacable col·laboració institucional. Una part significativa dels recursos, 966.584,32 euros, va ser aportada per la Generalitat de Catalunya a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), que es van assignar l’any 2019 per finançar la posada en marxa de l’oficina de turisme, la primera que s’instal·la a Molins de Rei.
A aquesta contribució s’hi sumen 1.423.579,85 euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del Programa 1,5% Cultural, fet que cal afegir que va ser el projecte que va obtenir més finançament en la seva convocatòria. A més, la Generalitat de Catalunya, a través de l’OSIC, va concedir 200.000 euros per a la restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural, i la Diputació de Barcelona va aportar altres 200.000 euros mitjançant el Pla Estratègic de Subvencions 2024. No es recorda un projecte amb tants ajuts supramunicipals en els últims anys a Molins de Rei.
Tot i això, amb l’objectiu de continuar creixent i assegurar recursos propis, segons apunten fonts muncipals, el museu està elaborant un dossier específic de patrocini i mecenatge, dirigit al món empresarial. Aquest document oferirà diverses opcions de col·laboració amb contraprestacions atractives, com ara visibilitat, cessió d’espais i atencions preferencials.
Tot a punt per l’obertura
L’any passat, el Museu del Renaixement va rebre la primera obra del fons, un tapís cedit pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a l’Ajuntament i, a partir d’aquí el museu va anar rebent les diferents peces que completen la col·lecció. Actualment, segons ha explicat el director, Damià Martínez, ja estan ubicades prop del 90% de les obres que formaran part de l’exposició. Igualment però, també explica que la inauguració oficial serà el diumenge a les 12 del migdia però el primer dia que obirà al públic amb la taquilla i l’oficina posada en marxa serà el 18 de desembre. Els dilluns i els dimarts, l’equipament està disponible per visites de l’àmbit educatiu.
El museu comptarà amb una exposició a la primera planta amb les restes del Palau i peces de la col·lecció municipal de Molins de Rei. La resta de les peces són cedides a través d’acords amb altres museus. En aquest sentit, institucions com l’MNAC, el museu de Lleida, el museu tèxtil de Terrassa, o el museu Nacional del Prado han col·laborat cedint peces de les seves col·leccions al museu del Renaixement.
El museu, per tant, es podrà visitar a partir del 18 de desembre dimecres i dijous de 10 del matí a dues del migdia i de tres a sis de la tarda, mentre que els divendres i dissabtes l’horari de tarda s’amplia fins a les set. Els diumenges i festius, en canvi, estarà obert només al matí, de deu a tres. L’entrada general tindrà un cost de 5 euros, però hi haurà una tarifa reduïda per a determinats col·lectius.